Bine pregatiti, vigilenti, gata sa actioneze in orice moment, jandarmii din cadrul sectiilor montane au devenit deja o prezenta familiara pentru cei care indragesc muntele. Prezenti la datorie oricand e nevoie de pregatirea lor, jandarmii din varful muntilor si-au castigat, pe merit, respectul si increderea turistilor.

Ca sa-i vedem la ei acasa, am urcat la postul montan din Parang, condus de Leonard Liciu, unul dintre oamenii cu care jandarmeria are de ce sa se mandreasca. La intalnire a fost prezent si colonelul Robert Vata, prim adjunctul inspectorului sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara.

Cu toate ca ne-am intalnit la munte, acesta nu ne-a privit de sus, ba chiar ne-a povestit cate ceva despre trecutul, prezentul si viitorul jandarmeriei montane. "La nivel national, sunt cinci sectii de jandarmerie montana, dintre care una este cea din Valea Jiului, cu trei posturi: Parang, Straja si Campu lui Neag.

Faptul ca activitatea lor s-a soldat cu salvarea vietilor a zeci de oameni numai in acest an, atat la calamitatile naturale din ultima vreme, cat si in statiunile din muntii Vaii Jiului, arata utilitatea si necesitatea unor astfel de structuri.

Facem demersuri, impreuna cu autoritatea Parcului National Retezat, cu CJ Hunedoara si cu primariile din Uricani, Lupeni, Petrosani si Pui sa realizam inca doua posturi, la Nucsoara si Bradatel, astfel incat masivele muntoase importante, care adapostesc statiuni turistice de interes local sau trasee turistice importante, sa fie acoperite de catre jandarmeria montana.

In ceea ce priveste personalul nostru, repartizarile s-au facut dupa o selectie riguroasa, acesti oameni erau ai muntelui, stiau sa schieze, unii dintre ei erau alpinisti, dar urmeaza in permanenta cursuri la centrul de instructie montana din Sinaia, precum si cursuri de prim ajutor, pentru a-i putea sprijini asa cum trebuie pe turistii care au nevoie de ajutor in munte", a declarat colonelul Robert Vata.

Nu e un secret pentru nimeni faptul ca si aici, ca si in alte domenii de activitate, exista deficiente in ceea ce priveste dotarea. Mai pe banii lor, mai cu ajutorul autoritatilor locale, jandarmii au reusit sa isi procure minimul de echipament necesar, dar exista perspective pentru o dotare corespunzatoare in viitorul apropiat.

"Pot spune ca beneficiem, in parte, de sprijinul autoritatilor locale, ne straduim si pe alte cai sa facem rost de ce avem nevoie, lucram foarte bine si cu Salvamontul in acest sens, iar de anul viitor avem certiudinea ca vom primi fonduri si din partea ministerului, pentru achizitionarea materialelor necesare pe munte", a mai precizat Robert Vata.

In ciuda problemelor de dotare, jandarmii din Parang au luat parte, impreuna cu salvamontistii, la patru actiuni majore de salvare, unde au avut ocazia sa isi demonstreze calitatile. Dumitru Barlida, seful formatiei Salvamont din Parang, a colaborat fara probleme cu baietii in albastru, reusind sa salveze vieti impreuna cu ei.

"Cea mai grea actiune la care am participat alaturi de jandarmi a avut loc undeva aprope de varful Carja, unde un schior cazuse in cap si isi putea pierde viata. Impreuna cu jandarmii, am reusit sa il transportam pe un traseu dificil si sa il ducem la spital in timp util, asa ca omul mai traieste si acum. Colaboram foarte bine cand e nevoie de ajutor si in rest fiecare stie ce are de facut.

Daca e vorba de ordine publica actioneaza ei, dar cand se intampla ceva suntem impreuna", a declarat Dumitru Barlida.

De cand exista jandarmerie montana in Parang, furturile de fier (pentru ca "magnetii" ajunsesera pana aici), braconajul ori scandalurile sunt de domeniul trecutului si asta pentru ca uniforma albastra impune respect. In plus, turistii vin altfel la munte stiindu-se in siguranta, asa ca institutia jandarmeriei montane, privita, poate, cu scepticism, se dovedeste a fi una cu adevarat necesara.