Mitropolitul ortodox al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, IPS dr. Antonie Plamadeala, a trecut, luni seara, la cele vesnice, la varsta de 78 de ani. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Teoctist, va oficia, joi, 1 septembrie, de la ora 12, slujba inmormantarii, a Prohodului, in Catedrala mitropolitana din Sibiu.

Inhumarea defunctului arhiereu va avea loc in ziua urmatoare, la Manastirea Brancoveanu din localitatea Sambata de Sus, locul unde a vietuit in ultimii ani.

Mitropolitul Antonie a fost un apropiat al IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, fapt marturisit de defunctul arhiereu intr unul din ultimele sale interviuri date in presa romaneasca, acum doua saptamani. La propunerea mitropolitului, in 1993, Sfantul Sinod l-a numit pe actualul arhiereu al Clujului in scaunul arhiepiscopal.

Pierdere pentru Ortodoxie

In ultima perioada a vietii, dupa o operatie pe cord, Mitropolitul Antonie Plamadeala a fost tintuit intr-un scaun cu rotile. El a fost, timp de mai bine de 23 de ani, Mitropolit al Ardealului. "Dupa o lunga si grea suferinta, pe care a purtat-o cu resemnare crestineasca, a trecut la cele vesnice", a declarat, ieri, Preasfintitul Visarion, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

"Prin trecerea la cele vesnice a Inalt Preasfintitului Mitropolit Antonie Plamadeala, Biserica Ortodoxa Romana pierde un mare ierarh si carturar, iubitor de Biserica si Neam, pilda de rabdare si intelepciune", se spune in comunicatul Patriarhiei Romane.

Din Basarabia, in Ardeal

IPS Antonie Plamadeala s-a nascut in 1926, in localitatea Stolniceni, judetul Lapusna, actualmente pe teritoriul Republicii Moldova. Numele lui de botez era Leonida. Intre 1937 si 1944, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Chisinau si cele ale Seminarului Nifon din Bucuresti, dupa care a urmat Facultatea de Teologie din Bucuresti si Cluj (1949).

Din 1949, intra in calugarie, cand primeste si numele de Antonie, prima lui comunitate monahala fiind la manastirea Prislop. In 1950, autoritatile comuniste l-au condamnat, in lipsa, la 7 ani de inchisoare pentru activitate anticomunista. Timp de patru ani a stat ascuns, insa a fost prins de Securitate si inchis la penitenciarul Jilava, timp de doi ani.

Si-a luat doctoratul la Institutul Teologic din Bucuresti, in 1959. La 27 decembrie 1970 a fost consacrat episcop ca vicar patriarhal, din 1979 a condus episcopia Buzaului, iar din 1982 pe cea a Sibiului, devenind si mitropolit al Ardealului.