In timp ce Nastase pupa tinere tesediste, iar presedintele PSD, Mircea Geoana, alearga dupa aceeasi minge cu Ponta, organizatia Hunedoara traieste vremuri derutante. Membrii PSD se plang ca sunt nevoiti sa citeasca presa pentru a sti ce se intampla prin partid. Mai mult, unii spun ca au simtit doar la buzunar trecerea in Opozitie, fiindca s-au marit indemnizatiile.

Purtatorul de cuvant al PRM Hunedoara, Costel Avram, a anuntat cu satisfactie trecerea a doua organizatii de cartier ale PSD Deva cu tot cu presedinti la partidul carmuit de tribun. Cam doua sute de pesedisti care ar fi migrat in cautarea lui Nelu Ardelean, fost pesedist, fost viceprimar devean si actual presedinte la PRM Deva.

Fost pesedist la randul sau, Costel Avram refuza sa dea nume, dar declara ca acest val va fi urmat de altul din care vor face parte consilieri comunali, orasenesti si municipali. "Cei care au venit sunt foarte nemultumiti de organizatia Deva a PSD. Nu stiu exact ce i-a determinat sa se indrepte spre noi si ce i-a suparat la social-democrati.

Poate le-a promis Nelu Ardelean ceva", spune Avram, care se asteapta la alte mutari cam peste o luna. Declaratiile peremistului au starnit alt val de nemultumiri pana si printre liderii de la centru. Pesedistii deveni au sa reproseze actualului presedinte, Ion Iliescu, pierderea alegerilor in municipiu si atragerea a nici 20 la suta din electorat.

Fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, crede ca de vina este managementul defectuos al organizatiei locale. "Luni vom lua si noi in discutie acest subiect in Delegatia Permanenta. O sa vedem cui apartine vina pentru aceasta migratie masiva. Mi-e greu acum sa deslusesc motivele, dar cert este ca plecarea lor este un efect, iar noi trebuie sa gasim si sa anihilam cauza", spune Tanasescu.

Lupte interne

"Cazul" va fi preluat de Ilie Sarbu, care trebuie sa aiba in vedere si plecarile prognozate de Avram. Deocamdata, nici un nume sonor nu a parasit organizatia Deva. Mircea Muzicas, singurul pesedist care s-a impotrivit alegerii actualului presedinte, a ramas fidel partidului, desi este dezamagit de ceea ce se intampla. "Nu am nici un gand sa plec.

Nu-mi pot trada convingerile doar pentru ca a ramas Ion Iliescu presedinte. Nici macar el nu o sa fie cat lumea si pamantul", trage nadejde Muzicas. El isi aminteste ca la sedinta unde s-a certat cu Iliescu si cu alti lideri marcanti, nimeni nu a sarit sa-l sprijine. Cativa l-au aprobat doar tacit, Ion Iliescu a fost reales ca unic candidat, iar PSD a pierdut Primaria Deva pentru a treia oara.

Lucru peste care nu poate trece fostul purtator de cuvant al PSD, Georgeta Barabas, un exponent de marca al nemultumitilor din organizatia judeteana. Nici ea nu a plecat insa din randul social-democratilor. Nu stie ce i-a determinat pe cei 200 de membri sa plece, dar banuieste ca este vorba de pierderea primariei si felul in care sunt tratati.

"Daca noi, ca fosti directori, nu suntem bagati in seama si se iau decizii in grup restrans de care nu stie decat familia, va dati seama cum se simt membrii simpli".

Alt motiv de nefericire al pesedistilor este cotizatia. Unii se plang ca, de cand sunt in opozitie, li s-a marit cotizatia lunara. Unul dintre pesedistii aflati acum pe val acuza chiar dublarea ei de la 150.000 de lei vechi la 300.000 de lei lunar. Iar din randurile Opozitiei, banii se fac tot mai greu...

Taxa de Opozitie

Pesedistii de rand carcotesc de zor. Habar nu au daca migratia este reala sau totul este o nascocire, fiindca nimeni nu i-a lamurit iar presedintele PSD Hunedoara, Victor Vaida, nu a facut nici o declaratie oficiala. Nici noua nu a binevoit sa ne raspunda la telefon nici el si nici actualul purtator de cuvant, Florin Ghergan.

Vicepresedintele pesedistilor hunedoreni, Gheorghe Popescu, este convins ca cifrele inaintate de Avram sunt un simplu basm. "Nu a plecat nimeni. Este doar o torpila lansata de Costel Avram, aflat mereu in criza de imagine", spune Popescu.

El l-a somat pe fostul sau coleg de partid sa dea publicitatii lista cu numele celor plecati, pe motiv ca: "nu stiu nici un om echilibrat care l-ar urma pe Avram". Popescu declara ca nimeni din PSD nu l-a amenintat pe Avram ca-i vor retrage sprijinul in CJ, doar ca el a facut o gluma si i-a asezat pe scaun o hartie pe care a scris: "Loc pentru PSD".

Cosmin Nicula a declarat ca din PSD au plecat cel mult 60 de persoane si ca sefii organizatiei Deva au decis sa trimita tuturor membrilor cate o "scrisoare de intentie" pentru ca destinatarii sa confirme daca mai sunt sau membri. Liderii PSD nu inteleg insa cum a aparut numele lui Tanasescu in scandal.

In plus, ei dezmint marirea cotizatiei. Unele diferente ar fi putut insa aparea din cauza schimbarii regulamentului de catre Biroul Permanent.

Astfel, deputatii si senatorii PSD trebuie sa plateasca 10 la suta din salariu, care se imparte egal intre Consiliul National si judet, consilierii locali din comune platesc trei la suta din indemnizatie, respectiv patru procente cei municipali, iar primarii datoreaza cinci la suta din salariu.

Patronii pesedisti vin cu o contributie lunara de 500.000 lei, iar salariatilor li se cere unu la suta din net. Pentru comparatie, un viceprimar liberal cotizeaza 120.000 pe an, in conditiile in care pensionarii si casnicii pesedisti "scapa" cu doar 10.000 lei pe luna. Cine nu achita va plati cu iesirea din randurile social-democratilor.