Vara torida si ploioasa. Cei mai multi dintre alesii maramuresenilor au luat un binemeritat (zic ei) concediu. De la destinatii exotice, la „banalul" litoral romanesc. S-ar putea crede ca in aceasta perioada de pauza, politica este lasata pe planul doi. Eroare. Probabil, acum se „aranjeaza" mai bine doctrina si nazuintele politice ale unora.

Ajunsa la putere, Alianta PNL-PD a anuntat ca blocheaza orice primire in partide pe o perioada de sase luni. Dar se pare ca o data ce acest termen a trecut, s-au intredeschis si portile pentru „dezertori".

Banuiala ca unii dintre alesii PSD-ului sunt pe cale sa treaca in barca Aliantei e alimentata de absentele repetate ale unor primari de la sedintele de partid, dar si de faptul ca unii primari pesedisti s-au "lipit" de lideri ai Aliantei, vezi intamplarea de la Sieu. Destinatia lor pare sa fie ori barca Aliantei, ori partidul lui Bindea.

Liderul PD, Mircea Man infirma aceste zvonuri, desi tot mai multe voci afirma ca s-a deschis sezonul de "racolari".

Nu vin la sedinte!

Sunt multe voci ce sustin ca mai multi alesi locali fideli social-democratiei sunt gata de debarcare. "Primarita din Sapanta, Maria Stetca, primarul din Dragomiresti, Vasile Iusco, cel din Sieu, Valentin Tuvene, Toader Stetco, edilul din Moisei, primarul din Viseu de Jos, Vasile Maris, cel din Bocicoiu Mare, Liviu Lazarciuc, cel din Ieud. Cam pe astia ii stiu eu.

Eu nu stiu unde pleaca, cu Bindea poate ar merge astia din Viseu si din Ieud. La Borsa nu-i mare lucru sa treaca la Bindea consilierii, ca a fost acolo si de Ziua Minerului. Primarul din Sieu are probleme penale si ar trece sa fie ajutat. Ala din Moisei e la PD suta la suta. Ei nu vor sa recunoasca, ca mai stau in expectativa si apoi or da cu tronful.

Aia care nu merg la sedintele convocate de PSD e clar ca nu mai sunt cu PSD-ul. Acuma se poate sa nu mergi la o sedinta din motive obiective, dar…", ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un ales local.

"Stimularea" celor in cauza se face prin fonduri, proiecte, promisiuni etc.

"Operatiunea" Sieu

Recenta manifestare organizata in comuna "pensiilor penale", Sieu, s-a "suprapus" cu intalnirea Organizatiilor de Femei social-democrate de la Botiza. "Totul cred ca a pornit de la Botiza. Noi am avut intalnirea la conferinta PSD-ului acolo. Au fost si primarii din Asuaj si Ieud si au disparut, n-au spus unde merg. Noi am ramas, am mancat sarmale si ce s-o mai dat. Ne-a spus cineva: .

Am zis ca ne-ar fi spus primarii, dar n-au spus la nimeni. Trebuia sa plecam la Rozavlea la sfintirea monumentului si am oprit la Sieu sa vedem care-i treaba. Am mers toti, impreuna, doamna Godja, Parvu, domnul Mihalache. Intr-adevar, la scoala, la Sieu, erau toti intr-o sala de clasa. Normal ca am stat si noi, dar reactia a fost destul de neplacuta. Apoi am plecat.

Am auzit ca Tuvene ar avea adeziune la liberali, ca i-ar fi promis Kovacs ca-l ajuta, ca are o problema cu pensiile. Boitor si David sunt prieteni cu Bindea. Stiu ca Bindea vorbea de mai multi primari, dar n-o sa dea nici el numele", a declarat Anton Ardelean, primarul din Tautii Magheraus.

"Oi vedea… poate ca…"

Desi anul trecut a picat singur in plasa GAZETEI si a acceptat sa se "converteasca" in liberal, asta dupa ce s-a autointitulat "curva politica", primarul din Viseu de Jos sustine ca e in"stand-by", desi o propunere a primit, ceva mai demult.

"Nu mi s-au facut propuneri si nici nu ma duc. Dar ce? Pana in toamna nu-i mult. Ha-ha! O data, la inceput, cineva m-a sunat sa zic si i-am spus clar ca nu. Dupa alegerile parlamentare m-a intrebat daca nu ma duc prin Baia Mare, daca nu vreau sa ma intalnesc la CJ. Nu mi-a spus cine e, a zis ca ma cunoaste.

