In ordinea descrescatoare a averii estimate in "Top 300", milionarii clujeni sunt: Stefan Vuza, Liviu Florian, Silvia si Zsolt Fodor, Horia Ciorcila, Gabriel Carlig, Cosmin Pavel, Marius Stef, Erika Hristea, Marcel Borodi, Gheorghe Chita, Vasile Vita, Ovidiu Turcu, Dorel Goia si Ghita Muresan.

Cu toate acestea, topul clujenilor milionari in dolari nu se incheie aici. Mai exista o serie de nume care au fost voit sau nu omise de celebrul top realizat de revista Capital.

"Buna ziua Ardeal" a incercat sa-i contacteze pe cativa dintre prezumptivii milionari pentru a-i chestiona in legatura cu mofdalitatea prin care au reusit "sa fabrice" primul milion de dolari. Consecventi in declaratii, unii au sustinut ca nici pe departe averea lor nu se cifreaza in prezent la un milion de dolari.

Altii, in schimb, au recunoscut cu zambetul pe buze si cu mandrie ca averea lor depaseste un milion de dolari si ne-au relatat cum au ajuns la aceasta "performanta" financiara.

"Primul milion nu este decisiv in afaceri"

Stefan Vuza, considerat cel mai instarit om de afaceri care activeaza in Cluj, cu o avere estimata la aproximativ 50 milioane de dolari, este extrem de rezervat atunci cand vine vorba despre modul in care a dobandit primul milion. Doar el stie exact de ce.

Potrivit revistei Capital, in 1993, in Piatra Neamt, impreuna cu Ioan Popa, Lidia Orcheanu, Eduard Vuza si Constantin Strajeru au infiintat compania care s-a constituit mai apoi in grupul SCR (Serviciile Comerciale Romane). Primul punct de lucru a fost magazinul Non Stop din Bucuresti.

Dupa SCR a urmat Eurohouse Com (1994) si Agentia de Investitii Servicii si Afaceri (1998) care se ocupa de administrarea grupului SCR. Vuza este prezent in Cluj cu afacerea din Dej, mai exact odata cu preluarea combinatului de hartie si celuloza Somes-Dej.

Intrebat fiind de reporterii Buna ziua ARDEAL despre cum a facut primul milion, Vuza a dat dovada de reale aptitudini filosofice: "Cred ca cel mai bun raspuns la aceasta intrebare l-a dat Rockeffeler cand a declarat: "Intrebati-ma orice, dar nu despre cum am facut primul meu million de dolari".

Am sa-l parafrazez si eu pe Rockffeler, pentru ca daca v-as marturisi adevarul ca primul meu milion de dolari l-am facut corect, curat, aceasta poveste ar plictisi cu siguranta cititorii cotidianului "Buna Ziua, ARDEAL" si ar fi un subiect putin credibil.

Totusi, pot afirma cu certitudine ca investitiile inteligente, volumul de munca enorm, puternica dorinta de reusita au adus, in timp, profitul despre care m-ati intrebat.

As mai adauga ceva: primul milion de dolari nu este decisiv in afaceri, felul in care stii sa-l investesti si profitul pe care-l aduce acest milion de dolari este relevant.

Cunoastem cu totii cazuri de oameni de afaceri care au avut nu unul, ci mai multe milioane de dolari, care, prost investite, au insemnat pierderea lor si falimentul lamentabil", ne-a declarat Vuza.

Sorin Dan, "ajutat" de Bin Laden

Omul de afaceri clujean, Sorin Dan, cu afaceri in diverse domenii de la imobiliare la afaceri hoteliere, nu a negat faptul ca averea sa ar depasi un milion de dolari. Intrebat fiind, insa, cum a facut primul milion, declaratia afaceristului e demna de "cascadorii rasului". "Primul milion de dolari l-am facut vanzandu-mi cele doua blocuri din New-York.

De fapt pe alea mi le-a daramat Bin Laden", a fost declaratia oferita de milionarul Sorin Dan. De precizat faptul ca istoria afaceristului clujean e plina de evenimente picante. Astfel, Sorin Dan s-a aflat in miezul unui scandal legat de caderea Fondului de Investitii CIRO Cluj.

Odata cu prabusirea afacerii si agitarea spiritelor in sediul Fondului din Cluj, acesta a fost nevoit sa sara pe geam pentru a nu fi linsat de clujenii tepuiti, prezenti in sediul societatii. Precum intr-un film politist, Sorin Dan s-a mascat cu mustata falsa si peruca, plecand incognito din Cluj.

Mai apoi, Dan a parasit tara pentru mai bine de un an, stabilindu-se in Statele Unite, unde a reusit sa puna pe picioare un mic bussines imobiliar care ii asigura si in prezent, o mica parte din avere. Este vorba despre achizitionarea a doua blocuri de locuinte in New York, date in chirie.

Ar fi de precizat faptul ca omul de afaceri clujean dispune de viza de sedere in SUA pe o perioada de 10 ani, putandu-si astfel pierde urma cand situatia o impune. In ciuda faptului ca afacerile lui Dan au prins radacini si in strainatate, acesta nu si-a lasat afacerile din tara de izbeliste.

