TurdaFest va debuta in data de 2 septembrie in plin centrul orasului, unde vor fi asezate 25 de standuri. Parcul din centru va adaposti expozitia de animale a fermierilor din zona.

Festivalul este organizat de Fundatia Familiei Ratiu (FFR), mai precis de Indrei Ratiu, sprijinit de Pamela Roussos, fosta sotie a celebrului cantaret grec Demis Roussos, si de colaboratorii lor, iar printre VIP-urile asteptate sa concerteze in cadrul festivalului se afla si Demis Roussos.

Bugetul de 36 000 de euro provine din "sponsorizari si din inchirierea standurilor", spune administratorul FFR, Indrei Ratiu, fiul cunoscutului politician Ion Ratiu. El a mai declarat ca festivalul are ca scop "readucerea la viata a orasului Turda din punct de vedere turistic si chiar economic".

Astfel, reinvierea unui festival agrar la Turda, dupa mai bine de 50 de ani de cand acesta si-a incetat existenta, va atrage atentia asupra potentialului turistic al zonei, va duce la dezvoltarea economica prin prezentarea ofertelor de unelte, masini agricole, seminte si va face ca Turda sa reintre in atentia investitorilor, spun organizatorii.

"Din pacate, turdenii nu sunt constienti de propriul lor potential, dupa cum nu sunt constienti nici de potentialul orasului lor, dar speram ca reinvierea acestei traditii va fructifica acest potential", a mai spus Ratiu. 3Premii pentru participanti

Sponsorii festivalului au decis ca participantii care vor cumpara si bilete la tombola sa aiba parte de premii cel putin interesante. Astfel, premiul I va consta intr-o minivacanta de trei zile pentru doua persoane in Delta Dunarii, premiu in valoare de 650 de euro. Ceilalti premianti vor primi ca premiu un vitel provenit din ferma Onisor, sau mai multe pachete continand unelte agrare.

Concursul in care crescatorii de animale din regiune isi vor etala performantele va fi supravegheat si de catre echipe apartinand Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.

"Sunt asteptati la festival reprezentanti ai American Express Bank in Romania, consulul american la Cluj, precum si ambasadorul Statelor Unite ale Americii, insotit de specialistii in probleme de agricultura de la Ambasada SUA, alaturi de specialisti ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, in frunte cu decanul si prodecanul institutiei", a precizat Ratiu.

El a conchis, spunand ca festivalul se doreste a fi o ocazie in care fermierii si producatorii de utilaje sa se intalneasca, dar sa si petreaca alaturi de familiile lor. "Initial am vrut sa organizam festivalul in afara orasului, dupa modelul britanic si german, insa am revenit la modelul latin, pentru ca aveam toate utilitatile la indemana", a conchis Indrei Ratiu.