Liceul cu Program Sportiv din Targu Mures va purta incepand cu anul scolar 2005-2006 numele lui Szasz Adalbet. Ministerul Educatiei si Cercetarii a avizat solicitarea directorului institutiei, Szabo Ferenc, fara a tine cont de controversele de la nivel local si ignorand scopul in care institutiile publice primesc noi denumiri.

Dincolo de activitatea meritorie ca profesor si antrenor, din cauza finalului tragic al vietii acestuia, atribuirea numelui Szasz Adalbert unei institutii scolare este imorala.

Decizie pripita

Atribuirea unor noi nume unitatilor de invatamant reprezinta un proces tot mai uzitat, teoretic pentru a aduce sistemul mai aproape de standardele europene. Copiind modelul occidental, scolile preiau numele unor personalitati marcante. Aceasta tebuie sa reprezinte un model pentru toti elevii unitatii scolare.

Din pacate, in ultimii ani de activitate, fostul director al LPS, Szasz Adalbert, a cazut in patima alcoolului, iar in 2004 s-a sinucis. Initiativa atribuirii numelui sau scolii apartine colegilor, dar procesul a intampinat dificultati la nivel local.

Cornelia Ciubuca (fost inspector scolar general adjunct si presedinte al comisiei de atribuire denumiri din cadrul I{J Mures) a incercat blocarea acestui demers. De-a lungul timpului, alte variante, precum Ladislau Boloni sau Kadar Antal au fost abandonate.

Directorul LPS, Szabo Ferenc, a mers personal la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a depune dosarul, iar ministerul a emis un ordin prin care a aprobat atribuirea noii denumiri pentru LPS, din anul scolar 2005-2006.

Ordinul MEdC 4208, din 30 mai 2005, a fost contrasemant si de directorul Directiei Juridice si Control din minister, Catalina Sofia Damian, dar aceasta, se pare, n-a controlat chiar totul.

Avand in vedere aplicarea ordinului ministerial, Inspectoratul {colar Judetean Mures a decis in 23 iulie aporbarea atribuirii noii denumiri pentru LPS, dupa ce anterior initiativa trecuse "la mustata" in Consiliul de Administratie al I{J Mures.

Ar urma hotararea Consiliului Local Targu Mures, cu caracter consultativ, dar care in lipsa avizului comisiei judetene de atribuire de denumiri din cadrul Prefecturii Mures este nula de drept.

Conform precizarilor secretarului general al Prefecturii Mures, Zamfira Pora, pana acum la institutie nu a ajuns o solicitare in acest sens.

|n baza Ordonantei Guvernului 63/2002, comisia judeteana de atribuire de denumiri este formata din cinci membri (specialisti din domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei), presedintele comisiei muresene fiind Grigore Ploiesteanu. Avizul acesteia este obligatoriu si trebuie acordat in consens.

Sportiv de marca, final tragic

Szasz Adalbert s-a nascut pe 5 octombrie 1946 la Praid (judetul Harghita). A fost elev al Liceului Teoretic "Bolyai Farkas", iar in 1969 s-a reintors in cadrul unitatii scolare, pentru a deveni profesor.

Din 1983 a trecut in curtea CSS Targu Mures, unde ca profesor si antrenor a reusit performante ce servesc drept exemple si astazi: Kovacs Ella a devenit campioana nationala si balcanica, iar la insistentele antrenorului Szasz a plecat la Bucuresti, pentru a beneficia de conditii superioare de pregatire, reusind apoi sa cucereasca un titlu de vicecampioana olimpica la Seul; Jakab Zoltan, recordman national si balcanic la decatlon a devenit vicecampion mondial la bob, tot dupa ce s-a pregatit cu Szasz Adalbert.

|n perioada 1990 - 2003 Szasz Adalbert a fost directorul Liceului cu Program Sportiv din Targu Mures si a depus eforturi mari pentru a reusi adunarea de fonduri necesare desfasurarii unei activitati competitionale sustinute.

De numele sau se leaga si separarea Clubului Sportiv {colar de Liceul cu Program Sportiv, realizata in anul 2000, in scopul unei activitati mai eficiente. Iubit de tineri si de colegi deopotriva, a fost un conducator care s-a dedicat tuturor ramurilor sportive in egala masura.

Durerea prietenilor a fost foarte mare cand, in luna august 2004, din cauza problemelor familiale si a patimii pentru alcool, Szaasz Adalbert s-a sinucis (trupul i-a fost gasit sectionat pe calea ferata).

