Ultimii ani au adus o ascensiune nesperata unei intregi serii de magistrati clujeni, care au ajuns sa detina posturi-cheie in Justitie. Este vorba, in primul rand, de procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, apoi de proaspatul sef al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar.

Acestora li se adauga seful Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei, procurorul Doru Dobocan. Si judecatorii sunt bine reprezentati in structurile de conducere. Fostul presedinte al Curtii de Apel Cluj-Napoca, Gheorghe Buta, a ajuns judecator la ICCJ. Judecatorii Alexandrina Radulescu si Virgil Andreies sunt membri al CSM.

Judecatorul Cristi Danilet a ajuns consilier al ministrului Justitiei, Monica Macovei.

In perioada guvernarii CDR, secretarul de stat Gheorghe Mocuta ocupa postul cel mai inalt. Insa, cel mai cunoscut dintre magistratii proveniti din judetul ardelean din acea perioada este ex-procurorul Ovidiu Budusan, fostul sef al Sectiei Anticoruptie din cadrul Pachetului General, echivalenta actualului PNA.

In timpul guvernarii PSD, noul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, a incercat sa obtina excluderea lui Budusan din magistratura. Imediat dupa inlaturarea procurorului clujean, care instrumentase, printre altele, celebrele dosare "Adrian Costea" si "Jimbolia", un alt magistrat din capitala Transilvaniei a intrat in lumina reflectoarelor.

Este vorba de succesorul lui Tanase Joita in functia de procuror general, Ilie Botos. El a fost contestat vehement de ONG-ul din care provine ministrul Justitiei, Monica Macovei - este vorba de "APADOR-CH".

Ilie Botos, profesor la fosta Universitate Romano-Araba

Procurorul general al Romaniei este cunoscut la Cluj atat ca magistrat, el conducand o perioada Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Teritorial, cat si in calitate de cadru universitar, la Universitatea "Bogdan-Voda". Aceasta institutie de invatamant superior este succesoarea Universitatii Romano-Arabe, fondata, printre altii, de controversatul om de afaceri palestinian Khaled Matar.

Despre cetateanul strain s-a spus ba ca ar fi fost unul dintre agentii fostului lider al statului palestinian, Yasser Arafat, ba ca ar fi fost informator al Securitatii infiltrat printre studentii arabi din Cluj-Napoca.

Universitatea Romano-Araba, infiintata in anul 1994, a mers mai departe si s-a transformat in Universitatea "Bogdan-Voda", in 1996. Presedintele institutiei este omul de afaceri Mohammed Jaradat. Dupa anul 2000, universitatea, care intre timp a ajuns la un prestigiu imens pentru o institutie de invatamant particular din provincie, a intrat in gratiile puternicilor zilei.

Nu doar faptul ca profesorul Ilie Botos a ajuns procuror general demonstreaza acest lucru, ci si prezenta fostului ministru de stat Ioan Rus (PSD) la inaugurarea sediului acestei universitati, ori faptul ca fostul decan al Facultatii de Drept a Universitatii "Babes-Bolyai", profesorul Liviu Pop a tinut cursuri la universitatea respectiva.

La fel si fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana Vasile Puscas, care este in prezent director al Institutului de Relatii Internationale a UBB.

Daniel Morar, procurorul "Robespierre"

Procurorul Daniel Morar are reputatia unui adevarat "Robespierre" din Justitia clujeana. Unii dintre colegii sai sustin ca acesta este inflexibil. Si el a avut parte de contestari puternice din partea unor politicieni. Cel mai cunoscut este Liviu Ciupe, vicepresedinte al PD Bistrita-Nasaud si fost sef al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj.

Ciupe a fost arestat de procurorul Morar dupa ce a fost acuzat de fapte de coruptie. Ulterior, Justitia a constatat nevinovatia fostului director. Bistriteanul a amenintat ca va demisiona din PD daca Daniel Morar va fi numit la conducerea PNA. Pana in prezent, fostul sef al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri nu a facut acest pas.

Daniel Morar a fost implicat, insa, si in alte procese, multe dintre ele rasunatoare. Procurorul a condus, pana in anul 2002, Sectia de Urmarire Penala a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj-Napoca. El si-a dat demisia din functie dupa ce controversatul procuror Danila Suciu a fost numit de catre fostul ministru PSD al Justitiei, Rodica Stanoiu, la conducerea Parchetului.

Ulterior, Suciu a fost demis dupa ce a fost fotografiat ovationand la o manifestare politica organizata de PSD.

Totodata, Morar s-a facut remarcat dupa ce s-a ocupat de dosarul coruptiei in Justitia clujeana.

El i-a arestat pe judecatorul Viorel Burzo, fostul sef al sectiei penale a Curtii de Apel, pe fostul sef al Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie din Transilvania, colonelul Floricel Vitan, pe seful Penitenciarului Gherla, colonelul Vasile Muresan, si pe maiorul Ioan Morari, angajat al inchisorii din Gherla.

