Dupa o licitatie ilegala si un imobil ce trebuia demolat de opt ani, avem inca o dovada de incompetenta sau rea-intentie a primarului din Huedin, care conduce orasul de noua ani. In centrala termica pe rumegus din oras, aflata in administrarea Primariei, s-au pompat, in 2001, 80 de miliarde de lei, iar acum centrala deserveste doar 270 de apartamente.

Primarul PD-ist Nicolae Chis se lauda ca 65% din suma colosala provine de la Guvernul danez. Ambasada Danemarcei la Bucuresti nu confirma spusele primarului. Proiectul a fost demarat in 2000 si abia in 2004 a fost pornita centrala, exact cand Chis trebuia sa convinga din nou electoratul.

ZIUA de Cluj a aflat ca in afacere este implicat, cu 25%, Ministerul Industriilor, condus la acea vreme de controversatul Dan Ioan Popescu.

Varianta oficiala a primarului din Huedin, Nicolae Chis, cu privire la finantarea centralei termice, se bate cap in cap cu cea a Insarcinatului cu Afaceri din cadrul Ambasadei Danemarcei, Stefan Ilcus, si a fostului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Gratian Serban.

Potrivit lui Chis, majoritatea banilor provin de la Guvernul Danemarcei si 25% din bugetul statului, bugetul local contribuind cu 10%. Primarul povesteste ca in 2000, cu "experienta" sa, a agatat un consilier european din Danemarca, caruia i-a explicat ca are mult rumegus. Se pare ca respectivul danez a adus banii de la Guvernul Danemarcei si, astfel, steagul tarii sale flutura astazi pe centrala.

Ne vine greu sa credem ca toata suma a intrat in centrala de cartier. Ba mai mult, a mai fost nevoie si de aportul Ministerului Industriilor. Oficialii danezi nu stiu nimic despre aceasta finantare. "Referitor la solicitarea Dvs. privind o centrala termica in orasul Huedin, judetul Cluj, Ambasada Regala a Danemarcei va poate informa urmatoarele: Ambasada a verificat totalul proiectelor finantate de catre Ministerul de Externe Danez pentru Romania.

Din evidentele noastre nu rezulta ca s-ar fi facut vreo donatie din partea Ministerului de Externe (ME) Danez, ME fiind institutia care administreaza marea majoritate a asistentei autoritatilor centrale daneze pentru Romania", este raspunsul lui Ilcus.

Gratian Serban a declarat pentru ZIUA de Cluj ca CJ a trebuit doar sa-si dea acordul pentru investitie, iar banii au fost trimisi de Ministerul Industriilor si Resurselor (MIR), condus de Dan Ioan Popescu.

Proiect scump si ineficient

Actual consilier judetean, fostul presedinte al CJ, Gratian Serban, este si acum sceptic cu privire la activitatea centralei. "Teoretic, proiectul e bun, dar in practica nu poate ajunge la parametrii ceruti. Am si acum retineri, dar nu ne-am putut impotrivi investitiei", a precizat Serban. Tot acesta considera ca centrala nu e rentabila, neavand un sistem de colectare a rumegusului.

Seful Directiei Economice a CJ, Petru Malai, a spus ca CJ a finantat anul trecut cu trei miliarde de lei vechi bransarea unor blocuri la centrala. Centrala ce a costat, in acte, 80 de miliarde de lei vechi, are 4 megawati si poate incalzi maxim 600 de apartamente (!). "Daca avea 8, putea acoperi toata zona", spune chiar primarul Nicolae Chis.

Desi blocul care este lipit si "zguduit" de centrala nu beneficiaza de serviciile acesteia, bineinteles ca teava este trasa deja in zona orasului unde locuiesc instaritii, printre care si Chis. ZIUA va prezenta informatiile detinute Parchetului National Anticoruptie.

Campanie electorala pe bani publici

"Proiectul a inceput in 2000, dar am dat drumul centralei abia in luna mai 2004, deoarece nu am avut sprijinul CJ, fostul presedinte Serban Gratian neavand incredere", a afirmat Chis. Centrala a fost pusa in functiune in mai 2004, inainte de campania electorala a lui Chis. Acesta este primar din 1996 si, pana sa ajunga la PD, a trecut prin PNTCD si APR.

Din momentul inaugurarii centralei, primarul a dispus sa nu se emita facturi beneficiarilor timp de sase luni, iar costurile sa fie suportate de Primarie. Campania electorala cu incalzire gratuita a primarului Chis a inglodat centrala in datorii de aproape 1,9 miliarde de lei vechi.

Mutari nereusite inca

Special pentru centrala pe rumegus s-a infiintat in Primaria Huedin „Serviciul Termie", unde Chis si-a plantat oamenii. Consilierii locali Ioan Bota, Viorel Goia si Marian Farcas sustin ca Serviciul Termie nu are avizul pentru functionare al Agentiei Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC).

Dupa ce s-a batut in piept ca va administra centrala, primarul revine in 2005, dupa ce s-au strans datorii, si vrea sa forteze Consiliul Local (CL) sa faca doua mutari castigatoare pentru el: sa treaca centrala, cu tot cu datorii, in administrarea Crisul Huedin SA, societate ce apartine CL, si sa schimbe directorul societatii cu un apropiat de-al sau, cu care sa poata face aranjamente.

In acest sens, i-a propus postul unui membru UDMR, caruia i-a promis ca va face o scoala in limba maghiara in oras. Numai ca, in 25 iulie, consilierii locali nu au votat trecerea centralei "in contul" societatii Crisul Huedin.

"Sunt de acord cu mutarea, dar numai in conditiile in care Serviciul Termie primeste avizul organelor abilitate si se semneaza un protocol prin care datoriile sa cada in sarcina Primariei, nu a mea. Nu atac pe nimeni, ci doar nerespectarea legalitatii", a declarat directorul Crisul Huedin, Vasile Badin.

Momentan, societatea nu are datorii si se ocupa cu captarea, tratarea, distributia apei si salubritate. La ultima sedinta de Consiliu nu s-a votat schimbarea lui Badin, dar Chis a programat zilele acestea alta sedinta in care reia cele doua puncte. Intre timp, mai multi consilieri se plang ca au primit telefoane „de convingere".

Consilierul Farcas propune ca centrala sa scape mai intai de datorii, pentru ca mai apoi sa fie scoasa la licitatie, si nu incredintata direct unei societati precum Crisul.

ZIUA de Cluj a mai scris despre nereguli din Primaria Huedin. Atunci, am incercat sa vorbim cu primarul Chis, dar acesta nu a fost de gasit la birou. In 4 august, data publicarii articolului "Dictatura in Primaria Huedin", persoane din Huedin ne-au anuntat ca primarul a cumparat toate ziarele ZIUA din localitate.

Abia dupa ce, a doua zi, ZIUA de Cluj a anuntat ca va mai publica o data articolul, am primit un telefon la redactie de la Chis. Acesta ne-a spus ca "am scris mizerii si ca trebuie sa le corectam". Legat de esenta articolului - o licitatie masluita si un ordin judecatoresc nerespectat - primarul s-a limitat la a zice: "Stiu eu despre ce este vorba".