Arie protejata de interes national, Cheile Turzii, unul din cele mai frumoase monumente ale naturii din Transilvania, este plin de gunoaie si resturi menajere. In zona nu exista nici un serviciu de salubritate, asa ca igiena zonei se afla la latitudinea vizitatorilor, care arunca la intamplare tot ce apuca.

Pentru orice turist, care se incumeta sa parcurga drumul dintre Turda si Chei via Cornesti, inclusiv pentru cei straini, traseul este un calvar. Practic, una din cheile turismului modern, calea rutiera, se afla la nivel de Ev Mediu. Bolovani enormi, gropi si santuri cu apa sunt rezervate celor care isi avariaza masinile pe drumul rural spre Cheile Turzii.

Ce sa mai vorbim de semnalizarea acestuia sau a ariei protejate Cheile Turzii. Cei care ajung fara osia rupta la picioarele superbei atractii montane au ocazia sa vada ruina care a ajuns vechea cabana Cheile Turzii.

Acum in mijlocul unui litigiu care a declansat adevarate lupte cu mascati, intre SC Turism Ariesul si o persoana fizica, cabana arata ca dupa razboi: geamuri sparte, pereti cu igrasie,vechile casute de vara devastate. Un peisaj incredibil care te invita sa iti iei cat mai repede talpasita in loc sa vizitezi un loc fabulos.

Noroc totusi cu atractia monumentalelor stanci si a privelistii unicat, altfel locul ar fi pustiu. "Noi strangem aici gunoaiele lasate de turisti. Educatia civica este la pamant, iar rolul nostru, de Salvamont, nu e acela de gunoieri. Daca i-am lasa pe cei care vin aici sa isi faca de cap, atunci ar fi un dezastru. Doar ONG-urile de mediu ce mai fac educatie ecologica – in rest zero.

Noi facem tot posibilul sa salvam un loc de o frumusete salbatica, unicat in Romania", ne-a spus, suparat, unul dintre salvamontistii finantati de Consiliul Judetean.

Acesta este singura institutie care a sponsorizat, pe perioada de vara, un asezamant al salvamontistilor care au ca scop interventia la accidente. Cunoscut ca un loc preferat al alpinistilor, Cheile Turzii sunt mereu asaltate de tineri curajosi, dar care nu respecta intotdeauna regulile sporturilor extreme si cad prada accidentelor.

"Anul acesta nu au fost morti, din fericire, dar am salvat pe un parapantist care a aterizat fortat pe un varf dificil. Au mai fost alpinisti care au suferit accidente de mai mica amploare", a spus unul din salvamontisti. Consiliul Judetean nu a mai investit de ani de zile in amenajarea zonei, cu exceptia unei casute din lemn unde se percepe taxa de intrare: 25 000 de lei.

Nici parcursul din chei nu e foarte bine amenajat, existand destule pasaje destul de periculoase. Lipsesc balustradele de sustinere, iar cele vechi au fost puse acum zeci de ani de pasionatii naturii. Cu toate lipsurile, splendidele Chei atrag in continuare turisti, alpinisti si parapantisti, care, la final de saptamana, anima locul.

Ramane de vazut cand va ajunge turismul montan civilizat la Cheile Turzii, iar societatea Turism Ariesul va investi in vechea emblema a locului, cabana Turzii.

Coalitia organizatiilor de mediu , Eco – Cluj, a protestat in repetate randuri fata de situatia din Cheile Turzii. ONG-urile de resort au declansat si in aceasta vara campanii de igienizare a locului, strangand sute de kilograme de gunoaie. "E nevoie de strategii de mediu, pentru ca ONG-urile s-au saturat sa fie identificate cu gunoierii. Locul e prea frumos si e pacat sa nu fie amenajat.

Noi avem resurse limitate, dar, in comun cu autoritatile, am putea face lucruri de calitate in Chei", a spus Valentin Coman, presedintele Asociatiei "Pro Ruralis".