Argumente

Din cauza modului in care destinul tragic a condus la incheierea activitatii lui Szasz Adalbert, atribuirea acestui nume Liceului cu Program Sportiv este controversata, pe tot parcursul acestui demers existand discutii aprinse in cadrul unitatii scolare, al Inspectoratului {colar Judetean Mures dar si in lumea sportiva.

Directorul de acum, Szabo Ferenc, considera, insa, ca nimeni nu este totusi mai potrivit sa apara pe frontispiciul scolii. Recunoscand ca il leaga o prietenie veche de Szasz Adalbert, Szabo Ferenc ne-a explicat ca meritele fostului director sunt extraordinare si daca ar putea ar scrie o carte in acest sens.

"|n decursul istoriei mai exista exemple de personalitati marcante care chiar daca au sfarsit tragic au influentat pozitiv evolutia societatii, iar ceilalti mai au si acum de invatat de la ei", ne-a declarat Szabo Ferenc. "Era un foarte bun antrenor, dar si pedagog.

Cand eu am venit in institutie, fiul meu era in grupa lui, dar atat de bine se simtea incat nu l-am retras de acolo", a fost argumentul suprem folosit de Szabo.

Verdictul dat de Institutul de Medicina Legala (sinucidere) este motivul pentru care exista si opozanti la o astfel de decizie.

Chiar daca a semnat decizia I{J Mures, inspectorul scolar general, {tefan Somesan, spune ca nu a fost de acord cu atribuirea denumirii: "Personal nu am fost de acord, ca si alti colegi, pentru ca nu este un model prin modalitatea cum a ales sa iasa din viata.

Aceasta a fost opinia mea, pe care le-am spus-o si politicienilor, ca nu se cade ca numele unui sinucigas sa denumeasca un liceu", ne-a declarat {tefan Somesan.

George Ciorceri, fost antrenor al ASA Targu Mures, actual tehnician al echipei Industria Sarmei Campia Turzii, considera si el ca decizia este nepotrivita. "E un subiect delicat. |l cunosteam. Am fost prieteni. Era un om deosebit, dar, cu tot regretul, nu poate fi un model, avand in vedere ceea ce s-a intamplat.

Nu cred ca s-ar impune ca liceul sa primeasca numele lui. O persoana al carei nume este atribuit unei institutii trebuie sa fie un model din toate punctele de vedere", ne-a declarat Ciorceri.

Prin influenta ratiunilor politice s-a reusit totusi sustinerea si apobarea acestui demeres, principalul "suspect" fiind senatorul UDMR Frunda Gyorgy. Acesta a fost prieten bun cu sportivul. De altfel, senatorul l-a sustinut in repetate randuri pe Szasz, cat timp acesta se afla la conducerea LPS, pentru a obtine o baza sportiva.

Si in prezent, cu toate rezultatele meritorii obtinute de elevii si in ciuda profilului scolii, LPS nu dispune de propriile terenuri sau de o sala de sport. Senatorul Frunda a fost cel care a militat pentru ideea ca LPS sa ii poarte numele fostului sau amic, in ciuda oricaror discutii pe care aceasta propunere le-ar fi starnit.

Initiativa sa a fost imbratisata apoi si de catre alti membri ai UDMR. Contactat telefonic, senatorul ne-a sugerat sa revenim abia astazi pentru a comenta sustinerea schimbarii denumirii LPS.

Relatie veche

Despre relatia senatorului Frunda Gyorgy cu ex-directorul LPS, ZIARUL de Mures a mai relatat in numarul 25 din noiembrie 2002. Atunci semnalam ca parlamentarul s-a implicat (personal), pentru ca baza materiala, terenuri de sport si cladiri, administrate de UM 1176, sa treaca in administrarea Liceului cu Program Sportiv din Targu Mures.

Propunerea a fost formulata si transmisa comandantului unitatii militare de catre directorul Szasz Adalbert.

Reprezentantii Armatei au fost nemultumiti ca solicitarea nu a vizat incheierea unui parteneriat intre cele doua institutii, prin care ambele sa beneficieze de bazele de antrenament, ci pur si simplu s-a cerut trecerea cladirilor si a terenurilor in administrarea Liceului cu Program Sportiv, pe o perioada determinata prin protocol, de 10-20 de ani.