In luna februarie a anului 2005, functia de director general adjunct al Institutului National de Administratie a fost ocupata printr-o dispozitie guvernamentala emisa de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, de Bogdan Gheorghe Draghici.

La numai 31 de ani, acesta a „reusit" contraperformanta sa ocupe aceasta functie pentru numai 6 luni, fiind destituit de acelasi Vasile Blaga, in data de 17 august 2005.

Motivele, mai mult sau mai putin obscure ale acestei demiteri cu cantec, se regasesc in caracatita afacerii ISAR, ale carei tentacule au ajuns sa atinga si orasul Sibiu, prin intermediul unor interese partinice, promovate de triada PRM- PNL- PSD de la „centru."

ZIARUL de Sibiu a intrat in posesia unor documente care atesta faptul ca in structurile de varf ale MAI au fost luate unele decizii care au avut ca efect indepartarea din functia de director general adjunct al INA, a lui Bogdan Draghici, functie politica echivalenta cu cea de subsecretar de stat in cadrul ministerului mai sus mentionat.

Destituirea, semnata de insasi ministrul Vasile Blaga, dupa un stagiu de numai 6 luni a lui Draghici, a fost determinata de un complex de factori politici care si-au facut simtita prezenta in perioada februarie - august 2005, a caror actiune a fost grefata pe presiunea tot mai mare a unor grupuri de interese transpartinice.

Asa cum rezulta din contintul documentelor aflate in posesia noastra, masura de destituire a survenit ca urmare a refuzului categoric a fostului director general adjunc Draghici de a permite „capusarea bugetului public central si a bugetelor locale, amendarea publica a imposturii si ilegalitatilor din cadrul sistemului administrtiei centrale, respingerea practicilor nocive care au condus la irosirea fondurilor comunitare europene".

Conform acelorasi documente, Draghici a fost trecut pe linie moarta „datorita unor presiuni politice abuzive, care au condus in final la sanctionarea sa de catre ministrul MAI Vasile Blaga, cel care a decis ejectarea sa dintr-un sistem bulversat, caracterizat de coruptie si impostura, supus unor influente politice nocive transpartinice".

Sintetic, mobilul fatis al destituirii il constituie itele ascunse ale afacerii ISAR.

Lovitura de gratie

Potrivit rezultatelor investigatiilor efectuate de Ziarul de Sibiu, Institutul National de Administratie-INA, a fost conceput in epoca de aur a guvernarii PSD-iste, in anul 2001, printr-o ordonanta guvernamentala a fostului ministru de Interne, Octav Cosmanca.

Documentele aflate in posesia ziarului catalogheaza INA drept o „clona a fostei Academii de Partid Stefan Gheorghiu din epoca comunista de trista amintire, a carei activitate primordiala era orientata in directia creerii pe banda rulanta a unor oameni de nadejde in slujba PSD, care sa slujeasca scopurilor obediente ale acestui partid, prin functiile inalte ocupate in administratie." Numai ca la finele anului 2004, fostul partid de guvernamant a primit lovituri de gratie pe toate fronturile politice din tara si a pierdut alegerile locale. Fostul director adjunct al INA Bogdan Draghici dezvaluie substraturile clonarii Institutului National de Administratie.

„Dupa pierderea alegerilor de catre PSD, incepand cu 2005, a fost evident pentru fostii guvernanti ca INA, instrumentul destinat politizarii si formarii continue a resurselor umane din administratie si a deturnarii fondurilor publice catre buzunare private prin metode ilegale, nu mai raspundea comenzilor PSD.

Aceasta in pofida faptului ca la conducerea INA se gasea un director general, obedient intereselor liberale, in persoana lui Viorel Coifan, dar care era dornic sa mentina o relatie privilegiata cu fosta putere. In acest nou context politic, generat de schimbarea puterii, grupurile de interese au imaginat scenariul unor solutii de criza.

