La sfarsitul saptamanii trecute, o delegatie a landului Austriei de Jos a fost prezenta in masivul Straja din muntii Valcan, pentru intocmirea mai multor studii tehnice privind dezvoltarea statiunii turistice de aici.

Colaborarea austriecilor cu autoritatile locale din Lupeni are deja vechime si, spre deosebire de alte asemenea demersuri, ramase cel mult in stadiul vizitelor reciproce de imprietenire, austriecii s-au pus pe treaba din prima, fara sa se incurce prea mult in tatonari sau aspecte birocratice.

"Landul Austriei de Jos si-a propus sa stabileasca relatii cu tarile invecinate si cu tarile din estul Europei, in vederea inceperii unor proiecte comune. In urma cu cinci ani, am inceput aceasta serie de colaborari si ne-am adresat Ministerului de Externe, care ne-a ajutat sa identificam regiunile ce ar avea mai multa nevoie de sustinere in privinta aceasta. Asa am ajuns la Lupeni.

Ma bucur ca aceasta colaborare a functionat foarte bine pana acum, daca luam in considerare faptul ca aceasta este cea de-a patra intalnire de lucru si speram ca in viitor sa atingem si mai multe din obiectivele pe care ni le-am propus in cadrul urmatorului program de lucru", a declarat Gottfried Krasa, seful delegatiei austriece.

Buni cunoscatori in ceea ce priveste turismul, austriecii au initiat o serie de studii si proiecte a caror finalitate e dezvoltarea statiunii, care oricum e cea mai cunoscuta si vizitata din Valea Jiului. Pentru ca au identificat rapid problemele de infrastructura ale statiunii, partenerii din Austria au realizat un plan de masuri menit sa le solutioneze.

Spre exemplu, un lucru castigat de Lupeni e studiul privind imbunatatirea transportului pe cablu catre Straja, care a scutit primaria de un efort bugetar semnificativ. "Aceasta regiune e foarte importanta pentru dezvoltarea viitoare a turismului. Am vazut ca aici, in Straja, se construiesc multe cladiri si se ridica noi cabane.

Sigur ca acest lucru implica o serie de probleme, cum ar fi alimentarea cu apa, evacuarea apelor reziduale sau transportul deseurilor. Aceste probleme sunt in atentia noastra, pentru ca de rezolvarea lor depinde exploatarea potentialului turistic din aceasta regiune.

De aceea, expertii nostri lucreaza deja la un plan general privind aceste aspecte, insa intentia noastra este aceea de a solutiona deficientele de aici din perspectiva normelor Uniunii Europene, astfel incat toate aceste masuri si studii sa corespunda tuturor standardelor europene de turism", a mai precizat Gottfried Krasa.

In urma deplasarii de saptamana trecuta, cele doua comunitati au incheiat un nou protocol, in care sunt prevazute actiunile comune din urmatoarea perioada. Pentru a va da seama cum se lucreaza la acest nivel, trebuie precizat faptul ca protocolul in 12 puncte a fost redactat, revazut si corectat timp de aproape trei ore, fiecare detaliu fiind precizat fara dubii in document.

Activitatile care se vor desfasura de acum inainte vizeaza atat statiunea, cat si comunitatea Lupeniului. "Protocolul incheiat acum cuprinde programul de lucru pentru anul acesta si inceputul anului viitor, pentru ca urmatoarea intalnire de lucru va fi in noiembrie 2006.

Actiunile noastre prevad, printre altele, colaborarea dintre serviciul public Salvamont din Straja si serviciul similar din landul nostru, precum si aspecte specifice ale colaborarii intre institutiile autoritatilor locale.

Dupa cum am mai spus, Straja are un potential turistic considerabil si am tinut cont, in exploatarea viitoare a acestui potential, de aspectele ecologice si de respectarea mediului inconjurator. Vrem sa atragem turistii straini, pe cei care indragesc speologia sau sporturile extreme, pentru ca toate acestea pot fi realizate cu success in Straja.

Un alt aspect foarte important pentru noi este schimbul de tineri care s-a realizat pana acum intre comunitatile noastre, pentru ca tineri din Lupeni au fost la noi si tinerii nostri au venit in vizita la Lupeni, iar aceste contacte au o importanta deosebita, intrucat reprezinta premizele viitoarei colaborari dintre regiunile din care facem parte", a mai declarat Gottfried Krasa.

Refugii cu panouri solare, in premiera nationala

Deoarece le place mai mult sa faca treaba decat sa povesteasca despre ce turism au la ei, austriecii au reusit sa realizeze in Parcul National Retezat ceea ce salvamontistii nici nu indrazneau sa viseze. Pentru prima data in Romania, un refugiu Salvamont situat la mare altitudine beneficiaza de electricitate, datorita instalatiei cumparate si montate de austrieci".

Inca din 2003 s-a reusit incheierea unui protocol amplu intre cele doua comunitati, care a cuprins atat schimburi de experienta cu salvatori austrieci, cat si imbunatatirea dotarii echipei noastre. In acest sens, s-au facut foarte multe lucruri pentru imbunatatirea infrastructurii montane si reamenajarea refugiilor din zona Parcului National Retezat, care au fost dotate cu panouri solare.

Din cate stiu eu, la ora actuala nu exista la nici un refugiu de altitudine din tara noastra un sistem comparabil cu cel de la refugiul Bucura, care a fost dotat de partenerii nostri din Austria cu aceste panouri solare care ne permit sa avem energie electrica in varful muntelui.

Pe langa faptul ca ne dau lumina, panourile ne permit sa incarcam bateriile statiilor de radio emisie-receptie sau folosirea statiilor fixe de mare putere, asa ca sunt mai mult decat utile", a declarat George Resiga, seful salvamontistilor din Straja.

Tot o premiera fara precedent va fi si organizarea campionatului european de mountain bike in muntii Valcan, proiect realizat tot cu sprijinul partenerilor din Austria. Pentru competitia care va aduce in Straja cei mai buni bikeri de pe continent, salvamontistii au inceput marcarea si drumuirea traseului, care va trebui sa nu afecteze aria protejata ori mediul inconjurator.

Fara indoiala, succesul deplin al parteneriatului dintre cele doua parti se datoreaza in egala masura primarului Cornel Resmerita, care a stiut sa intretina aceasta relatie, consilierilor locali, care au inteles oportunitatea colaborarii cu austriecii, dar si cabanierilor din Straja, care au reusit sa inteleaga perspectivele oferite de parteneriatul cu acesti veritabili specialisti in turism.

Ramane de vazut daca exemplul Lupeniului le va da de gandit si celor care se ocupa de turismul din Parang, unde cabanierii se impart in entuziasti ce traiesc pentru munte si sceptici care nu vad mai departe de pragul cabanei, consilierii se cearta din te miri ce, iar primarul nu poate convinge Consiliul Judetean sa faca un amarat de drum, dar spera la o finantare de sapte milioane de euro.