Societatea, care la un moment dat detinea monopolul comertului cu gaz natural din Turkmenistan, a fost infiintata pe numele a trei clujeni. Firele afacerii duc spre Israel si Ungaria, unde presedinte al Eural TG a fost Knopp Andras, fost ministru al Culturii din Ungaria.

Dupa castigarea alegerilor din Ucraina de catre Victor Iuscenko, noul presedinte a scos pe tapet mai multe cazuri de coruptie si afaceri oneroase puse la cale pe vremea fostului presedinte comunist Leonid Kucima.

Zilele acestea, la Kiev, Serviciul de Securitate al Ucrainei a anuntat ca gruparile mafiote implicate in vanzarea de gaze naturale din Turkmenistan spre Ucraina via Uniunea Europena se afla sub lupa investigatorilor.

In centrul anchetelor se afla doua societati „ucrainiene", Rosukrenergo, care detine in prezent monopolul importului si vanzarii de gaze naturale catre UE, si cealalta firma, care a detinut acest monopol pana in decembrie 2004, numita Eural Trans Gas (Eural TG). Firma a fost infiintata in Ungaria pe numele a trei cetateni romani domiciliati la Cluj si a unui cetatean israelian.

Acestia sunt Louise Lukacs, Mihai Savu, Anca Negreanu si Gordon Zeev. Intre firma celor trei romani si compania „Gazprom", fosta companie nationala de exploatare a gazelor naturale din URSS, s-a semnat un contract de exclusivitate de livrare de gaze. Fireste ca toata lumea s-a intrebat cine sunt necunoscutii romani care tineau in maini o afacere de miliarde de euro.

La acea data, in 2003, cotidianul Moscow Times a publicat o serie de anchete care faceau legatura intre firma Eural TG si o grupare mafiota condusa de ucraineanul Symeon Mogilevitch, dat in urmarire de Interpol si de autoritatile americane. Peste afacere a cazut tacerea, pentru ca acum noua putere de la Kiev sa cerceteze dedesubturile acesteia.

Politia a ingropat dosarul

Intre timp, la Cluj, in urma articolelor aparute in presa, in mod cu totul neasteptat, Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ s-a autosesizat si a demarat o ancheta. ZIUA de Cluj a incercat sa afle pe cale oficiala cum s-a solutionat dosarul "Eural TG".

Surprinzator este ca, oficial, acest dosar nu exista in registrele IPJ Cluj, fapt confirmat de inspectorul Simona Mitroescu, "loctiitoarea" purtatorului de cuvant Adrian Marian.

Totusi, dosarul exista. ZIUA de Cluj a aflat numele politistului care s-a ocupat de caz si care i-a interogat pe cei trei clujeni. Numele sau este Balint. Acesta a refuzat, vadit deranjat, sa stea de vorba cu reporterii nostri si sa ne spuna cum a finalizat dosarul.

In contextul in care, acum, autoritatile ucrainiene au dezgropat "afacerea Eural", este doar o problema de timp pana ce pe firul scurt al serviciilor secrete se va cere o informare despre acest "dosar fantoma" deschis la Cluj.

Este interesant de aflat cum a fost solutionat cazul si ce a facut politistul Balint, in afara de a lua cateva declaratii. ZIUA de Cluj ii cere sefului Politiei Cluj, inspectorului Ioan Pacurar, sa se ocupe personal de redeschiderea acestui dosar. ZIUA va face demersuri asemanatoare si catre Ministerul Administratiei si Internelor.

Dedesubturile Eural TG

Din informatiile noastre, primul personaj-cheie al afacerii este un avocat maghiar pe nume Karl Ferenc, cel care a infiintat firma Eural TG la Budapesta. Acesta a fost casatorit cu fiica clujencei Louise Lukacs, o octogenara, fosta actrita. Ferenc si-a convins soacra sa apara ca asociata in firma alaturi de Anca Negreanu si Mihai Savu, ultimii doi fiind prietenii fiicei Louisei Lukacs.