Nu am dat pe la sedinte? Sa va spun, acuma a fost intalnirea asta la Botiza, si trebuia sa fiu la o nunta la Arad si acuma am ramas la bai, ca de cinci ani nu mi-am luat concediu. Pe mine nu ma prea intereseaza partidele. Nu-mi fac probleme, imi vad de treburi asa cum sunt", sustine Vasile Maris, primarul din Viseu de Jos.

Desi despre Toader Stetcu, edilul din Moisei se spune ca e deja cu un picior in barca Aliantei, omul pare destul de ofuscat cand e luat la intrebari. "Nu mi s-a facut nici o propunere. Astea, cu tratativele cu PD-ul, sunt povesti pornite de la prietenii mei din Moisei, care colaboreaza cu tot felul de gazetari. Am aflat dintr-un articol mincinos care spune ca am incercat, dar n-am fost primit.

Se poate, eu deocamdata sunt la PSD. De ce sunteti asa curios? Interpretati dumneavoastra ce vreti!", a spus Stetcu.

Primarul din Dragomiresti e considerat de unii colegi un fel de "Petrica" al PSD-ului. Adica de cate ori se supara, "ameninta" ca pleaca. In ultima vreme, Vasile Iusco a cam renuntat la obicei, dar zvonurile spun ca s-ar indrepta spre partidul lui Man. El insa neaga: "Nu mi-am pus asemenea problema deocamdata, asa ca, nu stiu… Oi vedea, poate ca… Nu cum mere guvernarea.

Daca eventual m-oi supara, ca tot fac prostii si unii, si altii, eventual sa trec iara sa fiu independent. Nu pot sa zic ca mi-a propus, acuma sigur ca ei tot umbla, n-o avut vreme sa coopteze inca. Pa mine ma supara politica si problemele astea, ca toti au si oameni de treaba si oameni slabi."

"Nu-i adevarat"

Primarul din Bocicoiu Mare sustine acum sus si tare ca n-ar renunta la social-democratie, are si argumente serioase pentru absentele de la sedinte. "Am mai fost la sedinta, dar m-am ocupat cu problemele comunei. Acuma n-am fost la Botiza ca a murit un consilier, a avut 45 de ani. N-as pleca, ca nu-s migrator", a spus Liviu Lazarciuc.

Primarul din Ieud, Nicolae David, neaga si el ca ar pleca in "tabara adversa": "Nu-i adevarat. Am ramas ca ne-a invitat primarul din Sieu. S-a decernat titlul de cetatean de onoare lui domnul Bindea, cu care eu sunt in relatii foarte bune cu toate ca e in alt partid. Sunt simple speculatii. Nu mi s-a propus sa trec in alt partid."

Exista insa si cazuri in care jocurile par deja facute, cum ar fi cel al primarului din Sieu, Valentin Tuvene, care in ultima perioada pare ca a devenit un "apropiat" al lui Marinel Kovacs. Iar pecetluirea prieteniei dintre cei doi, dar si a presupusei promisiuni a lui Kovacs, legata de suplimentarea bugetului, a fost acordarea acelui titlu de cetatean de onoare.

Insa Tuvene are nevoie de "protectie" si dintr-un motiv mai penal. Si se pare ca incearca sa gaseasca aceasta protectie la PNL. Am incercat sa luam legatura si cu Valentin Tuvene, primarul din Sieu, insa de la Primarie am aflat ca e plecat in concediu, iar telefonul mobil era inchis.

In schimb, am reusit sa aflam parerea liderului PD, Micea Man. "Nu purtam negocieri cu nimeni. Oricum ne intereseaza mai mult primarii independenti si gospodari. Pesedistii trebuie sa-si asume programul cu care au castigat alegerile", ne-a uimit Man.

Reactia PSD

"Primarii sunt, consideram noi, cu coloana vertebrala si cu onoare si atunci cand vor avea sa spuna ceva, sa o faca in mod raspicat, daca vor sa plece din PSD e optiunea lor personala, deocamdata eu stiu ca s-au pronuntat la fel de raspicat ca raman in PSD.

Presiuni se fac, dar la modul ca li se promite un buget mai substantial, dar deocamdata bugetul consiliului judetean e… Consider ca sunt speculatii lansate de cei care administreaza judetul la ora asta. Mi se pare normal sa inceapa o vanatoare de oameni capabili si suntem flatati de faptul ca gasesc oameni capabili in PSD", a declarat Catalin Chereches, purtatorul de cuvant al PSD.