O noua disputa s-a consumat, ieri, in cadrul sedintei ordinare a CL Oradea pe marginea echipei locale de fotbal. Astfel, printr-o hotarare a consilierilor locali a fost aprobata sponsorizarea, de catre regiile locale, a FC Oradea si a Clubului Sportiv Municipal (CSM).

Alesii locali s-au certat aproape o ora pe marginea sponsorizarilor. Pana la urma majoritatea din Consiliul Local a votat pentru aprobarea hotararii prin care 60 la suta din sponsorizare a mers catre FC Oradea, iar 40 la suta catre CSM.

Conform proiectului de hotarare, Regia Autonoma "Apa Canal" va da o suma de minim 2 miliarde lei, Regia Autonoma de Transport Local - cu un milliard, aceeasi suma va da si "Electrocentrale", iar Regia Autonoma a Pietelor de Agrement si Salubritate - cu 300 de milioane de lei.

Propunerile alesilor locali care nu au fost de acord cu ceea ce era prevazut in hotarare, au fost respinse de ceilalti colegii din CL. Astfel, Mihai Drecin, ales din partea PRM, a sustinut ca ar fi bine sa fie inversate procentele.

"Ar fi normal sa dam mai mult la CSM din moment ce are patru echipe in Divizia "A" si la FC Oradea mai putin, pentru ca pana acum nu a avut performante asa cum ne asteptam, cel putin pana nu va obtine rezultate", a spus Drecin.

La randul sau, consilierul PRM, Florian Pantea, a spus ca nu intelege de ce Consiliul Local sponsorizeaza la infinit o activitate daca nu se vad rezultatele.

Totodata, social-democrata Silvia Suciu, cea care este cea mai inversunata opozanta din CL atunci cand vine vorba de finantarea FC Oradea, a mentionat ca nu i se pare normal ca municipalitatea sa mai dea bani clubului de fotbal, din moment ce atunci cand s-a aprobat bugetul pentru echipa s-a specificat ca in cazul in care nu intra in Divizia "A" sa li se retraga primele jucatorilor.

In schimb, alesul local al UDMR, Iulius Delorean, a afirmat ca in urma cu cateva sedinte de Consiliu Local, echipei de fotbal i s-au luat 8 miliarde lei din bugetul initial. Consilierul Mihai Manea, de la PNL, a venit si el cu propunerea sa aprobe cate 40 la suta pentru echipa de fotbal si CSM si restul de 20 la suta catre alte activitati. Insa atat propunerea lui, cat si a lui Mihai Drecin au fost respinse de colegi.

O alta parte a consilierilor au venit cu ideea ca acesti bani nu ar trebui dati ca si sponsorizare, ci folositi de regii pentru a micsora pretul la serviciile pe care le ofera. "Din moment ce regiile au profit atat de mare, atunci inseamna ca isi permit sa micsoreze preturile la servicii asa cum se intampla in alte tari", a spus social-democratul Ioan Mintas.

Primarul orasului, Petru Filip, dar si directorul economic al administratiei locale, Emilian Sala, au tinut, insa, sa mentioneze ca sponsorizarile, in limita a 3 la suta din profit, se deduc din impozitul pe profit si daca nu ar fi alocate cu acest titlu ar ajunge la bugetul statului. In final, cu 14 voturi "pentru" si sapte "impotriva" hotararea a trecut de Consiliul Local.