Doi dintre consilierii judeteni din Sibiu au solicitat conducerii institutiei sa ceara autoritatilor in drept controale severe in cateva localitati unde functioneaza unitati de productie ilegala a mangalului, carbunele "pentru gratar" atat de cautat in intreaga Europa.

Consilierii Danut Voinea si Valentin Seicean au aratat in rapoartele lor de activitate ca, in desele calatorii in teritoriul judetului, au avut ocazia sa descopere adevarate "fabrici de mangal" care functioneaza pe raza unor localitati rurale din judet fara ca proprietarii lor sa achite taxele locale si impozitele in contul profiturilor realizate de pe urma unei asemenea activitati banoase.

Cei doi alesi judeteni sustin ca in localitati invecinate oraselor Medias si Dumbraveni, mai multe afaceri locale in domeniul productiei de mangal aduc profituri doar initiatorilor lor si nu intregilor comunitati rurale ale caror paduri le exploateaza.

Membrii CJ au mentionat ca la Hoghilag, Atel, Biertan, Laslea si Bazna au avut ocazia sa depisteze asemenea activitati, iar atunci cand s-au intresat la primarii despre cat sunt ele de profitabile au avut surpriza sa constate ca nici una dintre aceste firme nu achita taxe sau impozite locale si nu au nici autorizatii de functionare legale.

"Consilierii nostri au descoperit in toate localitatile enumerate societati care consuma mari cantitati de lemn pentru productia de mangal, fara ca aceasta activitate sa le fie autorizata de la primariile de pe raza localitatilor respective.

Consiliile locale de acolo nu incaseaza nici taxe sau impozite de la producatori, dar se plang ca nu reusesc sa obtina fonduri suficiente pentru dezvoltarea localitatilor sau pentru plata unor cheltuieli curente.

De aceea, consilierii au solicitat conducerii CJ sa intervina pe langa autoritatile in drept pentru a controla si pune in legalitate aceasta activitate banoasa", a afirmat un reprezentant al Consiliului Judetean.