Pe de o parte, clonarea INA, pentru a putea mentine viabile practicile ilegale din guvernarea anterioara, iar pe de alta parte presarea noii conduceri a Ministerului Administrtiei si Internelor de a renunta la persoanele incomode din structurile de conducere ale INA.

Obstacolul cel mai pregnant in acest sens il reprezenta Bogdan Draghici, tanarul director general adjunct care se incapatana sa transforme Institutul National deAdministratie – INA intr-un centru de excelenta desatinat formarii continue degrevata de presiunea politica nociva".

Pe acest coordonate , Institutul de Stiinte Administrative Paul Negulescu (ISAR), avand practic acelasi domeniu de activitatre ca si INA, ajunge sa dobandeasca intaietate in domeniu si, surclasand INA, e transformat, printr-un proiect de lege in institutie care asigura perfectionarea pregatirii profesionale pentru cadrele din administratia publica, a carei titulatura este asimilata cu „Scoala de Studii Academice Postuniversitare in Administratie"

Tentacule ISAR la Sibiu

Conform continutului acelorasi documente, caracatita ISAR ajuns sa se extinda pana in mediul academic din Sibiu, atingand interesele Universitatii Romano-Germane din localitate, l carei activitate este „conectata" la numele parlamentarului Antonie Iorgovan .

Conexiunile prin care afacerea ISAR a ajuns la Sibiu are ca substrat unele considerente de ordin financiar .„Institutul de Stiinte Administrative al Romaniei-ISAR figureaza in documente ca o organizatie neguvernamentala patronata de senatorul PSD Antonie Iorgovan, care a reusit sa-si aproprieze numele si istoria fostului ISAR infiintat in 1925 de catre Paul Negulescu si sa-l transforme intr-o afacere PSD. Ca orice afacere, ISAR trebuia sa functioneze pe principii de profitabilitate, asa ca s-a pus la cale in mod rapid infiintarea unei universitati private patronate de acest ONG – Universitatea Romano-Germana, cu sediul la Sibiu.

Deoarece profitul nu era cel scontat, in toamna anului 2004 s-a initiat un acord de cooperare cu Institutul National de Administratie – INA, care gestiona prin intreaga retea coordonata, sume consistente in valoare de peste 4 milioane euro.

Acordul de cooperare nu a mai fost pus in aplicare, deoarece au venit tragicele alegeri pentru PSD."dezvaluie Bogdan Draghici substrtaturile sibiene ale afacerii.

ISAR- clona virila a INA

Datorita promovarii unor precepte care nu convergeau cu cele ale triadei politice PNL- PSD- PRM, un grup de senatori din tridentul in cauza elaboreaza la inceputul acestui an un proiect de lege care conferea ISAR puteri discretionare in domeniul formarii resurselor umane din administratie, si in subsidiar ii punea pe rivalii de la INA pe linie moarta.

Semnatarii acestui proiect sunt senatorii: Doru Ioan Taracila-PSD, Nicolae Vlad Popa-PNL, si Verginia Vedinas-PRM, pe care Draghici ceruse sa fie demisa de la conducerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Prin acest document, ISAR era inzestrat cu prerogative omnipotente in domeniul administratiei, printre care spicuim din documentul in cauza:" ISAR a obtinut calitatea de institutie care asigura perfectionarea pregatirii profesionale pentru administratia public a.

Poate pregati orice cetatean al Romaniei, chiar daca nu activeaza in domeniul administratiei publice si este abilitat sa acorde atestate de specializare in administratia publica europeana.

Astfel, ISAR este abilitat sa asigure formarea si perfectionarea profesionala a functionarilor publici comunitari – „ eurofunctionarii".

MApN apare in ecuatia ISAR

Ca urmare a recunoasterii faptului ca Institutul de Stiinte Administrative -ISAR era sustinut din umbra de triada de interese PSD- PNL- PRM, nu au intarziat sa apara si atitudinile obediente ale organismelor din Sibiu, care au facut concesii acestui for omnipotent.

