Deva, Hunedoara si Simeria se vor uni cat mai curand intr-un singur oras. Acesta este ultimul vis al sefilor judetului, se pare cea mai complexa si paguboasa preocupare a politicienilor. Ironic, anuntul a fost facut tocmai in ziua de 23 August, ca o recunoastere a faptului ca proiectul unificarii le-a apartinut comunistilor. Moda revine intotdeauna...

Presedintele CJ, Mircea Molot, vrea sa-si vada proiectul realizat cat mai repede cu putinta. Indrazneste chiar sa creada ca orasul va fi "gata" inainte de viitoarele alegeri. "Marea unire" este programata pentru a trezi interesul electoratului care va avea de votat un singur candidat in loc de trei. O alta solutie are in vedere transformarea oraselor in sectoare, dupa modelul Capitalei.

Caz in care vom ajunge si noi al doilea oras din tara, dar vom avea de ales patru primari: trei de sector si unul general. Molot s-a gandit deja si a socotit pasii care trebuiesc urmati: discutii cu edilii oraselor in cauza, cu consilierii, sondarea populatiei si Hotararea de Guvern.

Autoritatile spun ca nu este prima data cand acest proiect se discuta, dar va fi prima data cand se va realiza unificarea. Noul oras urmeaza sa fie trecut in manuale cu o populatie de peste 200.000 de locuitori, numar agreat de UE cand vine vorba de finantari.

"Lucram la un PUG largit", a declarat Molot, anuntand ca are aceleasi planuri si pentru Valea Jiului, "pe care "vreau s-o fac sa vorbeasca aceeasi limba"

3 in 1

Expertii spun insa ca nu fondurile europene ar fi atrase prin aceasta miscare, ci mai castigati ar fi proprietarii de terenuri extravilane, care se vor trezi peste noapte cu hectare intregi in oras. Se vehiculeaza in context nume grele din politica, printre care si-al deputatului Dan Radu Rusanu, care a negat insa orice implicare in tranzactii cu terenuri in zona.

Apoi, primarul - care are toate sansele sa fie liberal precum Molot - va avea intr-adevar un cuvant greu de spus. Poate ca unificarea echipelor de fotbal din Deva si

Hunedoara sub titulatura de Corvinul 2005 nu a fost decat etapa premergatoare lipirii oraselor din centrul judetului. Si asta in conditiile in care ceilalti primari de municipii si orase se plang de multa vreme de beneficiile apropierii Devei si Hunedoarei de sefii judetului: fonduri mai mari, diferite manifestari sportive si culturale finantate. In plus, noul oras va fi chiar de invidiat.

Turistii vor putea vizita Castelul, Cetatea , Parcul Dendrologic. Capitala judetului va fi un important nod de cale ferata la drumul european, va avea telecabina, aeroport si combinat si va fi strabatuta de doua rauri: Muresul si Cerna.

No Name City

Folclorul local spune ca, in ultimii ani de domnie, Ceausescu, in megalomania lui urbanistica si industriala, ajutat si de ciracii sai din zona, ar fi dorit unificarea Devei cu Hunedoara. S-ar fi dorit formarea unui conglomerat industrial de tipul bazinului Ruhr din Germania Federala, dar de dimensiuni mai mici.

In acele vremuri, la Combinatul Siderurgic lucrau peste 20.000 de oameni, la Deva prospera industria usoara si alimentara, minerit exista in ambele localitati, de construit se construia in prostie, era si Barcea intre ele; ce mai tura-vura, avea balta peste. Buna parte dintre oameni faceau naveta intre cele doua municipii, in celebrele autobuze cu burduf.

Se pare ca tocmai aceste autobuze au nascut nastrusnica idee. In plina criza de carburanti, intre 1985 si 1987, s-au facut tot felul de studii si proiecte privind infiintarea unei linii de tramvai intre Hunedoara si Deva.

Cea mai mare dilema este gasirea unui nume potrivit care sa tina cont si de orgoliile celor trei entitati administrative, pentru ca nici un devean nu va accepta usor denumirea de Hunedoara. Nici invers nu va fi usor, si asta luand in calcul Simeria, doar ca si cantitate neglijabila.

Molot a sugerat un concurs in urma caruia va fi desemnat atat castigatorul, cat si numele localitatii. La schimb, presa a sugerat pastrarea denumirii de "Cetatea Crimei" sau, mai romaneste, Hunedoresti. Ori, ca posteritatea sa nu uite de numele ctitorului, megalopolisul, la care tind sa adere Orastia si Calanul, sa poarte numele de Targu Molotului.