Afluxul de clujeni care apeleaza la Tribunal, Politie, spitale, scoli asigura o clientela bogata. Fiecare patron care si-a deschis puncte comerciale in incinta sau in apropierea diverselor institutii s-a orientat spre cerere.

Prin urmare, langa spitale sunt magazine de alimente sau imbracaminte, langa centre de invatamant sunt copiatoare Xerox si papetarii, iar langa sediile de politie, nelipsitele baruri.

De cele mai multe ori, comerciantii au patruns in aceste locatii aducatoare de mari profituri prin intermediul utor aranjamente cu directorii institutiilor. Chiar daca, la prima vedere, afacerile de acest tip par a fi mici si lipsite de interes, realitatea este cu totul alta.

Leu cu leu se aduna banii, iar clujenii sunt nevoiti sa plateasca serviciile oferite de o mana de patroni, pentru simplul motiv ca doar ei sunt in zona.

Institutiile clujene, supra aglomerate de cetatenii care le frecventeaza pentru rezolvarea diverselor probleme reprezinta un excelent vad comercial. Astfel, in urma unui tur al orasului, reporterii BZA au constatat ca in Tribunalul Cluj-Napoca sau chiar in incinta spitalului de Oncologie infloresc micile afaceri ale unor intreprinzatori locali.

Fie ca e vorba de o cafenea, de un bufet sau servicii Xerox, patronii nu se pot plange de lipsa clientilor.

Magistratii si avocatii clujeni aveau in urma cu doi ani propria cafenea la subsolul cladirii Tribunalului, unde publicul larg nu avea acces. Intre timp, "cuibusorul" s-a inchis, iar atat angajatii din Justitie, cat si cetatenii de rand se refugiaza in magazinul-cafenea situat peste drum. SC M& Vladut Impex SRL este firma care gestioneaza afacerea.

Firma, infiintata in 1996 nu are bilantul depus din 2001, conform site-ului Ministerului Finantelor Publice. In orice caz, "Vladut" vinde de dimineata pana dupa orele amiezii, in flux continuu. In schimb, Tribunalul a dat in chirie un spatiu pentru firma SC Lamirand SRL, patronata de Doina Moldovan.

Cele doua copiatoare Xerox ale firmei Lamirand (transferata in Cluj din 2004), aflate intr-o incapere de la parterul Tribunalului nu mai prididesc cu munca. Zilnic, sute de persoane apeleaza la serviciile firmei, care are contract de inchiriere valabil pana la sfarsitul anului.

Langa Politia municipiului Cluj-Napoca, pe strada Decebal a prosperat afacerea lui Mircea Capusan, un apropiat al sefilor de la Circulatie. Drept dovada, Capusan are monopolul serviciilor Xerox vis-a – vis de Politia municipala, cat si la Circulatie, pe strada Albac nr. 15.

Toti clujenii care trebuie sa meraga la politie, ori soferii sau viitorii soferi apeleaza la serviciile lui Capusan. Cu toate acestea, in 2003, firma lui Capusan inregistra pierderi de 12 milioane de lei.

Pe strada Decebal, unde se afla Xerox-ul firmei RM Auto Mircea, in curtea casei inchiriate de la o varstnica, se ridica o cladire care va functiona ca bar, restaurant si alimentara. Acolo va fi, probabil, viitorul "popas" al politistilor suprasolicitati. Langa Spitalul CFR a functionat pana deunazi o gogoserie, care acum are lacatul pe usa.

Insa, pacientii si vizitatorii au la dispozitie magazinul Clepsidra, aflat peste drum. Palatul Copiilor este dotat cu un pati-bar. Spatiul a fost gestionat de institutie, insa nu a fost considerat ca o sursa serioasa de profit. Prin urmare, a fost inchiriat unei clujence.

Universitatea Babes-Bolyai este un adevarat magnet pentru firmele de papetarie, in imediata apropiere fiind trei astfel de magazine. si xerox-ul este profitabil, avand in vedere multimea de studenti care copiaza referate si cursuri. Spitalul Oncologic este, de departe, cel mai bine intesat cu puncte comerciale.

Chiar dupa coridorul de la intrarea principala se afla un chiosc cu alimente, iar langa acesta e un automat pentru cafea, aflat temporar in revizie. Micul comert este facut de Oana SRL, firma patronata de una din fostele angajate ale spitalului. Tot in incinta institutiei se afla un mic restaurant dotat cu magazin.

Localul este gestionat de firma Baby Bar Alimentatie Publica SRL, care in 2003 avea profit de 253.610.000 lei. Cifra de afaceri a societatii era, in 2003, de 1,8 miliarde lei. Comertul facut langa diverse institutii e o afacere cel putin sigura. Afluxul de clujeni care apeleaza la Tribunal, Politie, spitale, scoli asigura o clientela bogata.

Fiecare patron care si-a deschis puncte comerciale in incinta sau in apropierea diverselor institutii s-a orientat spre cerere. Prin urmare, langa spitale sunt magazine de alimente sau imbracaminte, langa centre de invatamant sunt copiatoare Xerox si papetarii, iar langa sediile de politie, nelipsitele baruri.

La ultima sedinta a Consiliului Local Cluj-Napoca s-a dezbatut un caz de acest tip. Primarul Emil Boc a propus asocierea municipalitatii cu firma Coronita in vederea montarii unor instalatii frigorifice la capela cimitirului Central si a cimitirului din Manastur.

Proprietarul societatii a fost membru PRM, iar dupa ce PD a castigat alegerile s-a alaturat acestui partid. In urma acestor dezvaluiri facute de Mihai Sandu, fostul coleg PRM al patronului devenit peste noapte pedist, Emil Boc a retras proiectul de pe ordinea de zi, iar pentru achizitionarea de instalatii frigorifice primaria va organiza o licitatie.

Din periplul "afacere pe barba institutiilor", cea mai exotica este cea din imediata vecinatate a societatii Electrica SA, unde urmeaza sa se deschida in curand un Erotic Shop. Buna, in caz ca se taie curentul…