In prezent, el deruleaza mai multe afaceri in Romania - restaurante, asigurari, consultanta in afaceri, dezvoltare (promovare) imobiliare, sau chiar si vanatoare sau ocrotirea vanatului.

Ovidiu Turcu - Dacia Service, IATSA- in 1989 era inginer la Dacia Service, iar primele afaceri derulate au fost de export de plante ornamentale. Acum, Ovidiu Turcu detine Dacia Service Cluj Feleac si societatea IATSA, iar domeniul principal este activitate de reparatii si importuri auto.

Liviu Florian, patronul AgroFlip Bontida, a carui afacere a fost evaluata de Capital la aproximativ 20 milioane de dolari inceput afacerile cu primul restaurant chinezesc din Cluj, Tai Pei, pentru care a investit 100.000 de lei. Paralel a facut exporturi de la flori si pomi de Craciun pana la obiecte sanitare.

Toti banii castigati i-a investit in agricultura. In 1997 a cumparat complexul Agroconsuim Bontida, devenit mai apoi AgroFlip care inseamna 10.000 de scroafe, 6.000 de hectare de teren, 32 de hectare de hale si 50 de puncte proprii de vanzare la nivel national.

Patronii EuroGSM, Fodor Silvia si Zsolt, cu o avere cifrata la aproximativ 14 milioane de dolari au inmceput afacerea din timpul studentiei. Pana l-a aparitia telefoniei mobile au vandut produse de lux. Prima zi de GSM din Romania a fost si ziua cand s-a deschis primul magazin EuroGSM in Cluj.

Au investit in telefoane mobile toti banii pe care ii adunasera pentru cumpararea unui apartament.

Un alt milionar clujean, Horia Ciorcila, cu afaceri in diverse domenii - banci, telecomunicatii, industria alimentara- si-a inceput ascensiunea in 1990 cand a infiintat impreuna cu un prieten o firma de comert, facand, timp de trei ani, import-export de bunuri de larg consum.

In 1993, impreuna cu alti parteneri (printre care si Dorel Goia) a infiintat grupul de firme Storm Tv-Astral Tv, astazi Astral Telecom. In 1995, infiinteaza impreuna cu Dorel Goia compania Ind Maestro. Alaturi de alti 40 de oameni de afaceri din Cluj, a participat de la inceput la proiectul Bancii Transilvania.

In ciuda insistentelor noastre, Cirocila nu a fost de gasit, fiind, cel mai probabil plecat din tara.

Gabriel Carlig, patronul Jolidon a infiintat societatea in 1993, iar un an mai tarziu produsele erau vandute in peste 300 de magazine. Din 1998 a inceput dezvoltarea propriei retele de magazin, primul punct propriu de desfacere fiind deschis la Timisoara. Astazi, reteaua cuprinde mai multe magazine, iar firma exporta produse in Budapesta, Milano si Paris.

Cosmin Pavel si Marius Stef - Agressione - au inceput in urma cu 11 ani cu vanzarea de hartie pentru copiator. Astazi, Agressione Group distribuie articole de papetarie, birotica si mobilier si are 17 reprezentante in toata tara.

Erika Hristea - Secpral Pro - patronul unuia dintre cei importanti distribuitori en gros de instalati, centrale, tevi si alte sisteme legate de tot ceea ce inseamna alimentari cu apa, cu gaz, canalizari si retele de apa calda si incalzire. Are depozite de 7000 de metri patrati la Cluj si Bucuresti.

Marcel Borodi - Brinel Computers- a facut in 1991, cu ajutorul unor prieteni din strainatate, primul import de calculatoare. In 1994, a semnat un contract direct cu Compaq, iar in 1996 a cumparat o firma de soft pentru a completa partea de hard si servicii pe care deja o avea.

Anul acesta, Brinel Computers a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Roetco Oradea.

Vasile Vita - Vitacom Electronics – a inceput comertul cu componente electronice in 1990, facand drumuri de Budapesta. In 1991 era singurul angajat al Vitacom Electronics, iar acum firma are 80 de angajati si o cifra de afaceri de peste 4 milioande de euro pe 2002.

Dorel Goia - Astral Telecom, Ind Maestro- a fost timp de 12 ani profesor de istorie la Liceul Industrial nr. 8. A inceput afacerile in 1990, cu importuri de diverse produse. Apoi a deschis prima pizzerie din oras, "Regal", dupa care a trecut la televiziune prin cablu, infiintand cu un grup de prieteni Storm Tv -Astral Tv.

Recent, Goia si-a vandut participatiile la Astral, rotunjindu-si consistent averea. In 1995 a infiintat Ind Maestro, fabrica de procesare a carnii cu 80 de angajati, 10 magazine proprii si o capacitate de prelucrare a carnii de 7-8 tone pe zi.

