Maladia drogurilor, vrand-nevrand, a cuprins si societatea romaneasca asa-zis democrata. Incet, incet, institutiile de profil trebuie sa se alinieze la mentalitatea europeana, si anume: consumatorul de stupefiante trebuie privit ca o victima, nu ca un infractor.

Ca urmare a acestui fapt s-a simtit nevoia infiintarii unui centru specializat care sa asigure asistenta medicala a celor ce doresc sa scape de acest viciu letal. Din pacate, persoanele care ar trebui sa fie direct interesate de infiintarea unui astfel de centru sunt prea ignorante, iar cele ce s-au ocupat de proiectul respectiv au investit banii in propriile buzunare.

Din cauza cresterii numarului de consumatori de stupefiante in randul populatiei judetului Constanta, dar si a mentalitatii impuse de catre Uniunea Europeana, aceea de a privi consumatorii de droguri drept victime ale traficantilor, s-a impus necesitatea aparitiei unui centru de dezintoxicare specializat pe problemele acestor oameni.

Din pacate, acest centru, desi s-au investit zeci de miliarde de lei in el, nu exista decat teoretic.

Clinica de dezintoxicare exista, dar doar teoretic

Agentia Nationala Antidrog Constanta, cea care ar trebui se ocupe cu prevenirea consumului de droguri si consilierea celor deja afectati de aceasta maladie, desi ar trebui sa fie implicata in mod direct intr-un astfel de proiect, nu s-a aratat prea interesata de subiect.

„Clinica de dezintoxicare a consumatorilor de droguri nu ne priveste pe noi, nu suntem in masura sa va furnizam date despre aceasta institutie”, a declarat Sorin Petrescu, presedinte ANA Constanta.

Totusi, el a simtit nevoia sa precizeze ca „in aceasta clinica, desi ea nu exista, s-au investit peste 70 miliarde de lei, iar de proiect s-a ocupat profesorul Carol Friedman, care neputand sa justifice disparitia fondurilor, s-a retras din proiect”.

Pentru a elucida misterul, reporterii cotidianului „Replica” s-a adresat directorului adjunct al Directiei de Sanatate Publica, Mihaela Dinisov. Aceasta a refuzat sa faca vreo declaratie si ne-a trimis la alta persoana din cadrul DSP, la Elena Paris.

Cea din urma s-a eschivat si ea sa dea vreo informatie despre acest centru de dezintoxicare, precizand ca in acest proiect sunt implicate Directia de Sanatate Publica, Spitalul de Neuropsihiatrie Palazu si Politia Constanta.

Cu cioara vopsita, la Palazu Mare

De asemenea, Elena Paris, incercand sa insinueze ca in aceasta clinica exista persoane internate, a declarat ca „data fiind confidentialitatea, nu pot sa va dau date despre pacienti. Intr-adevar, eu sunt coordonatoarea proiectului, dar mai multe date tehnice despre aceasta clinica nu va poate oferi decat cel ce se ocupa in mod direct de ea si anume Carol Friedman”.

Cum poti sa fii coordonatorul unui proiect de peste 70 miliarde de lei (adica aproximativ 2 milioane de euro) si sa nu stii nimic despre el? Cat despre implicarea Politiei in acest proiect, inspector principal Aurelian Pavel, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, a declarat ca „noi ne ocupam cu combaterea traficului ilicit de droguri, nu cu tratarea consumatorilor. In acest proiect nu suntem implicati in nici un fel”.

Carol Friedman da vina pe fosta conducere

O declaratie asemanatoare a facut si comisar sef Victor Popescu, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta. „Nu politia trebuie sa se ocupe de astfel de proiecte, ele intra in atributiile Agentiei Nationale Antidrog”, ne-a informat Victor Popescu. La Spitalul de Neuropsihiatrie Palazu, directorii erau in vacanta.

Loctiitoarea doctorului Friedman nu a dorit nici sa ne arate cladirea unde functioneaza clinica in cauza, dar nici sa ne dea vreo informatie declarand ca „cel mai in masura sa vorbeasca despre clinica este doctorul Carol Friedman”.

Totusi, unul din medicii spitalului respectiv a avut amabilitatea sa ne precizeze ca in realitate nu exista nici un fel de clinica, cladirea despre care se tot vorbeste este inutilizabila, fiind intr-un avansat stadiu de degradare.

Cat il priveste pe profesor doctor Carol Friedman, acesta a declarat ca in incinta Spitalului din Palazu, conform normelor europene, nu poate functiona o astfel de clinica.

„Este o prostie incomensurabila! Conform normelor europene, o clinica de dezintoxicare pentru consumatorii de droguri trebuie sa aiba si o Sectie de Terapie Intensiva, iar cum singura astfel de sectie este doar la Spitalul Judetean, nu avem cum sa construim asa ceva aici”, a declarat Carol Friedman.

El a recunoscut ca au fost alocate zeci de miliarde pentru un astfel de proiect, dar a precizat ca el nu a fost implicat deloc. De asemenea, Carol Friedman a mai precizat ca „de proiect s-a ocupat fosta conducere a Spitalului Palazu, tot ei desemnand si o persoana care este sefa programului de depistare si dezintoxicare a consumatorilor de droguri, in persoana doctorului Mihaela Oprea.

De asemenea ea primeste in continuare din partea ministerului foarte multe fonduri pentru tratarea consumatorilor de droguri, dar in realitate nu are nici un fel de activitate”. In finalul declaratiei, Carol Friedman a mai spus ca „Eu am documente! Ei (n.r. -fosta conducere) au bagat banii in buzunar, au fost demisi, iar acum umbla liberi”.

De asemenea, precizam ca Elena Oprea este plecata in vacanta. Ce s-a intamplat in realitate cu cele peste 70 miliarde de lei pompate in aceasta clinica de dezintoxicare, nu stim! Singurul fapt cert este ca ea nu exista, pentru acest proiect nu s-a cheltuit nici macar un leu.

Si mai penibil de atat este faptul ca el continua sa inghita sute de milioane fara ca nimeni sa se intrebe pe ce se cheltuiesc banii sau in buzunarele cui se duc. Pe aceasta cale facem un apel catre Serviciul de Investigare al Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta sa faca o vizita si in incinta Spitalului de Neuropsihiatre Palazu.