Liberalii din Alba incep ofensiva politica de toamna cu o sedinta a Delegatiei Permanente in cadrul careia urmeaza sa se discute cateva probleme importante pentru viitorul organizatiei judetene. Dupa o absenta destul de lunga, la intalnire va participa si presedintele filialei, ministrul Apararii Teodor Atanasiu.

Liderul liberal a declarat ca principalul subiect de discutie va fi prezentarea unui raport de activitate al organizatiei in ultima perioada, ocazie cu care va fi analizata activitatea membrilor partidului care ocupa functii publice. Atanasiu a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi luate unele decizii radicale in ceea ce-i priveste pe unii dintre liberali care nu si-au facut treaba.

Cel mai tensionat punct de pe ordinea de zi va fi, fara indoiala, analizarea propunerii privind excluderea din partid a primarului orasului Zlatna, Silviu Ponoran. Ministrul a spus ca dosarul existent la partid in legatura cu edilul este "mai incarcat ca al altor membri".

"Propunerea privind excluderea din partid a primarului Ponoran este rezultatul unor nemultumiri acumulate in timp in ceea ce priveste actiunile acestuia, incepand cu anul 2004.

A fost nemultumit pentru ca nu a putut candida pentru Parlament, ca urmare a unei decizii a conducerii centrale, conform careia presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, primarii si viceprimarii nu au putut candida in alegerile parlamentare. Din acest motiv si-a cautat alt partid pentru care sa candideze, avand contacte cu PRM.

Ulterior a facut lobby pentru candidatul independent Cornel Olar. In 2005 si-a dorit foarte mult sa devina presedintele PNL Alba. Nu a putut candida pentru ca nu a respectat statutul, respectiv ca presedintele sa fie ales impreuna cu biroul de conducere", a mai spus ministrul Apararii.

Atanasiu a completat ca dupa alegerile din organizatie, Silviu Ponoran a refuzat sa recunoasca conducerea aleasa, astfel incat propunerea de excludere ar fi devenit normala. "Propunerea de excludere a venit ca urmare a modului de manifestare si nu a ideilor lui", a adaugat liderul filialei PNL.

Silviu Ponoran a afirmat, la momentul discutarii propunerii in comitetul executiv judetean, ca decizia a avut la baza faptul ca el s-a declarat favorabil revenirii lui Teodor Stolojan la conducerea partidului. El a castigat de trei ori mandatul de primar in Zlatna, unul dintre cele mai sarace orase din Romania.

Dupa discutiile privind excluderea din PNL, Ponoran a manifestat o oarecare apropiere de PD, insa, conform protocolului incheiat intre cele doua partide, el nu poate fi primit in randul democratilor.

Filiala liberalilor a mai trecut prin astfel de momente, dupa ce a decis, in urma cu aproximativ o luna, sa-l excluda din partid pe revolutionarul Gheorghe Bukosi, prim-vicepresedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" Alba. Acesta a redevenit membru al partidului dupa ce comisia de arbitraj i-a acceptat contestatia.

Imediat dupa ce a fost exclus, Bukosi a depus la Primaria Alba Iulia o cerere prin care solicita permisiunea de a intra in greva foamei in fata Prefecturii, in semn de protest fata de unele actiuni ale prefectului PNL Cosmin Covaciu.

El a renuntat in ultimul moment la greva foamei, anumite surse sustinand ca a fost convins de liderii organizatiei judetene a PD, Mircea Hava si Ion Dumitrel, care au apreciat ca o actiune de acest gen ar afecta imaginea Aliantei "D.A." in judet.