Presedintele PD Emil Boc anunta, de curand, intentia partidului sau de a promova in Parlament modificarea Legii Electorale, in sensul introducerii votului uninominal si a blocarii traseismului politic.

In campania electorala de anul trecut Alianta D.A. infiera racolarile primarilor de catre PSD, care ajunsese, la finalul mandatului, sa aiba aproape de doua ori mai multi primari decat obtinuse la alegerile locale din 2000 Odata ce Alianta D.A. a reusit sa puna mana pe Putere, PD si PNL au declarat ca nu vor repeta practicile PSD. Sa vedem, insa, ce-a iesit...

La solicitarea presedintelui Traian Basescu, democratii au anuntat blocarea inscrierilor de noi membri in partid pentru sase luni, in scopul evitarii avalansei de oportunisti care se intrevedea ca se vor inghesui la usile noii Puteri. Chiar daca nu explicit, liberalii pareau dispusi sa aplice un moratoriu similar.

Pana la urma, PNL Cluj pare sa nu fi rezistat tentatiei de a-si ingrosa randurile, mizand pe atractia Puterii. Mai mult chiar, odata cu obtinerea presedintiei Consiliului Judetean prin Marius Nicoara, in iunie 2004, fara a avea, inca, puterea la nivel central, liberalii clujeni au si trecut la fapte.

Asa se face ca, desi castigasera prin vot direct zece Primarii (nici una de oras sau municipiu), alegerile generale din toamna anului trecut i-au gasit pe liberali cu 12 primari. Nou-venitii: primarul Dejului Ioan Ungur, care obtinuse Primaria candidand ca independent, si David Prunean, primarul din Vad, care reprezentase pana atunci Partidul Alianta Socialista.

Minus de imagine pentru PNL

Odata ajunsi partid de guvernamant, liberalii au devenit si mai atractivi, dar si, contrar celor clamate in campania electorala, mai deschisi spre primari migratori. Si nu tocmai de cea mai buna calitate. Asa se face ca, in urma cu cinci luni, renunta la „ochiul" PPCD in favoarea carnetului de partid cu sageata primarul din Bontida, Vasile Bodocan.

Este de notorietate bataia pe care acesta le-a administrat-o, nu demult, unor jurnalisti de la Alpha TV. Ba mai mult, indiscutabilele merite politice ale „batausului" i-au convins pe liberali sa faca o derogare de la statut si sa-i ofere lui Bodocan presedintia organizatiei PNL Bontida.

Contactat de ZIUA de Cluj, primarul Bodocan a sustinut ca este membru PNL inca din 2004, iar acum o luna, prin derogare de vechime, a fost numit sef al PNL Bontida. La randul sau, Horia Uioreanu, deputat PNL, ne-a declarat ca Bodocan a incercat sa intre in PNL inca dinaintea alegerilor locale, dar a fost refuzat.

„Apoi, primarul a insistat in continuare sa intre in partid, fiind, de asemenea, refuzat". Uioreanu nu stie cum a ajuns Bodocan in PNL „pentru ca acum o luna (cand Bodocan a fost numit sef al PNL Bontida – n.red.) eram in concediu". Deputatul s-a multumit sa declare doar: „Asta e...".

Inca doi

Dar lucrurile nu se opresc aici. In acest moment, alti doi primari din judet se pregatesc sa sara in barca liberala. De data aceasta, este vorba de doi primari apartinand tocmai PSD-ului atat de hulit pentru practica pe care acum pare a o imbratisa PNL-ul fara rezerve sau mustrari de constiinta.

Daca primarul Apahidei, Ionel Farcas, a renuntat mai demult la umbrela PSD si a recunoscut deschis redactorilor ZIUA de Cluj ca intentioneaza sa se inscrie in PNL, dar nu a inceput inca negocierile cu conducerea partidului, primarul din Iclod, Ionel Hurducas, este mai rezervat. „Aiureli! In acest moment sunt presedintele PSD Iclod", afirma el.

Dar nu uita sa adauge faptul ca niciodata nu se stie ce iti poate oferi ziua de maine. Intrebat direct daca e posibila migrarea sa spre PNL intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, Hurducas a raspuns: „Putem discuta problema asta, dar nu la telefon".