Acolo unde odata lucrau peste opt mii de oameni, adica la Combinatul Siderurgic din Calan, astazi cu greu se mai aduna o mie de oameni, din care mai mult de jumatate sunt paznici. Nici ei nu prea mai au ce pazi, deoarece au mai ramas doar betoanele.

Modernizare prin demolare

Odata cu anuntarea licitatiei pentru privatizare, s-au prezentat cu oferte, care mai de care mai avantajoasa, o multime de amatori. Ofertele firmelor care au participat la licitatie erau care mai de care mai atractive: aveau programe de dezvoltare superoptimiste, prevedeau posibilitatea aducerii de investitori straini, se pastrau toti muncitorii, etc. Intr-adevar tentante aceste oferte.

Una dintre firmele castigatoare, Forever, a avut unul dintre cele mai complete dosare participante la licitatie. Ei au castigat o mare parte din combinat fiind sustinuti "de undeva de sus", dupa cum spun multe voci din Calan.

La fel ca si celelalte firme, Forever promitea marea cu sarea. Asa ca toate premisele pentru realizarea unui proiect important erau indeplinite.

La mai putin de un an dupa ce Forever a preluat fraiele combinatului, adica in 1998, in locul investitorilor straini si a proiectelor de modernizare a venit vestea ca o parte din muncitori vor fi disponibilizati. Motivul pe care l-au invocat patronii a fost ca sunt prea multi angajati si comenzile prea putine. Nimic mai fals.

Dupa cum au evoluat lucrurile, se pare ca motivul real al acestei achizitii a fost ca, in cel mai scurt timp, oamenii sa fie disponibilizati si combinatul pus pe butuci.

Inginer taietor de fier vechi

Angajatilor li se ofereau doua variante: ori ramaneau in continuare ca paznici, ori primeau "ordonanta" (12 salarii) si trebuiau sa renunte la locul de munca. Ceea ce trebuia sa devina un proiect de salvare al orasului Calan s-a dovedit o mare inselatorie a firmei Forever, care a beneficiat si de sprijinul politicienilor locali.

Privatizarea combinatului din Calan era considerata o afacere a puterii de atunci, tinand cont ca la vremea respectiva Sidermet Calan avea ca actionar majoritar statul, prin Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Presedintele FPS era Sorin Dimitriu, deputat PNTCD de Hunedoara, iar presedintele Consiliului Judetean (CJ) era Gheorghe Barbu, actualul ministru al Muncii, reprezentand Partidul Democrat.

Se stie ca firma Forever a fost infiintata doar cu cateva luni inainte de castigarea licitatiei, parca special pentru acest lucru. Toata "afacerea" de la Calan a fost organizata intre 1996-2000, in perioada guvernarii CDR.

Contractul cu Forever era o pomana de la stat, care legaliza vinderea pe bucati a combinatului, la preturi mai mari decat cel cu care s-a cumparat.

De loc din zona Calanului, actualul ministru Barbu, la ora respectiva presedinte al CJ, ar fi putut sesiza organele competente despre nerespectarea contractului de privatizare de catre firma Forever. Sub privirile nepasatoare ale politicienilor din acea vreme s-a inceput demolarea.

Neavand alta solutie, oameni care au ocupat functii de raspundere au ajuns sa fie paznici, exemplul unui inginer care a lucrat acolo fiind concludent. Drama oamenilor din Calan nu se opreste aici. Dupa nici jumatate de an de paza, patronii firmei i-au reprofilat in domeniul fierului vechi. Asa s-a ajuns ca oameni cu inalta calificare sa lucreze ca taietori de fier.

Dupa demolarea furnalelor unu si doi, timp in care mai multe accidente mortale au fost ascunse de politia locala, s-a trecut la taierea furnalului trei. De aceasta data, s-a lucrat cu oameni necalificati, unicul scop fiind obtinerea de profituri din vanzarea fierului vechi, iar consecinta - un grav accident ecologic. Mai multi muncitori au fost iradiati.

La vremea respectiva doar o scurgere accidentala de informatii a facut posibila aducerea la cunostinta opiniei publice a cazurilor de iradieri, in urma carora doi oameni si-au pierdut viata.

Calan, file de poveste

Odata cu inceperea demolarii combinatului, s-a deschis o noua pagina in istoria orasului Calan: furtul de fier vechi. Fura cine, cat si de unde dorea, iar Politia din Calan dormea in cizme. Acest "sport" a atras numerosi tigani din toata tara, de parca aici ar fi fost un nou El Dorado.

Hotii si-au asezat taberele pe terenurile primariei. Nimeni nu s-a deranjat sa ii evacueze. Oameni si animale, fier vechi si munti de gunoaie, toate laolalta, au creat adevarate focare de infectie. Dar, pe langa "tunul" dat de Forever, ceea ce au furat romii - dar nu numai ei - nu reprezinta decat o mica parte.

Si uite asa, in perioada 1996-2000, firma Forever a reusit sa demoleze ceea ce altii au construit in zeci de ani. Odata cu schimbarea regimului politic si venirea la putere a PSD, "vaca trebuia data la muls si in alta parte", asa ca in scurt timp Forever a fost scoasa de pe piata. Procesul de taiere a fost continuat de oameni ai PSD din judetul Hunedoara.

In momentul de fata, firma Forever este cercetata pentru neplata datoriilor catre stat. Cu toate ca timp de noua ani s-a furat din combinat ca din codru, una dintre cele mai profitabile afaceri a ramas tot colectarea fierului vechi. Patronii care conduc aceste firme erau personaje care au dat o mana de ajutor firmei Forever sa treaca mamutul industrial pe linie moarta.

Dupa cum se vede, nici o masura nu a fost luata si oamenii isi fac treaba in continuare fara a fi deranjati de vreun control sau macar sa li se ceara vreo explicatie.

Intrebat despre aceasta situatie, seful IJP Hunedoara, Alexandru Draghici Rosioru, a declarat ca se fac cercetari in acest caz si se vor lua masurile legale impotriva celor gasiti vinovati. Daca vor fi gasiti.