Una dintre calugaritele novice de la Manastirea Ortodoxa Rasca Transilvana a fugit din asezamantul monahal. Sora Alina sustine ca nu mai putea indura tratamentul inuman aplicat de duhovnicul lacasului monahal, preotul-calugar Ionut Trambitasu, precum si de maica-stareta Mihaela Buculei.

Sora Alina, originara din judetul Vaslui, are o poveste trista despre viata sa. La o luna de la nasterea sa, a fost parasita de mama. La cinci ani, a murit tatal sau si a fost crescuta de unul dintre fratii sai, care atunci avea 14 ani. Familia Alinei este compusa din doi frati si din trei surori.

Pe una dintre surorile sale nu a cunoscut-o niciodata, pentru ca mama a dat-o spre crestere unei alte familii. Unul dintre fratii Alinei s-a calugarit si a fost o vreme monah la Manastirea Nicula. O alta verisoara a fetei este calugarita si lucreaza la Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului.

In octombrie 2003, Alina a decis sa se calugareasca la randul sau si, la recomandarea unui preot, a intrat in Manastirea Rasca Transilvana, una dintre cele mai noi din judetul Cluj. La scurt timp, ea a vazut, insa, ca viata de aici este departe de linistea pe care si-o dorea.

Duhovnicul manastirii, sustine tanara, a inceput sa o bata cu salbaticie pe una dintre calugarite, sora Cristina, de 31 de ani.

Uneori, bataile aveau loc chiar in sala de mese a manastirii. Alteori, maica stareta o batea pe calugarita. Sora Cristina era bolnava si nu reusea sa duca la indeplinire toate sarcinile pe care le primea din partea staretei. "O data, a fost atat de rau batuta incat doua saptamani a zacut la pat. O bateau cu pumnii, cu picioarele si chiar cu parul", povesteste sora Alina.

Fata mai sustine ca a incercat sa o ajute pe Cristina si mergea noaptea ca sa o ingrijeasca. Numai ca a fost parata de una dintre celelalte calugarite si maica stareta a aflat. Alina a primit doua palme drept pedeapsa, doua saptamani si jumatate de post negru, in care primea doar cate doua felii de paine pe zi.

In cele din urma, sora Cristina a fost data afara din manastire in primavara acestui an, pentru ca a indraznit sa mearga la un medic fara acordul staretei. Dupa ce a ratacit trei zile prin preajma manastirii, dormind afara pe zapada si cerand cu lacrimi sa fie primita inapoi in asezamantul monahal pentru ca nu are unde sa se duca, sora Cristina a disparut. Nimeni nu mai stie nimic despre ea. Sora Alina a auzit ca ar fi fost primita intr-o alta manastire de calugarite.

Aceste cazuri nu sunt izolate. Acum trei ani, Manastirea Rasca avea 19 calugarite. Acum mai are doar noua. Sora Alina mai spune ca duhovnicul Trambitasu avea un comportament ciudat. El se imprietenise cu cinci dintre calugarite, pe care le invita noaptea in cabana sa, de langa manastire.

Alina le-a intrebat pe colegele sale ce fac noaptea, iar ele i-au raspuns ca stau pe scaun, iar preotul doarme.

Sora Alina este de parere ca arhiepiscopul Bartolomeu Anania nu stie nimic despre situatia de la Rasca, pentru ca maica stareta este deosebit de smerita atunci cand merge in vizita la arhiepiscopie.

Arhiepiscopul ortodox al Vadului, Feleacului si Clujului, Inalt Prea-Sfintia Sa, Bartolomeu Anania, si nici purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, diaconul Bogdan Ivanov, nu au putut fi contactati pentru a comenta aceasta situatie.