Anca Negreanu a lucrat o perioada la Liceul „Nicolae Balcescu", este asistenta medicala, iar prietenul ei, Mihai Savu, era programator de calculatoare.

Dupa izbucnirea scandalului, cei doi s-au mutat din cartierul Manastur pe Bulevadrul Nicolae Titulescu, fiind in prezent de negasit. Cei trei clujeni nu au avut habar in ce combinatie periculoasa au intrat. In 2004, firma Eural TG a fost vanduta unei firme detinute de cetateni englezi, prin intermediul aceluiasi avocat Ferenc.

Se pare ca este vorba de firma Rosukrenergo, din Elvetia, cea care detine acum monopolul afacerii cu gaze din Turkmenistan.

De fapt, Eural TG isi vanduse contractul de exclusivitate de livrare de gaze naturale incheiat cu Gazprom. Clujenii nu au vazut nici un ban din aceasta tranzactie, asa cum banii folositi la infiintarea Eural TG nu au provenit de la clujeni, ci de la avocatul Ferenc, circa 750.000 de forinti.

Vanzarea Eural TG a fost necesara si pentru a se evita plata unor impozite astronomice cauzate de tranzactiile de miliarde de euro cu gaze.

Personajul cheie nr. 2

Al doilea personaj cheie este asociatul celor doi clujeni, israelianul Gordon Zeev, prietenul avocatului Ferenc, cel care a infiintat Eural TG. Potrivit jurnalistilor de la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, la adresa lui Gordon Zeev din Tel Aviv a functionat firma Highrock Properties Ltd (Marea Britanie), in care sunt asociati Dimitry Firtash si un anume Igor Fisherman.

Compania Highrock are investitii in Ucraina si Moldova, investitiile fiind strans legate de activitatile firmei Gazprom. Fisherman este un personaj cunoscut in lumea crimei organizate, fiind descris drept un membru de baza al gruparii Mogilevitch.

Jurnalistul american Robert Friedman l-a descris in lucrarea sa „Mafia Rosie: cum a invadat mafia ruseasca America" pe Igor Fisherman drept „coordonator al activitatilor criminale ale grupului Mogilevitch in Ucraina, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Republica Ceha si Ungaria". Aceasta caracterizare este facuta in baza unor documente FBI.

Aceleasi documente mentioneaza ca liderul gruparii Mogilevitch, Semyon Mogilevitch, este „cel mai puternic mafiot din lume".

Ministrul ungar Knopp, director la Eural TG

Al treilea personaj cheie al afacerii "Eural TG" este chiar fostul ministru al Culturii din Ungaria, Knopp Andras. Acesta a fost directorul Eural TG. Deloc ciudat, atat timp cat a functionat societatea Eural TG, Knopp Andras a deschis o televiziune nationala in Ungaria, Pan Am Media Reklam, pentru a sprijini campania electorala a partidului social democrat.

Investitia a costat 3 milioane de forinti. Fostul ministru rus de interne Andrei Mordovets a prezentat presei rusesti documente care demonstrau legatura dintre mafiotul Semyon Mogilevitch si ministrul Knopp.

Intr-o scrisoare catre Interpol, citata de cotidianul Moscow Times, ministrul rus Mordovets spunea ca Knopp a sustinut cererea mafiotului ucrainean de a primi cetatenia ungara. Mai mult, Knopp si Semyon Mogilevitch ar fi pus bazele unei filiere de contrabanda cu tigari la inceputul anilor ’90. Ministrul Knopp a fost vicepresedintele companiei germane producatoare de tigari Reemtsma.

Ministrul ungar a recunoscut ca a avut relatii economice cu Highrock Properties (firma inregistrata pe adresa lui Gordon Zeev, actionarului de la Eurial TG), dar a negat faptul ca l-a cunoscut pe mafiotul Semyon Mogilevitch.