Nicoara, instructor auto

Marius Nicoara, afaceri in domeniile comertului cu masini si in cel financiar-bancar. El se numara printre actionarii companiilor "Compexit Trading" si "Compexit Service", reprezentantele locale ale Skoda. De asemenea, Marius Nicoara este unul dintre intemeietorii grupului financiar BT.

Acesta include in principal Banca "Transilvania", BT Leasing si BT Asigurari. "Primul milion de dolari l-am facut din comert. In 1990 eram inginer, iar dupa programul zilnic, de la ora 15 pana la ora 22 lucram ca instructor auto. Asa am adunat primii bani. In 1992 am pus bazele Compexit, impreuna cu cativa parteneri de afaceri.

Importam marfa din Turcia, pentru ca nu era nevoie de viza. Apoi am inceput sa lucrez cu Austria, am facut comert en-gros cu aparate electrotehnice si am dezvoltat cea mai mare retea de distributie din tara, care avea 17 magazine.

Banii i-am investit in afaceri financiare si prestari servicii." Marius Nicoara considera ca activitatea de productie, imediat dupa revolutie, trebuia sustinuta cu fonduri de catre banci, insa acestea nu finantau la vremea respectiva acest tip de afacere.

"Rotatia cea mai rapida a capitalului era prin comert", a conchis Marius Nicoara.

Rotta, primul milion de doua ori

Razvan Rotta , patronul firmei "Compexit Trading" si presedinte al Lions Club Cluj "Transilvania" a declarat pentru BZA ca a facut primul milion de dolari de doua ori. "Primul milion mi-a fost luat de Guvernul Roman, cand a blocat schimburile valutare.

Prin urmare, am mai facut primul milion din comert si import de produse electronice si electrocasnice", a aratat Razvan Rotta. Milionarul in dolari nu a reusit sa-si aprecieze averea intr-o suma oarecare, insa a marturisit ca zilele trecute, fiind in concediu in Grecia (deci, relaxat) s-a gandit la acest lucru.

"Chiar as dori ca o firma sa-mi evalueze averea", a conchis Rotta.

Ioan Tecar, patronul societatilor Metalicplas, Refrabraz , Termotec din Dej si, din 31 martie, Pehart Tec. Tecar este finantator al echipei de fotbal Unirea Dej si cel mai bogat afacerist din localitate. Actualul milionar a inceput sa puna leu peste leu chiar dupa 1989.

Tecar s-a ocupat de transporturi interne si internationale, iar in 1994 a deschis un service auto. Apoi a pus pe picioare o afacere axata pe produse din sarma, impreuna cu doi asociati. "Am cumparat un teren si am construit ceea ce am acum la Metalicplas. Am investit tot timpul", a aratat Tecar.

"O singura data am avut in mana doua milioane de dolari, atunci cand am vandut fabrica de cabluri din Ploiesti unui grup de investitori greci. Dar, imediat dupa aceea am investiti banii in alta fabrica, in Refrabraz", povesteste Tecar despre experienta sa de milionar in dolari.

Ei spun ca nu au…

Stefan Dimitriu, patronul firmei de constructii Napoca SA (una dintre marile societati pe piata clujeana), sustine ca nu are milionul de dolari. "V-am dat declaratia de avere", a incheiat sec consilierul local PSD stefan Dimitriu.

Nagy Zoltan, directorul general al Telezimex spune ca nu se numara in randul milionarilor in dolari. "Eu sunt actionar minoritar la Telezimex", a conchis Nagy.

Uioreanu, de la taraba la asigurari

Deputatul Horea Uioreanu, declarat de catre unii dintre apropiati ca fiind milionar in dolari a sustinut ca, potrivit evaluarilor sale, averea sa se cifreaza la cateva miliarde de lei si atat. Cu toate acestea, Uioreanu ne-a povestit cum a facut, dupa revolutie primul milion de lei. "Totul a inceput cu un mic chiosc.

"In 90, am inceput cu o taraba, de fapt cu un chiosc alimentar, pentru ca mai apoi, in 92, impreuna cu sapte prieteni sa deschidem o casa de schimb valutar. Mai apoi, in 93, am fondat Banca Transilvania, iar in 94 am inceput cu asigurarile.

Recunosc ca nu am facut o evaluare a averii mele, dar nu cred ca am un milion de dolari", a sustinut cu zambetul pe buze, Uioreanu.

Patronul firmei Kopiernikus, Miklos Irsay, a sustinut, la randul sau ca nu crede ca averea sa depaseste un milion de euro, dar nici nu poate sa spuna cam la cat ar estima-o. Cu toate acestea, insa, Miklos a sustinut ca primele sale afaceri derulate dupa 89 aveau la baya service-ul calculatoarelor.

"Nu m-as aventura sa spun ca am un milion de dolari, , insa valoarea firmei cred ca are atat. Primele afaceri erau in domeniul biroticii, a reparatiilor de calculatoare. Mai apoi, apoi in 96 am devenit parteneri Dialog. La inceput imi amintesc ca lucram ca orbii, mergeam la clienti cu geanta cu scule, a fost un fel de "one man schow", a sustinut Miklos.