La sedinta Consiliului Local Cluj - Napoca de saptamana trecuta, consilierii clujeni au avut de discutat nici mai mult nici mai putin de 98 de propuneri de hotarari.

Cele de prelungire a contractelor de inchiriere pentru o serie de locuinte din fondul Primariei, cele de aprobare a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD) si a celor Zonale (PUZ) au trecut, in majoritate, cel mai usor de votul consilierilor.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Proiectul de Hotarare privind propunerea de scoatere a unor terenuri din circuitul agricol sau despre cele privind acordarea de bani de la bugetul local, propuneri care au starnit agitatie in sala de consiliu.

Sedinta s-a finalizat dupa mai bine de cinci ore de discutii mai mult sau mai putin aprinse.

Subiectele care au starnit cea mai mare agitatie in randul consilierilor au fost scoaterea din circuitul agricol a 2.535 ha de teren, aprobarea vanzarii spatiilor avand destinatie de cabinete medicale, aprobarea PUD pentru strada Eremia Grigorescu numarul 126 – situatie despre care puteti afla mai multe in acest numar al GAZETEI si acordarea de bani de la bugetul local pentru diverse domenii.

Agricultori la cerere

Potrivit unora din consilieri, masura scoaterii celor peste doua mii d ehectare din circuitul agricol ar fi usurat birocratia prin care este obligat sa treaca un cetatean pentru a scoate un teren din circuitul agricol in cazul in care vrea sa faca acest lucru pe cont propriu.

Zonele care ar fi urmat sa beneficieze de aceasta masura sunt Zorilor, Buna Ziua, Faget, Becas, Sopor, Borhanci si Lombului. Discutia s-a aprins cand consilierul UDMR – Molnos Lajos a declarat ca nu a inteles o iota din proiectul de hotarare.

"Daca eu am un hectar de pamant pe Buna ziua si daca se va scoate din circuitul agricol, asta inseamna ca eu nu mai pot sa cultiv ceapa acolo?" a spus Lajos indignat.

De aceeasi parere cu el au mai fost si alti consilieri, acestia afirmand ca scoaterea din circuitul agricol a terenurilor va schimba baza de impozitare a terenurilor.

Primarul a incercat sa calmeze spiritele, explicand colegilor de sedinta ca terenurile vor fi scoase din circuitul agricol, dar asta nu va schimba cota de impozitare, deoarece proprietarii vor trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere in care sa specifice in ce scop este folosit terenul respectiv.

Explicatia nu i-a multumit insa pe consilieri, Stefan Dimitriu (PSD) cerand lista persoanelor care au cerut scoaterea din circuitul agricol a celor 2.535 ha de teren. Tot el i-a pus in dificultate pe initiatorii proiectului intrebandu-i de unde stiu cu exactitate ca sunt 2.535 ha de teren.

Dupa mai multe incercari de a propune amendamente, proiectul nu a reusit sa adune numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Medical e, medical ramane

De la punctul 5 al ordinii de zi, pana la punctul 37 totul a mers struna, proiectele privind prelungirea unor contracte de inchiriere pentru locuinte din fondul locativ al Primariei neintampinand nici un fel de probleme si fiind adoptate cu vot unanim.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre punctul 38, la a carui rezolvare consilierii au dezbatut vreme indelungata, adica de vreo trei ori mai mult decat au dezbatut pentru toate cele 33 de proiecte anterioare.

In proiect era prevazuta vanzarea a 36 de spatii pentru cabinete medicale, dintre care 16 ar fi urmat sa fie vandute in baza Legii nr. 550, adica sa fie asimilate spatiilor cu alte destinatii.

Dupa toate discutiile s-a decis ca cele 16 spatii sa nu faca exceptie si sa fie vandute tot cu destinatie fixa de cabinete medicale.

Acest lucru obliga cumparatorul sa nu schimbe destinatia spatiului nici dupa trei ani de la data cumpararii asa cum se poate face in cazul spatiilor cu alta destinatie.

Interes la dezinteres

Trecuti si de punctul 38, consilierii au dezbatutu apoi un numar de 44 de proiecte de hotarari privind cesionari de terenuri si aprobari de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) sau de Detaliu (PUD) a caror discutie s-a rezumat la citirea de catre presedintele comisiei a numarului proiectului, consultarea avizului comisiei de specialitate si apoi trecerea la vot.

Interesant, ce-i drept, este cum se numara voturile astfel incat rezultatul este intotdeauna "unanimitate" cand o parte din consilieri tin mana ridicata la toate cele trei variante "pentru", impotriva" sau "abtineri", iar altii nu ridica deloc mana, fiind prea prinsi de discutiile cu "colegii de banca".

Despre cum au decurs lucrurile la punctul 84 al ordinii de zi puteti afla pe larg in paginile acestui numar al GAZETEI.

Nu dam banii pana nu vedem fustita

In ceea ce privese acordarea de fonduri de la bugetul local, consilierii au vrut sa para cat de zgarciti posibil.