Astfel, in baza unui protocol de predare primire semnat intre cadrele de conducere ale ISAR si cele ale Ministerului Apararii Nationale, ISAR primeste in folosinta gratuita pavilionul A din cazarma Sibiu in suprafata de 1717 mp alaturi de un teren aferent de 313 mp.

Bogdan Draghici confirma in continutul documentului aflat in posesia ziarului ca afacerea privata ce se desfasura la Sibiu cu bani publici este uriasa, fondurile romanesti vanate fiind de ordinul milioanelor de euro, iar cele comunitare fiind sensibil substantiale.

„Am cerut Ministerului Administratiei si Internelor sa respinga public demersul ISAR si am solicitat in data de 17 august 2005 retargerea senatorului PNL Nicolae Dan Popa de pe lista celor trei initiatori de lege, dupa ce in prealabil avertizasem si secretarii de stat liberali Viorel Coifan si Liviu Radu ca au obligatia sa se alature demersului meu public si critic la adresa afacerii Isar".

Ca urmare a acestor demersuri fatise, Bogdan Draghici, directorul general adjunct al INA, cu rang de subsecretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor, avea sa devina victima conducerii MAI, si sa fie maturat, printr-o simpla trasatura de condei, din functia detinuta.

Reactia ministrului Blaga

Demersurile repetate pe care fostul director general adjunct Bogdan Draghici le-a facut la adresa afacerii ISAR si a tentaculelor acesteia la Sibiu, au fost „rasplatite" de conducerea Ministerului Administratiei si Internelor cu o decizie pe care acesta o califica drept abuziva.

In data de 17 august 2005, ministrul portofoliului Internelor, Vasile Blaga, l-a eliberat din functia de director general adjunct al INA, comunicandu-i acestuia decizia funesta prin posta.

Bogdan Draghici dezvaluie ZIARULUI antecedentele nefaste ale acestei decizii." Pe 1 august 2005, ministrul Blaga imi ceruse sa nu fac dezvaluri incriminatoare asupra Margaretei Costea, soacra presedintelui PSD Mircea Geoana. Pe 13 august 05, imi ceruse sa nu iau deciziii ca manager al INA.

Asta insemna sa calc legea.Am primit recomandarea nu ma mai incapatanez sa respect cadrul legal spre beneficiul clientelei de partid si sa ma alatur colegilor de esicher politic care avusesera tentative similare in cele sapte luni in care am fost mandatat sa ocup functia de director general adjunct al INA."

Reactia ministrului de Interne Vasile Blaga, cu privire la acuzele lansate in tromba de Bogdan Draghici, nu s-a lasat asteptata.

Contactat telefonic, consilierul ministrului Blaga, Rares Niculescu, a oferit ZIARULUI de Sibiu pozitia oficiala a acestuia :„ Ne-am sustinut in repetate randuri punctul de vedere cu privire la demiterea domnului Draghici din functia de director adjunct al INA.

Masura dispusa nu a fost una abuziva-asta e tot ceea ce va pot spune."a conchis scurt consilierul mentionat .

Renegat de primarul Videanu

Ca urmare a deciziei de demitere sale pe criterii discretionare ale clientelismului politic, in data de 29 august 2005, Bogdan Draghici a declansat un protest radical in fata Palatului Cotroceni – greva foamei – pana cand presedintele Romaniei Traian Basescu se va sensibiliza in legatura cu dezvaluirile facute cu privire la aspectele obscure ale afacerii ISAR.

Initial, primarul general democratul Adriean Videanu, obedient presedintelui Basescu, a refuzat sa probe desfasurarea protestului in fata Administratiei Prezidentiale, argumentand ca solutionarea demersurilor sale nu este de competenta presedintelui Romaniei.

„Voi protesta pana cand presedintele Romaniei isi va exprima un punct de vedere public in cazurile grave prezentate de mine si pana cand ministrul Blaga imi va prezenta in mod public scuze pentru decizia sa de sanctionare". conchide pe val Bogdan Draghici.