Toti acestia fusesera denuntati de bulibasa rromilor din cartierul clujean Someseni, Lajos Gabor.

Un alt dosar celebru de care s-a ocupat procurorul a fost cel referitor la frauda comisa de fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, care a inselat Banca Romana pentru Dezvoltare. De asemenea, Morar l-a trimis in judecata pe fostul primar din Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, in dosarul "Alimentara", in care edilul era acuzat de abuz de catre proprietarii unui lant de magazine alimentare.

Un alt dosar in care a fost implicat procurorul Daniel Morar este cel al fostului vicepresedinte al Bancii "Dacia Felix", Mircea Hossu, acuzat ca ar fi falimentat unitatea bancara.

Magistratul clujean a facut parte din echipa fostului procuror Ovidiu Budusan, numit de fostul ministru PNL al Justitiei, Valeriu Stoica, la conducerea Sectiei Anticoruptie a Parchetului General.

Budusan este cel care s-a ocupat de dosare cum ar fi cel in care omul de afaceri Adrian Costea il acuza de frauda pe fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, de dosarul traficului de carburanti catre Iugoslavia din perioada embargoului ori de cel al traficantului de arme Shimon Naor.

Dupa venirea la putere a PSD, Ovidiu Budusan a cerut azil politic in Franta. El a fost exclus din magistratura drept sanctiune pentru ca ar fi trimis procurorilor francezi o serie de documente care l-ar fi incriminat pe Ion Iliescu in dosarul "Adrian Costea". Fostul magistrat a dat in judecata Parchetul General si a castigat procesul. Atunci, avocatul sau era actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei.

Fostul sef al lui Daniel Morar a intrat in avocatura. Printre clientii sai se numara omul de afaceri Dinu Patriciu, caruia i-a obtinut eliberarea dupa ce acesta fusese arestat preventiv. Fostul adjunct al lui Ovidiu Budusan din cadrul Sectiei Anticoruptie a Parchetului General este actualul sef al SIPA, procurorul Doru Dobocan, care a fost implicat mai mult sau mai putin in toate aceste dosare.

Doi judecatori clujeni in CSM

Doi judecatori clujeni fac parte din Consiliul Superior al Magistraturii. Presedintele Curtii de Apel Cluj-Napoca, Virgil Andreies, conduce instanta care isi intinde competenta in judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj si Maramures. Acesta nu a avut multe iesiri in mass-media, facand parte din categoria magistratilor care lasa rezultatele sa vorbeasca in locul lor.

Paralel cu activitatea de presedinte al instantei, judecatorul ia parte la intrunirile CSM.

In schimb, judecatoarea Alexandrina Radulescu, de la Judecatoria Cluj-Napoca, este mult mai cunoscuta atat in calitatea de membru in CSM, cat si ca magistrat. Ea a obtinut sustinerea magistratilor din generatia tanara, la nivel national, pentru a accede in Consiliu, ca reprezentanta a instantelor de baza sistemului, judecatoriile.

O perioada, Alexandrina Radulescu a fost sefa Asociatiei Magistratilor din judetul Cluj.

Judecatorii, in doua tabere: conservatorii si reformistii

Judecatorul clujean Gheorghe Buta, de la ICCJ, are reputatia unui conservator. Unii dintre magistratii mai tineri au fost nemultumiti de faptul ca el a condus Curtea de Apel cu o mana de fier.

Buta nu a fost implicat in scandaluri media, chiar daca au existat in presa clujeana unele articole critice legate de faptul ca sotia sa, care este notar, ar fi obtinut un spatiu pentru cabinet chiar langa sediul Palatului de Justitie din Cluj-Napoca, un loc ultracentral. Insa, pe atunci judecatorul nu detinea functii de conducere, iar repartizarea spatiului nu s-a facut ilegal.

Nu este vorba nici macar de favoruri din partea administratiei locale pentru ca in zona exista foarte multe cabinete de notari si de avocati.

In schimb, judecatorii Alexandrina Radulescu si Cristi Danilet, care este consilierul Monicai Macovei, au reputatia unor reformatori. Ei erau vazuti de magistratii mai in varsta de la instantele clujene drept cei care vor sa schimbe sistemul peste noapte. Dupa rasturnarea PSD de la Putere, ei au lansat apeluri pentru accelerarea reformelor din Justitie.

Cristi Danilet a fost promovat, astfel, la coordonarea echipei care se ocupa cu schimbarea Codului Penal si cea a Codului de Procedura Penala. El a fost implicat indirect intr-o disputa, dupa ce un ziar a aratat ca sotia sa lucreaza in cabinetul avocatului Eugen Iordachescu, fost procuror si fost presedinte al filialei clujene a Asociatiei Magistratilor din Romania.