O cantitate apreciabila de peste din raul Somes a murit din cauza undelor de viitura de pe rau si, foarte probabil, din cauza unor poluari accidentale ale Somesului. Prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, sustine ca printre motive ar putea fi deversarea de spume toxice in rau provenind de la combinatul de celuloza si hartie Somes Dej.

O cantitate de aproape 40 de kilograme de peste mort a fost colectata pe portiunea de rau care strabate comuna salajeana Lozna, dupa ce primarul comunei, Augustin Sabou, a anuntat Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj despre eveniment.

Potrivit documentelor Directiei Apelor Somes-Tisa, situatii similare au fost inregistrate si in doua comune aflate la limita de judet intre Cluj si Salaj, respectiv Galgau si Babeni. Alte documente arata ca fenomene similare au fost raportate si in comunele Ciocmani, Somes Guruslau si Benesat.

In pestii colectati nu a fost gasit nimic toxic, cel putin aceasta sustine directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj, Dorel Lung. Analizele Laboratorului Sanitar Veterinar al DSV Salaj au fost finalizate abia vineri.

De semnalat ca in probele de apa recoltate si analizate de Adriana Pop, biolog la SGA Salaj si de Szabo Imre si Rodica Vicas, tehnician si respectiv chimist, nu au fost gasite elemente toxice. In consecinta, varianta oficiala a mortalitatii piscicole, cel putin pana la aceasta data, a fost unda de viitura care a spalat maluri cu turbiditate ridicata.

Analizele DAST Cluj intocmite de inginerul Claudiu Tosa arata ca turbiditatea in comuna Babeni era la data recoltarii probelor de 144 de unitati, in vreme ce in comuna Guruslau cantitatea se apropia de 190 de unitati.

Un document intern al DAST Cluj privind starea sistemului Cluj in 30 august arata ca “fenomenul de mortalitate piscicola se considera incheiat”, insa cu toate acestea directorul tehnic al DAST Cluj, Ioan Rosu, era ieri prezent in Salaj pentru stabilirea cauzelor fenomenului.

"Am primit analizele de la laboratorul sanitar veterinar din Salaj care arata ca nu au fost cauze chimice (care sa cauzeze moartea pestilor-n.red.)”, a declarat ieri Rosu referitor la ipoteza avansata de prefectul Andrei Todea privind cauza mortalitatii.

"Mortalitatea piscicola de mica amploare inregistrata a avut loc pe fondul fenomenelor hidro-meteorologice deosebite de ape mari care prin spalarea materiilor de pe versantii bazinului de receptie, a curgerii turbulente care a provocat antrenarea sedimentelor din patul albiei precum si a temperaturii ridicate a apei (?-n.red.).

In urma acestor fenomene oxigenul dizolvat a scazut la limita inferioara de existenta pentru puietul de peste, turbiditatea ridicata a apei a avut ca efect de asfixie mecanica asupra pestilor precum si o toxicizare datorita cresterii concentratiei de amoniu”, se arata intr-un document privind “starea sistemului Cluj” din 30 septembrie, redactat la o zi dupa ce angajatii DAST Cluj au declarat fenomenul de mortalitate piscicola incheiat.

O probabila poluare industriala, vehiculata imediat dupa constatarea mortalitatii, a fost eliminata dupa ce rezultatele laboratorului sanitar-veterinar au fost finalizate la sfarsitul saptamanii trecute. “Nici vorba de poluare industriala.

A fost vorba de o turbiditate ridicata a apei din cauza spalarii de pe maluri”, a explicat ieri dispecerul de serviciu al DAST Cluj, Nicolae Jivanescu. “Nu a fost identificata nici o sursa de poluare cu impact asupra cursului de apa”, se precizeaza si in documentele DAST.