La inceputul acestui an, Primaria Simeria a organizat o licitatie pentru lucrari de modernizare a cladirii unde lucreaza edilii orasului. La licitatie au participat trei firme din Deva. Prima licitatie s-a desfasurat in 26 ianuarie si au participat firmele Optim Sig Instal SRL Deva, Mari Company SRL Deva si Eurostil Comeximi SRL.

Comisia de evaluare a fost prezidata de viceprimarul Pavel Hategan. Dupa deschiderea ofertelor, comisia, in unanimitate, a stabilit urmatoarele:

SC Optim Sig Instal - nu se incadreaza in limitele prevazute in caietul de sarcini cu privire la lichiditate si solvabilitate.

SC Mari Company - valoarea inclusa in propunerea financiara a depasit valoarea fondurilor alocate pentru indeplinirea contractului de lucrari.

SC Eurostil Comeximi - nu se incadreaza in limitele prevazute in caietul de sarcini cu privire la lichiditate si solvabilitate si nu are cifra de afaceri de patru miliarde, prevazuta in caietul de sarcini.

Constatand aceste aspecte, Primaria Simeria si-a rezervat dreptul de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de lucrari.

A doua strigare

Edilii din Simeria au hotarat organizarea unei noi licitatii, pentru data de 2 martie anul curent. De aceasta data, au cumparat documentatia un numar de sapte ofertanti. La licitatie au participat numai patru dintre acestia. Celor trei firme care au participat la prima licitatie li s-a alaturat si societatea City Impex SRL, din Uroi.

Comisia de evaluare, in componenta schimbata, dar condusa de aceeasi persoana, viceprimarul Pavel Hategan, a constatat ca documentatia firmelor era incompleta si a mai acordat un termen, pana la data de 8 martie, cand toate dosarele au fost complete, iar licitatia s-a desfasurat pe modelul ofertei deschise.

Eurostil Comeximi a facut o oferta de 3,3 miliarde lei plus 120 milioane lei facilitati, scazuti din suma totala.

Optim Sig Instal a oferit 3,7 miliarde plus 57 de milioane lei facilitati acordate.

Mari Company s-a oferit sa execute lucrarea cu aproape 4 miliarde plus 770.000.000 lei facilitati acordate.

City Impex a oferit 3.823.895.000 lei din care 169.885.714 lei facilitatai.

Dupa depunerea ofertelor, presedintele comisiei a spus ca se va analiza in detaliu in vederea stabilirii punctajului pentru desemnarea ofertei castigatoare.

Incep problemele

Dupa ce Nelu Pancotan, administratorul societatii Mari Company, a castigat licitatia pentru lucrarea de modernizare a cladirii Primariei Simeria, una din firmele participante, Eurostil Comeximi, a contestat rezultatul licitatiei.

Administratorul Hamos Emeric a declarat ca el ar fi fost indreptatit sa castige licitatia, din moment ce oferta lui a fost cea mai avantajoasa si in plus, zice el, si experienta in domeniul constructiilor este mult peste cea a firmei castigatoare.

Firma lui Hamos are o experienta in domeniul constructiilor 11 ani, iar patronul sustine ca planurile in privinta modernizarii primariei erau cele mai moderne si cu cele mai mici costuri de pe piata.

La randul sau, Nelu Pancotan, administratorul Mari Company, spune ca licitatia s-a desfasurat in legal si chiar daca firma s-a a fost infiintata in anul 2004, experienta nu intotdeauna se asociaza cu calitatea.

Nelu Pancotan a afirmat ca firma lui a fost aleasa pentru lucrare deoarece, pe langa pretul oferit, destul de mare, spune el, a mobilat complet birourile primariei cu mobila adusa din Viena. Emeric Hamos a replicat ca donatia mobilierului nu era prevazuta in caietul de sarcini, prin urmare nu constituie un criteriu de departajare, mai mult, de a castiga licitatia.

Hamos considera ca Pancotan a influentat decizia comisiei condusa de viceprimar. Legat de acest aspect, viceprimarul Hategan sustine ca licitatia s-a desfasurat in mod corect, respectandu-se prevederile legale.

Acuze reciproce

Hamos Emeric ne-a prezentat o parte din obiectiile lui cu privire la desfasurarea licitatiei. El sustine ca nu s-a respectat Legea 10/1995 si Hotararea de Guvern 925/1995, care prevede obligativitatea beneficiarului de a efectua o expertiza. Pe baza acestei expertize se indica solutia tehnica pentru intocmirea unui proiect, dupa care se organizeaza licitatia.

Autoritatile au raspuns ca au omis acest "amanunt" din cauza ca timpul era prea scurt pentru a mai face si expertize. A doua nemultumire viza caietul de sarcini, care nu prezenta informatiile necesare despre starea cladirii. De exemplu, s-a specificat ca tavanul peste parter este din boltari de caramida, ceea ce nu corespunde realitatii, aproximativ 40 la suta din tavan fiind din lemn.

Prin acordarea lucrarii firmei Mari Company, Primaria Simeria nu a respectat conditiile specificate in caietul de sarcini. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de lucrari ar trebui sa fie oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic si financiar, ceea ce in cazul de fata nu s-a respectat.

Hamos spune ca licitatia a fost castigata "dinainte" de firma Mari Company, deoarece patronul firmei si primarul din Simeria sunt prieteni buni. Intrebat despre acest aspect, Pancotan a spus ca nici macar nu-l cunoaste pe primar si ca licitatia a fost castigata corect. Dupa spusele lui, comisia a fost foarte atenta la toate detaliile dosarului.

In privinta contestatiei, de care Pancotan a aflat de la reporterii Gazetei, spune ca nu exista nici o dovada ca aceasta licitatie a fost fraudata si ca toata aceasta agitatie este facuta doar din invidie.

Primarul Petru Radu Paun Jura a refuzat orice fel de dialog cu reporterii GAZETEI de Hunedoara, pe motiv ca este suparat.