Astfel, la proiectul privind alocarea sumei de 100 miloane de lei vechi pentru Universitatea de Medicina si Farmacie in vederea organizarii Campionatului European de majorete, consilierul UDMR Molnos Lajos a propus ca acesti bani sa fie donati sinistratilor, aratandu-se total dezinteresat de prezenta domnisoarelor cu fustite scurte si pompoane la Cluj.

Nu acelasi lucru se poate spune despre cativa din colegii de consiliu ai lui Molnos, care ar fi acordat mult mai bucurosi banii daca macar o parte din majorete ar fi trecut inainte pe la primarie sa faca o mica demonstratie, asa, ca sa stie si ei cui au dat banii.

Si de aceasta data Boc a venit in ajutorul lor cu o solutie. Lajos a primit de la Boc asigurarea ca va fi propus un proiect de Hotarare pentru acordarea de bani sinistratilor, iar celor care au cerut o demonstratie pentru acordarea banilor li s-a promis o invitatie la paradele din 6-18 septembrie.

Asadar, toata lumea fiind multumita, proiectul a trecut cu brio de vot, consilierul UDMR avand parte de o alta consolare din partea colegului sau de la PNL – Ciprian Paun care a propus ca tinerii participanti la festival sa participe la un spectacol de binefacere, iar banii stransi sa fie trimisi sinistratilor.

Filarmonica la cutie

Cand a venit vorba de alocarea sumei de 1,3 miliarde lei vechi Casei de Cultura a Studentilor (CCS) pentru realizarea Cutiei Acustice necesare Filarmonicii Transilvania, consilierii au ridicat problema chiriei pe care Primaria oricum o plateste catre CCS pentru ca Filarmonica sa-si desfasoare activitatea in incinta institutiei.

Mare parte din consilieri nu au inteles in proprietatea cui va fi Cutia Acustica si cui va ramane aceasta dupa ce Filarmonica va avea propria cladire.

Explicatiile au venit tot de la primarul Emil Boc, care a spus ca suma platita pentru chirie va fi renegociata, iar Cutia Acustica va ramane la Casa de Cultura a Studentilor, iar atunci cand o alta filarmonica va veni in oras va avea unde sa isi desfasoare activitatea.

50 milioane pentru batrani

O organizatie non-guvernamentala care are in in ingrijire un numar de 62 de batrani, a solicitat Primariei alocarea sumei de 50 milioane lei vechi lunar pentru acoperirea cheltuielilor de functionare in perioada 1 iulie – 31 decembrie a.c..

Fundatiei Theodora, a carei proprietara este o familie ce locuieste acum in Germania, i-a fost aprobata solicitarea, dar doar dupa ce consilierul PSD Maria Dulca a adaugat un amendament prin care se cerea anexat un tabel nominal cu cei care beneficiaza de serviciile organizatiei si situatia financiara a ONG-ului.

Patronul migrator

Spre sfarsitul sedintei, dupa mai bine de patru ore de munca, ca sa mai uite consilierii de plictiseala, la coada listei s-au ivit din nou subiecte de disputa. De aceasta data intre partide. Proiectul de hotarare privind asocierea Primariei cu firma SC Coronita SA l-a pus in dificultate pe primar.

Firma ar fi trebuit sa monteze in cimitirul Central si la capela cimitirului Manastur, cate o instalatie frigorifica pentru pastrarea decedatilor in conditii optime. Dar, patronul societatii Coronita, dupa spusele unui consilier din opozitie, este un fost membru PRM, care a "migrat" la PD.

Intrebarea pe care grupul de consilieri nemultumiti au ridicat-o, a fost cum de pana acum cele doua cimitire au putut functiona fara instalatiile frigorifice, iar acum, cand Maier a trecut la PD, brusc e nevoie de ele.

Boc s-a aratat mirat de spusele colegilor sai, spunand ca el nu stia nimic despre patronul migrator si a ales sa retraga proiectul de pe ordinea de zi, iar cele doua lucrari sa fie atribuite prin licitatie.

Fara derogari dupa derogari

Proiectul de hotarare privind sistarea derogarilor de la regulamentele de urbanism a starnit cele mai multe controverse in sala de sedinta. Prima nelamurire a fost chiar pozitia pe care propunerea o ocupa in ordinea de zi, tinandu-se cont de faptul ca in aceeasi sedinta au fost aprobate si derogari.

In final insa propunerea a fost adoptata cu doar sase voturi impotriva. In ceea ce priveste reorganizarea de licitatie pentru constructia parking-urilor din Avram Iancu si Mihai Viteazul nu s-a stat foarte mult la discutii si ramane sa se stabileasca data cand va fi organizata licitatia.

La capitolul diverse, Boc a propus inlocuirea lui Radu Puscas de la serviciul de salubritate cu Horea Ioan Florea, hotararea fiind adoptata cu numar maxim de voturi.