Garda Financiara este o institutie publica, ale carei atributii sunt controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal, care au ca efect evaziunea si frauda fiscala si este organizata ca organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Autoritatii Nationale de Control.

Luarea de mita, denumita si coruptie pasiva, este fapta functionarului care, direct sau indirect, primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, sau nu o respinge, in scopul de a indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatorirea sa de serviciu, sau de a face un act contrar acestor indatoriri.

Abuzul in serviciu este o alta fapta de coruptie a unui functionar public, care in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos, prin care se produce un prejudiciu sau se urmareste obtinerea unui folos material.

Averile impresionante ale multora dintre comisarii Garzii Financiare Bihor indica faptul ca si in randul angajatilor acestei institutii coruptia este la ea acasa.

Baieti de bani gata: Olari, Costea, Sopota

Ilie Olari este comisarul sef de divizie al Garzii Financiare Bihor. El si-a declarat urmatoarea avere: un teren intravilan de 2130 mp, doua apartamente (unul in Oradea, cu suprafata locuibila de 77,9 mp, altul in Cluj-Napoca, de 95,2 mp, o casa de vacanta de 50 mp, trei autoturisme (un „Citroen" din 2001, un „Volkswagen" din 2002 si un „Suzuki" din 1996). Cam multe, din salariul de circa 40 de milioane de lei!

Vasile-Ovidiu Costea este comisar superior la aceeasi institutie. El are, conform declaratiei de avere, un teren agricol (gradina) de 11.214 mp, un apartament de 63,7 mp, o vila spatioasa, de 177 mp si o Dacie 1310 din 1996. La un salariu de circa 24 de milioane lei, aceste bunuri, care valoreaza cateva miliarde de lei, nasc semne de intrebare.

Declaratia lui Calin Gal, seful Garzii Financiare Bihor, nu este disponibila pe site-ul institutiei, www.gardafinanciara.ro.

Vasile Pop, comisar superior la GF Bihor, are, judecand dupa declaratia de avere, doar un apartament de 92,3 mp si un „Opel Kadett" din 1991.

Florin-Viorel Sopota, comisar superior, ne-a impresionat prin valoarea bunurilor din declaratia de avere: o „casa de vacanta" (probabil, o pensiune) de 432 mp, un apartament de 70,8 mp, plus o alta „casa de vacanta", de 96 mp. La salariul sau de circa 20 de milioane, va lasam pe dvs. sa apreciati de unde a avut comisarul Sopota bani pentru a edifica cele de mai sus.

Viorel Anton – avere de campion

„Campion" la mega-vile este insa comisarul Viorel Anton, care si-a declarat o „casa de locuit" cu suprafata utila de 935 mp (!!!). Careia i-a precizat o valoare de impozitare de… 284 milioane lei (ha-ha!). Plus un „Audi" din 2000. Probabil, tot din salariu.

Si comisarului Traian Avram i-ar veni cam greu sa explice cum a reusit, dintr-o leafa de circa 25 de milioane lei, sa ajunga proprietarul unui „intravilan" de 2014 mp, un apartament de 87 mp, o vila de 144 mp si o „Dacie" din 1997.

Suntem curiosi daca sefii comisarului Ionut Cos si-au pus vreodata intrebarea cum a acumulat acesta o impresionanta avere dintr-un salariu de functionar bugetar: doua „intravilane (unul de 1540 mp, in Oradea, pe strada Facliei, altul in Sanmartin, in „Beverly Hills", de 1500 mp), o casa (vila) de 105 mp in Oradea si alta, aflata in constructie, in Sanmartin, a carei suprafata, probabil, din modestie, nu a fost precizata, si un „Matiz" cumparat in anul 2000.

Lupau, „colectionarul"

Colegul sau, Catalin Crivaci, nu sta nici el prea rau. Si-a declarat ca avere doar un teren intravilan de 500 mp (probabil, doarme sub cerul liber sau sta in chirie), o „Skoda Octavia" achizitionata in 2000 si un „Audi 80" vandut anul acesta cu 3850 euro.

