Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta ramane in continuare una dintre institutiile ce primeaza in topul lipsei de profesionalism a angajatilor si, mai presus de toate, a conducerii.

Pe langa haosul si mizeria din institutie, spagile pe care trebuie sa le dai pentru a te baga cineva in seama, personalul, asa-zis specializat al institutiei a mai adaugat un element in colectia de grave abateri inregistrate. Personalul camerei de garda a catalogat un pacient ca fiind drogat, in sevraj, in timp ce acesta suferea de un atac de panica.

Unitatea spitaliceasca de baza a orasului si judetului Constanta, pe zi ce trece, ne uimeste din ce in ce mai tare cu prostia manifestata de personalul institutiei, cat si de dezinteresata conducere a acesteia. In cursul zilei de marti, 30 august a.c., la ca-mera de garda a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-a prezentat Ali Ergean, de 21 ani, insotit de mama sa.

Aceasta, din motive mai mult sau mai putin normale, a declarat personalului din Camera de Garda a Spitalului ca fiul sau se afla in sevraj, fiind un infocat consumator de droguri. Starea de sevraj apare in general in momentul in care o persoana dependenta de droguri intrerupe administrarea acestora, avand ca simptome manifestari fizice insotide de alterarea starilor de luciditate si delir.

Personalul „specializat” al Camerei de Garda, fara nici un fel de investigatie prealabila, l-a diagnosticat pe tanar conform spuselor mamei lui si l-au expediat catre Spitalul de Neuropsihiatrie Palazu.

Si ca sa dea dovada de prostie suprema, cadrele medicale au si anuntat presa ca au avut un pacient in sevraj! In urma investigatiilor efectuate de catre medicii Spitalului Palazu s-a concluzionat ca Ali Ergean avea un atac de panica, iar analizele biologice au relevat faptul ca acesta nu consumase niciodata droguri.

Acest lucru este intarit si de spusele sefului Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, inspector principal Aurelian Pavel. „Tanarul respectiv nu figureaza in baza noastra de date ca fiind consumator de droguri.

Cei care fac astfel de afirmatii despre un om, in lipsa unei investigatii preliminare, nu se pot numi cadre medicale”, a declarat inspector principal Aurelian Pavel. Urmare a constatarilor, pacientul a fost trimis acasa, dupa ce, in prealabil, i-a fost administrata o perfuzie cu glucoza.

De altfel, solutia pentru atacul de panica este penibil de simpla, pacientul are nevoie de apa si zahar sau un aliment cu continut ridicat de zahar. Dar ce sa stie cadrele medicale din Spitalul Judetean?

Saloane pline de gandaci

Greseala personalului Spitalului Judetean Constanta este inadmisibila, de altfel, acest tip de afirmatii la adresa unei persoane intra sub incidenta legii. „Tanarul respectiv ar trebui sa ii dea pe acei medici si asistenti medicali in judecata.

Este anormal, atat din punct de vedere profesional, cat si civic, sa afirmi despre un om ca este drogat fara a face investigatii concludente”, a afirmat doctor Carol Friedman, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Palazu. In alta ordine de idei, acest neprofesionalism ce s-a extins si la nivelul conducerii, se manifesta si in relatia institutiei cu presa.

Reporterii sunt nevoiti sa obtina informatii, nu de la un birou specializat pe aceasta tema, ci direct de la asistente, medicii neavand timp sau chef, ce ofera o sumedenie de informatii una mai contradictorie ca alta. Surse din interiorul Spitalului ne-au informat ca directorului Catalin Grasa i s-a propus infiintarea unui astfel de birou, dar el a refuzat categoric fara sa motiveze acest refuz.

De asemenea, incapacitatea directorului Catalin Grasa de a face fata problemelor institutiei se poate observa cu usurinta si in modul in care este efectuata igienizarea cladirii. O pacienta, care in urma unei boli a fost nevoita sa isi amputeze un picior, ne-a facut marturisiri socante despre nivelul de curatenie al Spitalului.

„Primul lucru de care m-am lovit a fost faptul ca dimineata ma trezeam cu gandaci mergandu-mi pe fata.

Dupa doua saptamani de spitalizare, timp in care ar fi trebuit sa se inchida operatia, am fost informata ca am luat din spital o bacterie ce incetineste vindecarea si am fost nevoita sa mai stau cateva saptamani”, ne-a declarat pacienta in cauza, care a preferat sa isi pastreze anonimatul deoarece se afla inca in spital.

De asemenea, ea ne-a mai declarat ca asistentele primesc un ordin de la medic, iar pana ajung la salon, trag concluzia ca ar fi mai bine sa administreze alt tratament pacientului, ca „stiu ele mai bine”. Daca acesta este modul in care ar trebui sa functioneze un spital, probabil ca cea mai buna alegere ramane medicina traditionala