Razboiul dintre afaceristii implicati in tranzactiile de milioane de euro cu terenuri din judetul Timis a cuprins si municipiul Arad, dupa ce primarul Gheorghe Falca a fost acuzat ca face jocurile samsarilor de pamant din vestul tarii.

Mai mult, intr-o sesizare adresata Parchetului National Anticoruptie, un consilier local din Arad reclama faptul ca Falca a dispus punerea in posesie cu cateva sute de hectare de teren a patronului unei firme din Timisoara, contra unui comision discret si foarte important.

Falca - reclamat la PNA de un consilier local

"Primarul Gheorghe Falca, in calitate de presedinte al comisiei de lege a fondului funciar, a acordat in natura 500 hectare de terenuri altor titulari de adeverinte decat celor care figurau in protocolul cu Administratia Domeniilor Statului (ADS), acesti noi improprietariti fiind reprezentati de cel in proprietatea caruia au ajuns aceste terenuri, respectiv Miron Nicolae, patronul unei firme din Timisoara. Se spune ca primarul Falca a incasat un comision de 100.000 euro", se mentioneaza in denuntul trimis PNA Bucuresti si care poarta semnatura consilierului local Rodica Borza.

In aceeasi reclamatie sunt insiruite si alte acuzatii extrem de grave la adresa edilului-sef, printre care vanzarea pachetului majoritar de actiuni al SC "Recons" SA Arad catre socrul sau, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, demolarea Stadionului "ACU" pentru construirea unui supermarket, operatiune din care ar mai fi rezultat un comision de 100.000 de euro, licitatii contrafacute si alte ilegalitati, toate acestea facand obiectul unor verificari demarate de autoritati.

"Primarul Aradului se poarta ca un despot, discretionar, uzand de calitatea de fin al presedintelui Traian Basescu. Suntem un grup de consilieri locali care nu mai putem tolera abaterile sale si am decis sa sesizam PNA. In calitate de consilier local, cetatean si avocat am facut o sesizare despre ceea ce stiu eu sau am auzit. Este de datoria organelor de ancheta sa verifice aceste informatii.

Sigur, nu pot dovedi ca s-a luat spaga, dar vorbesc oamenii, vorbeste chiar persoana ce a transportat si oferit banii.

Cat despre cele 500 de hectare de teren cu care a fost improprietarit in municipiul Arad acel Miron din Timisoara, pot sa va spun ca primarul Falca a anulat un protocol incheiat cu ADS de fosta conducere a orasului - prin care urmau sa fie puse in posesie alte persoane indreptatite sa primeasca pamant in Arad - si a aparut acel Miron care, in numele altor beneficiari ai Legii 18, a suflat terenul. A fost o actiune in forta, prin care au fost prejudiciati foarte multi oameni. Acum, am auzit o chestiune de ultima ora, ca Falca ar intentiona sa scoata la vanzare pasunile Aradului, pe care le-a trecut in proprietatea privata a orasului. Pretul - 1 euro pe metrul patrat, iar viitorul proprietar ar fi un afacerist important din Bucuresti.

Daca este asa, adica pasunile au intrat in proprietatea Primariei, ar trebui onorate titlurile de proprietate ale persoanelor ce asteapta sa fie puse in posesie", a adaugat Rodica Borza.

"Niciodata nu m-am laudat ca sunt finul presedintelui Basescu"

De cealalta parte, primarul Gheorghe Falca a afirmat ca toate aceste acuzatii nu reprezinta altceva decat "minciuni care pigmenteaza razboiul politic declansat impotriva sa de fostul primar al orasului, Dorel Popa". "Doamna consilier Rodica Borza, asa-zisa adjuncta a primarului in perioada 2000-2004, nu poate dormi noaptea pentru ca si-a pierdut sferele de influenta.

Fiind avocat, ar fi frumos sa demonstreze toate acuzatiile. Sau, eventual, sa ne spuna cum s-au vandut 60 de hectare de teren in centrul orasului cu doar 16.000 de euro. De ce nu ne spune cum s-au dat terenuri in Arad lui Luca, un alt afacerist cu terenuri din Timisoara. Despre mine spune ca am luat 100.000 de euro de la acel Miron.

Domnule, daca i-a luat cineva in numele meu, ar trebui sa mi-i aduca! Glumesc, evident. Tot domnia sa spune ca am mai luat 100.000 comision de la compania "Kaufland", care vine sa construiasca un magazin in Arad. Daca eu am luat 100.000, primarul Gheorghe Ciuhandu de la Timisoara a luat 200.000, pentru ca acolo se construiesc doua Kaufland-uri. Este aberant acest razboi politic.

Spune ca ma laud ca sunt finul presedintelui Basescu. Nu este adevarat, niciodata nu am facut caz de acest lucru. Sa aduca pe cineva care poate confirma aceasta acuzatie. Nicolae Miron, patronul din Timisoara improprietarit in Arad, a avut o ordonanta presedentiala care ne-a obligat sa le dam terenul, inaintea altor solicitanti. Oricum, Miron mai are de luat vreo 1000 de hectare pe Arad.

Nu avem de unde sa-i dam. Este un fel de razbunare a fostei administratii. PNA nu va face nimic, intrucat au efectuat verificari, au trimis dosarul la politie, am dat cateva declaratii si atat. Nu se confirma nimic", a spus Falca.

"Nu am oferit spaga de 100.000 euro!"

Aceasta idee a fost reluata si de patronul firmei "Grup MIR" SRL Timisoara, Nicolae Miron, care s-a aratat socat cand a aflat ca numele sau apare intr-un dosar de la PNA. "Ce pot sa va spun este ca pamantul primit in Arad, este vorba despre 350 de hectare, l-am primit in mod legal. Oamenii care ne-au vandut terenurile aveau sentinte definitive si nu erau pusi in posesie.

Am dat in judecata comisia de fond funciar, a carei presedinte este primarul, si i-am obligat sa ne dea terenul. Nu este adevarat ca as fi oferit un comision de 100.000 de euro pentru a grabi punerea in posesie. Practic, am blocat tot fondul funciar din municipiul Arad pana ni s-a dat pamantul. Nu au avut incotro.

Cred ca este un razboi politic intre PSD si actuala putere, razboi care face si victime colaterale", a spus patronul.