Declaratia de avere a comisarului Alin Laza lipseste si ea de pe site-ul Garzii Financiare.

In schimb, cea a colegului sau, Emil Lupau, seamana cu o colectie de terenuri, case, masini si titluri de valoare: 19.000 mp teren agricol, 3300 mp teren forestier (padure), alti 1000 mp teren agricol (gradina), un apartament de 71,8 mp, o „Skoda Octavia" din 2001, o „Dacia 1310" din 1997, un alt autoturism vandut cu 4000 de euro. Plus cate 10.000 de actiuni la S.C. Petrom S.A., Rulmentul S.A. si SIF Oltenia. A caror valoare insumata este de cateva sute de milioane de lei. Plus un depozit bancar de 8000 euro. Salariul d-lui Lupau este, dupa ultima majorare, de circa 25 de milioane lei.

„Boierii" Negrau si Simionescu

Comisarul Marius Negrau ne-a lasat si el masca cu viloiul de 512 mp, declarat, modest, la o valoare de impozitare de numai 1,26 miliarde lei. Plus o Dacie break din 1993, o Dacia 1310 din 1997 si un „Oltcit" din 1988.

Si colegul sau, Florentiu Simionescu, a strans, prin functia pe care o detine, o avere impresionanta: o gradina de 2038 mp, un teren pentru casa de vacanta de la Vartop, un apartament de 109 mp, un alt apartament de 60 mp, o „Skoda Octavia" din 1999 si un „Audi A6" din 2001.

Victor Tulbure, de asemenea comisar la Garda Financiara Bihor, dovedeste ca aceasta profesie este aducatoare de multa (poate, prea multa) avere. Iata ce a adunat omul nostru, conform declaratiei de avere data in 4 aprilie a.c.: un „intravilan" de 2054 mp, doua apartamente (73 si 23 mp), o casa de vacanta de 80 mp si un „Opel Vectra" din 1989.

Vila din salariu de secretara

Valentin Verigoi, coleg cu cei de mai sus, desi tanar, are deja o avere de invidiat: un teren intravilan de 450 mp, un apartament de 42,6 mp, o casa de 90 mp, un „Opel Omega" din 2001 si un „Audi 80" din 1994. Si s-a imprumutat de la o cunostinta cu 6000 de euro. Impresionant, pentru un salariu de 20 de milioane!

Comisarul Victor Zlibut si-a declarat un teren agricol de 5000 mp, un teren forestier de 3300 mp, un apartament de 63 mp, o casa de vacanta de 85 mp si trei masini (un „Mercedes" din 1983, o „Dacia 1310" din 1993 si un „Matiz" din 2003). De imobilul de pe strada Sfantul Andrei din Oradea nu spune nimic.

Si nici despre cel trecut ca adresa de domiciliu in cartea de identitate, sau despre casa de pe strada Adevarului, trecuta, formal, pe numele concubinei sale… Sau despre apartamentul lasat sotiei la divort. Este amintit, in schimb, un credit bancar de 258 de milioane lei.

Mariana Puie, desi e doar „expert asistent" (secretara) la GF Bihor, si-a ridicat si ea din salariul de functionara o vila de 260 mp, pe langa garsoniera pe care o avea la angajare, de 27,5 mp. La un salariu de circa 9 milioane, e o adevarata performanta, daca nu altceva, cu iz de coruptie, cum de altfel miros averile multora din angajatii Garzii bihorene.

Romania e tara in care se gasesc din belsug functionari corupti, copii abandonati, curve si traficanti de droguri, escroci de talie mondiala, oameni singuri si saraci, cupiditate si prostie, intoleranta si agresivitate, infractori de toate spetele si retardati mintal.

Iar coruptia institutionalizata este produsul structurilor de putere profund antidemocratice, iresponsabile, bazata pe clientelism si pe structuri de tip mafiot in plan teritorial si national. Acest flagel trebuie combatut printr-o legislatie riguroasa, aplicata cu fermitate.