Unul dintre cele mai paguboase contracte semnate de fosta conducere a Administratiei Porturilor Maritime SA Constanta, avandu-l in frunte la acea vreme pe Gheorghe Moldoveanu, cu o firma privata este cel referitor la preluarea unui pachet vast de servicii portuare printre care si cel de securitate perimetrala de catre Grupul italian UTI.

In urma semnarii acestui contract de pe urma caruia Administratia Portuara este nevoita acum sa plateasca lunar aproape 300.000 euro pentru niste servicii inutile sau prestate la un nivel cel mult mediocru, de catre Cobra Security, sumele respective reprezentand un bir impovarator pentru comunitatea portuara.

Atat presedintele Romaniei, cat si ministrul Transporturilor s-au pronuntat categoric impotriva consecintelor acestui contract cu Grupul UTI, insa rezilierea lui nu poate fi facuta decat cu perspectiva achitarii unor despagubiri colosale pe care colaboratorul privat le poate pretinde si chiar obtine in instanta.

La data de 15 octombrie 2004 a avut loc intr-un anonimat aproape total deschiderea ofertelor a trei companii straine care s-au aratat interesate sa preia pachetul vast de servicii portuare scoase la licitatie de CN APMC, aflata la acea vreme sub conducerea lui Gheorghe Moldoveanu. Cei trei ofertanti erau MAGAL SECURITY SISTEMS (Israel), PRIMA MANO MER (Israel) si UTI ITALY SRL (Italia).

Anterior acestei operatiuni, un numar de 41 de companii au decis sa cumpere caietul de sarcini al licitatiei, insa conditiile cuprinse in acest document erau astfel elaborate incat sa permita accesul la sedinta de adjudecare doar a acelor companii care aveau ca obiect de activitate toate serviciile incluse in pachet, respectiv asigurarea pazei perimetrale, serviciile de mentenanta si intretinere a serviciului de paza perimetrala, serviciile informatice privind activitatea comunitatii portuare, precum si serviciile de telecomunicatii de pe platforma portuara.

Or, conditionarea amintita nu dovedeste altceva decat faptul ca organizatorii licitatiei (APC-ul aflat sub controlul tandemului Mitrea-Moldoveanu) au incercat si au reusit prin acest artificiu de culise sa favorizeze Grupul UTI - a carui subsidiara este firma de paza Cobra Security - astfel incat acesta sa castige „din oficiu” monopolul asupra profitabilelor servicii portuare.

De altfel, anterior desfasurarii licitatiei pentru pachetul „ghiveci”, nume sonore ale pietei internationale de telecomunicatii precum Siemens, Alcatel sau operatorul roman Astral s-au aratat interesati sa preia serviciul de telecomunicatii portuare, insa accesul lor la licitatie a fost blocat de conditionarile amintite.

Basescu si Dobre se pronunta impotriva contractului cu UTI

In cele din urma jocurile de culise si-au facut efectul si UTI castiga licitatia pentru paza perimetrala si celelalte servicii incluse in pachetul de servicii externalizate de Moldoveanu, contra impresionantei sume de 245.863 euro pe luna, platita de CN APMC din birurile impuse comunitatii portuare.

In schimbul prestarii celor cinci servicii UTI se obliga sa faca unele investitii destul de mari vizand montarea de camere de supraveghere video, senzori electronici, modernizarea retelei informatice si a celei de telefonie fixa de pe platforma portuara, etc., insa pana la aceasta ora investitiile mentionate se lasa inca asteptate, avand in vedere ca Moldoveanu a avut grija sa le acorde prin contract italienilor de la UTI o perioada de gratie destul de mare.

Despre acest penibil contract care prejudiciaza grav interesele administratiei celui mai mare port din Sud-Estul Europei au aflat atat Gheorghe Dobre, cat si presedintele Traian Basescu.

Cu prilejul unei recente vizite facute in Portul Constanta, ministrul Transporturilor a afirmat ca nu este posibil ca o companie a statului sa plateasca pe intreaga perioada a contractului 60 mil. de euro unei firme private, doar pentru a beneficia de supraveghere video si de interventia unor echipaje specializate in paza si protectie.

La randul sau, seful statului declara in urma cu doua zile ca respectivul contract de efectuare a pazei perimetrale a Portului Constanta il considera inutil, in conditiile in care operatorii portuari au fost obligati prin lege sa-si asigure in facilitatile pe care le detin, propria paza cu personal specializat.

Insa, anularea contractului va putea fi facuta in contextul in care politistii care ancheteaza in prezent implicarea lui Gheorghe Moldoveanu in semnarea contractelor paguboase incheiate de CN APMC in vremea cand acesta era director vor finaliza cercetarea.