Drogurile, unul dintre cele mai noi vicii capatate de adolescentii si tinerii romani, au inceput sa se extinda cu repeziciune si in societatea mioritica, ca orice prost obicei de altfel. Asa se face ca s-a facut simtita nevoia unui organism guvernamental care sa indrume tinerii catre alte activitati, pentru a nu cadea in patima unuia dintre cele mai periculoase vicii.

Agentia Nationala Antidrog, ce si-a propus drept scop prevenirea consumului de droguri, consilierea consumatorilor si evaluarea societatii din acest punct de vedere, la cinci luni de la infiintare se manifesta inca intr-un mod cat se poate de jenant si lipsit de eficienta.

Din cauza extinderii consumului de droguri in randul tinerilor, dar si in contextul viitoarei aparitii a legii ce va clarifica statutul consumatorilor de droguri, la data de 15 august a.c., a luat nastere Agentia Nationala Antidrog – ANA.

Aceasta agentie si-a propus sa previna aparitia consumului de droguri in randul tinerilor, sa-i consilieze pe cei ce deja au capatat acest viciu, dar si sa faca evaluari asupra starii societatii din acest punct de vedere.

Prima campanie de amploare a Agentiei Nationale Antidrog Constanta, „Marea: singura noastra dependenta”, s-a desfasurat in perioada 25 iulie - 21 august a anului in curs, conform Agentiei fiind si „singura campanie de o asemenea amploare si durata ce a avut loc vreodata in Romania”.

ANA a folosit in aceasta campanie 32 de voluntari, selectionati prin intermediul altor campanii, dupa care au fost supusi unei perioade de pregatire.

„Pregatirea lor a cuprins doua etape: pregatirea de baza despre efectele negative ale drogurilor si pregatirea cu specialisti belgieni pe teme de comunicare si gestiune a unei discutii”, ne-a declarat una dintre cele cinci angajate ale institutiei.

De asemenea, ea a recunoscut ca tinerii voluntari, in perioada de pregatire, nu au avut ocazia sa intalneasca si sa stea de vorba cu un fost sau actual consumator de droguri.

Cum ar putea insa un asemenea voluntar sa convinga un tanar sa nu consume droguri, daca el nu prea stie despre ce e vorba decat din niste carti bazate in marea lor majoritate tot pe supozitii si teorii? De asemenea, intreaga campanie a fost un fiasco, sloganurile folosite si modul ei de desfasurare ne face sa ne gandim ca a fost dedicata copiilor naivi ai anilor de dinainte de Revolutie.

Cei 70.000 USD (proveniti din Natiunile Unite si sponsorizari), cheltuiti pentru aceasta campanie, poate s-ar fi facut mult mai utili daca, in loc de sloganuri de genul „Spune NU drogurilor” si diverse joculete penibile pe plaja, ar fi fost utilizati pentru a oferi alternative reale tinerilor.

In pofida acestor lucruri, presedintele ANA Constanta, Sorin Petrescu, sustine ca „aceasta campanie a fost un real succes. Sondajele realizate pe plaja au relevat faptul ca 70% din persoanele perindate pe plaja timp de 4 saptamani au auzit de campania noastra”. Ce relevanta are acest fapt, nu ne dam seama.

DSP nu detine o statistica a consumatorilor de droguri

Intrebat despre ce efecte a avut aceasta campanie in randul tinerilor, Sorin Petrescu a dat din umeri. De altfel, intrebat despre o statistica sau o evidenta a consumatorilor de droguri din judetul nostru, presedintele ANA Constanta a raspuns ca nu exista asa ceva. „La Directia de Sanatate Publica nu exista inregistrat nici un consumator de droguri”, a declarat Sorin Petrescu.

Dar oare pentru a stavili un fenomen nu trebuie sa faci o evaluare a lui si abia apoi o campanie de prevenire? Pe de alta parte, inspectorul principal Aurelian Pavel, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, are o parere putin diferita.

„Daca ei nu au inregistrat nici un consumator de droguri, inseamna ca ori nu exista, ori ne facem noi prea bine, ori ei nu au nici o tangenta cu fenomenul”, a declarat seful CZCCOA Constanta. El ne-a mai marturisit ca, intr-adevar, in Constanta exista consumatori de droguri, dar ca nu pot fi publicate aceste date.

In alta ordine de idei, surse din cadrul institutiilor politienesti sustin ca Agentia Nationala Antidrog a fost creata pentru a da de lucru unor politisti ce nu aveau nici un fel de legatura cu meseria. Aceleasi surse sustin ca, desi Sorin Petrescu a petrecut ceva ani prin Politie, nu a reusit niciodata sa prinda vreun infractor.

Trebuie sa recunoastem ca este nevoie de o astfel de Agentie, dar nu credem ca trebuie sa fie condusa de o serie de oameni care nu constientizeaza ca trebuie, cu adevarat, sa se implice si sa depaseasca stadiul de sloganuri si atat.