Oamenii stiau ca au un necaz in sat, unul de-al lor tocmai fusese gasit spinzurat, dar nu priecepeau nicicum de ce un batrin amarit pusese in miscare atitea forte de politie.

Stiau din strabuni ca la spinzurat nici popa nu mai vine, dar toata suflarea de la "judet". S-au lamurit ulterior cind au stat de vorba cu unul dintre politistii de la Postul de Politie Dumbravesti.

Trei saptamini in streang

Nicolae Militaru avea 65 de ani si din data de 16 august nimeni nu-l mai vazuse prin curte. Nici macar surorile lui care locuiesc la citiva metri de casa batrinului nu s-au sinchisit de absenta omului.

Il stiau mereu pe drumuri, ba la Plopeni, ba la Ploiesti. Abia dupa ce pe ulita satului a inceput sa miroasa intepator a hoit, vecinii si-au dat seama ca ceva nu e in regula.

Unul dintre prietenii de pahar a vrut sa intre in ograda omului sa vada care-i baiul dar n-a fost chip. Poarta era legata cu lant si lacat. Duminica dimineata au chemat politia din Dumbravesti si au intrat cu forta in casa.

Au dat peste un cadavru in putrefactie, mincat de viermi grosi. Nicolae Militaru se spinzurase de un cablu electric pe care il legase de un cui batut in grinda.

"Tocmai chemasem legistii si ne pregateam sa facem fotografii cind am dat peste un biletel lasat pe masa. Nu l-am vazut de prima data pentru ca era acoperit cu o bobina." a marturisit agent sef de politie Dan Banica.

Pe biletel, batrinul lasase un mesaj curios: "Am ecsplosiv in pantaloni. Atentie!". Stiind ca Militaru fusese angajat la Uzina Mecanica din Plopeni oamenii legii au ezitat sa ia totul ca pe o gluma morbida asa ca au chemat, conform legii, specialistii de la SRI, Serviciul pentru Intervanetie Rapida si ciini special antrenati pentru detectarea explozibilului.

SRI-istii si gura casca

Cum localnicii nu mai vazusera asa ceva pina atunci, se strinsesera toti buluc in ograda mortului. A fost nevoie de citeva minute bune pina ce politistii au reusit sa evacueze zona. Trei ore au cautat prin pantalonii lui Militaru, prin casa si prin curte si n-au dat de nimic. Singura "bomba" era hoitul in sine care duhnea de la o posta.

"Ne-am gindit ca Militaru sa nu fi improvizat vreo dinamita pentru ca prin casa erau tot felul de sirme conectate la prize. Ne-am dat seama ca de fapt omul ramasese fara curent electric si trasese el lumina" a mai spus Dan Banica.

Dupa ce au cercetat de-a fir a par zona, SRI-istii s-au retras cu coada intre picioare, dar simpla lor prezenta rasculase toata suflarea. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala din Ploiesti pentru efectuarea necropsiei. A ramas insa o intrebare grea pe umerii neamurilor lui Militaru. Cine sa-l ingroape.

Ditamai deranjul pentru chilotii unui mos nebun

"Cum sa ma duc eu sa-i fac pomana ca s-a spinzurat. Ne-a batut si ne-a injurat toata viata lui si acum sa-l ingrop eu? Nici nevasta n-a fost in stare sa tina. I-a facut doi copii si apoi a bagat-o-n mormint. Copiii au fost crescuti de parintii fetei si nici nu vor sa mai auda de tatal lor. Era betiv rau. La el in casa nu intra nimeni, doar betivii care-i mincau pensia. In ultima vreme cred ca se imbolnavise ca se vaita de stomac.

Sa-l ingroape aia cu care a baut. " povesteste Elena Marin, sora mai mare a lui Militaru. Din povestile surorii sale reiese clar ca Miliatru a fost un hitru toata viata. De undeva dintr-o cutie veche, Elena a scos o fotografie veche cu un tinar imbracat in uniforma de militar. "El e ... mortu'! Dar el n-a facut armata ca era scutit.

Avea ceva la cap si nu l-au primit. I-a fost rusine si s-a imbracat si el in uniforma imprumutata de la un prieten si s-a pozat. Sa vada lumea ca a facut aramta" mai spune femeia. Nimeni nu-si explica de ce Militaru a tinut mortis sa lase un bilet cu un astfel de mesaj. Cert este ca ditamai brigada de SRI-isti a fost luata din toalele de duminica dupa-amiaza si tirita prin ulite prafuite sa caute ditamai bomba din chilotii unui mos nebun cu streangul de git.