Simbol printre simboluri, numit si piramida perfecta, celebrul munte sta pe granita elvetiano-italiana. Piscul atrage prin maretia formelor sale unice inspirand de-a lungul veacurilor nenumarati artisti si a luat mintile multora dintre alpinistii care si-au riscat viata dedicandu-se cuceririi acestuia.

La fel au facut si oradenii care si-au pus in pericol viata pentru atingerea unui ideal. Expeditia Matterhorn 2005 este o noua emblema pentru alpinistii din Oradea.

Spre varf

Obiectivele expeditiei celor patru alpinisti oradeni Maghiar Cristian, Farkas Attila, Csaky Karoly, Kosztin Rudolf, care au initiat expeditia Matterhorn 2005 alaturi de doi colegi din Sighetu Marmatiei si un alpinist din Ungaria, au fost ascensiunile varfurilor Gross Glocner ( 3.798 metri), Matterhorn (4.476 metri) si Monte Rosa (4.634 metri).

Escaladarea nu a putut fi completa datorita capriciilor vremii. Din cele noua zile ale expeditiei, demarate la finele lunii trecute doar patru s-au putut fructifica. Au reusit sa domine doua dintre aceste varfuri, Matterhorn si Gross Glatchen. Performerul echipei a fost Cristi Maghiar care a batut singur Piramida Europei, intr-o ascensiune solo.

Fara bariere

"Am pornit cu avant puternic spre Austria", spune Cristi Maghiar, presedintele ProExpedition. „Prognoza vremii capricioase a fost dusmanul care ne-a urmarit tot timpul. Cand am ajuns la destinatie ploua de rupea pamantul”. Insa nimic nu i-a oprit pe baietii curajosi.

Asa ca au urcat repede la o scurta aclimatizare iar a doua zi au reusit sa ajunga pe varf cinci insi!” spune Maghiar cu mandrie. “Traseul a fost destul de dificil. Am petrecut 20 ore, timp foarte lung. Singurul impediment a fost acela ca era foarte aglomerat. Chiar si vremea buna poate constitui un dezavantaj cateodata.

Am petrecut, prin urmare, noua ore la urcare si 11 la coborare. Coborarea a fost mai grea pentru ca se innoptase, iar traseul este mult mai dificil noaptea”. Cel mai dificil moment cu care s-au infruntat pe traseu a fost un pas de gradul cinci de pe versantul Matterhorn unde nu se putea merge decat cu asigurari mobile pentru ca traseul nu este pitonat.

Devoratorul de oameni

Cu lacrimi in ochi, Maghiar a vazut cimitirul alpinistilor – ofrandele de vieti cerute de Matterhorn. „Am tinut sa-l vedem pentru a aduce un omagiu celor care si-au pierdut viata pe munte. A fost un lucru emotionant care te face sa privesti cu alti ochi muntele.

Matterhorn a devenit una dintre cele mai mari aspiratii ale alpinistului de oriunde din cauza sacrificiului pe care-l cere. Este un adevarat mancator de oameni a facut foarte multe victime pana cand a fost cucerit”, spune Cristi.

"N-am putut sa nu trag cu ochiul si catre salvarea montana, care este cu totul diferita de a noastra. Intreaga zi se fac patrule cu elicopterul. In caz de alarma turistii sunt extrasi de pe traseu si dusi apoi la cabana.

In timpul escaladarilor noastre n-am vazut accidente ci doar oameni obositi care nu mai puteau cobori. In ziua in care am urcat pe varf au fost trei evacuari”, mai zice Maghiar.

In aceasta reusita alpinistii au fost sustinuti de sponsorii: Construct Parc srl (Sighetu Marmatiei), GoTech si Robot srl (Baia Mare), Hannah, Ideart, ProEnerg, Ro&Co si Kiowe (Oradea).

Matterhorn este unul dintre cei mai dificile piscuri din Alpii elvetieni. Este amenajat pe anumite pasaje cu corzi fixe, atat pe partea elvetiana, cat si pe cea italiana. Este un munte de stanca fiabila si periculoasa. Varful in sine este materializat cu o cruce metalica, pentru a atrage descarcarile electrice.

Prima expeditie pe acest versant a fost incercata in anul 1857 insa din cei patru membri ai echipei au mai coborat doi.