Baza militara aeriana de la Mihail Kogalniceanu, incepand din data de 4 septembrie si pana pe 10 septembrie a.c., gazduieste primul exercitiu aerian multinational, denumit „Cooperative SAREX 2005”, al carui scop este cresterea nivelului de interoperabilitate si cooperare in vederea salvarii de vieti omenesti.

Pe langa Fortele Aeriene Romane, la exercitiu mai iau parte aparate de zbor si militari din Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria si Republica Moldova. In data de 4 septembrie a.c., cadrele militare apartinand celor trei state membre NATO au sosit la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu. Deschiderea oficiala a aplicatiei a avut loc in ziua urmatoare, adica pe 5 septembrie.

In acest exercitiu militar urmeaza sa fie angrenati 200 de militari si 19 aeronave. Aportul Fortele Aeriene Romane la exercitiu fiind de 80 de militari, doua elicoptere IAR 330 Puma Socat, cinci elicoptere IAR 330 Puma, un elicopter IAR 316 B, doua avioane IAR 99 Soim si doua avioane de transport AN 26.

Fortele Aerine Ungare participa cu40 militari, un avoion AN-26 si doua elicoptere Mi-17, iar Fortele Aeriene SUA sunt reprezentate de 26 de militari si doua elicoptere Black Hawk.

Scopul exercitiului „Cooperative SAREX 2005” este de a antrena in conditii reale personalul participant la misiuni de cautare-salvare si evacuare medicala aeriana si exersarea procedurilor NATO referitoare la misiunile de cautare-salvare si a celor de identificare a aeronavelor civile si militare.

Aplicatia are la baza un scenariu ipotetic ce include existenta unor amenintari de natura terorista. Pe parcursul desfasurarii exercitiului se vor executa misiuni de cautare-salvare pe campul de lupta si evacuare medicala aeriana, precum si exercitii de recuperare, de pe uscat si de pe mare, a supravietuitorilor unor catastrofe aeriene.

IAR-330 Socat lupta alaturi de aparatele americane

Tara noastra va implica in exercitiu si forte si mijloace apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Sanatatii, Serviciului Mobil de Urgente resuscitare si Descarcerare si Crucii Rosii. In cursul zilei de azi, 7 septembrie a.c., in cadrul exercitiului vor fi simulate catastrofe aviatice atat pe mare, cat si pe uscat.

Modalitatea de interventie a fortelor militare va fi determinata de locatia eventualilor supra-vietuitori. De asemenea, se va simula recuperarea unor piloti catapultati in teritoriile inamice. Pentru aceasta misiune vor fi utilizate elicoptere Black Hawk apartinand fortelor SUA, cat si elicoptere IAR-330 Socat.

Aceste aparate de zbor sunt abilitate sa actioneze in astfel de situatii datorita dotarii cu mijloace de aparare si atac la sol.