Un dosar penal a fost constituit la Inspectoratul Judetean de Politie Cluj, mai multe sute de sesizari ale clientilor au fost depuse la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, la Garda Financiara sosesc in fiecare saptamana mai multe reclamatii, insa cu toate acestea cele patru puncte de lucru ale Allrom 2003 au ramas deschise pana joia trecuta.

Casele de schimb valutar apartin omului de afaceri bucurestean Alexandru Podgoreanu.

Alexandru Podgoreanu incalca, prin Allrom 2003, atat Regulamentul BNR nr. 1 din 30 ianuarie 2004 cat si Regulamentul BNR nr. 4 din 1 aprilie 2005 si Regulamentul nr. 3 din 23.12.1997, toate privind regimul valutar. Cu toate acestea, BNR nu a dispus nici o masura coercitiva pana acum.

Angajatii Garzii Financiare Cluj au facut o adresa Bancii Nationale a Romaniei, inspectorii OJPC au inaintat alte patru numai in acest an si alte patru anul trecut, insa BNR, singura institutie abilitata sa ridice autorizatia de functionare a unei case de schimb valutar, nu a reactionat in nici un fel pana acum.

Conducerea Directiei de Autorizare a Caselor de Schimb din cadrul BNR a pasat responsabilitatea omologilor de la filiala Cluj, insa raspunsul primit de OJPC din partea BNR Cluj a fost neconcludent.

Dosarul complet ar urma sa ajunga inclusiv pe masa membrilor Comisiei de Abuzuri din Parlament, dupa ce deputatul clujean Mircia Giurgiu (independent) a facut o interpelare catre ministrul justitiei, Monica Macovei, in care a solicitat masuri. "Mi-au zis ca multe s-au confirmat dar ca mai trebuie sa verifice. Nu s-a rezolvat nimic", a marturisit Giurgiu. In raspunsul inregistrat cu nr. 54995/2005, Macovei si-a declinat competenta, astfel ca initiativa lui Giurgiu a ramas fara o finalitate concreta.

Intr-un raspuns formulat pe adresa deputatului, directorul executiv al OJPC Cluj, Lenuta suteu, arata ca Podgoreanu se face vinovat, prin Allrom 2003, de incalcarea mai multor prevederi legale. "Dupa anumite ore, in general dupa-amiaza, plachetele cu valoarea comisionului practicat sunt luate de catre bodyguardul societatii, cu scopul inducerii in eroare a consumatorilor.

In exteriorul caselor de schimb, desi plachetele au fost fixate pe perete, in prezenta inspectorilor OJPC, prin deschiderea usii de la intrare comisionul de 10% este acoperit, astfel incat se vede doar cifra <0>", se arata in adresa remisa deputatului Giurgiu.

Mai nou, directorii Travelex Exchange au aplicat si ei sistemul de comisionare testat in Bucuresti si implementat cu succes la Cluj de Podgoreanu. Casele de schimb valutar Travelex Exchange aplica si ele un comision de zece procente, similar cu cel practicat de Allrom 2003.

In ghidurile pentru turistii sau oamenii de afaceri straini Travelex Exchange figureaza la categoria caselor de schimb nerecomandate. OJPC Cluj a primit insa o singura reclamatie in acest an, "si aceea nefondata" potrivit lui suteu, din cauza ca afisul privind comisionul este afisat la loc vizibil.

De altfel aceeasi procedura, legala, au urmat-o mai multe case de schimb valutar independente, de pe strada Memorandumului sau din piata Mihai Viteazu.

Despre tepele Allrom 2003 cotidianul "Buna ziua, Ardeal" a relatat in mai multe randuri si a atentionat autoritatile despre practicile verificate de Podgoreanu. In schimb, reactia autorittlor, chiar si la aceasta data, nu s-a facut simtita.

Exceptia o fac cele cateva amenzi "mise de comisarii Garzii Financiare pentru diverse abateri nesemnificative si neregulile minore constatate de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului. In ceea ce priveste dosarul inregistrat la Politie, acesta se afla in faza de documentare si la aceasta data.

"S-au efectuat controale, dar pentru serviciile pe care le desfasoara se elibereaza bon fiscal, conform legii. Operatiunile sunt legale", a marturisit comisarul sef al Garzii Financiare Cluj, Emil Ilea.

Atat punctele de lucru ale Allrom 2003 cat si cele ale Travelex Exchange afiseaza faptul ca percep comision, astfel incat nici inspectorii Oficiului pentrt Protectia Consumatorului nu au ce sa faca. Afisele sunt puse insa in locuri cu vizibilitate redusa iar in ceea ce priveste casele de schimb ale Allrom 2003 vizibilitatea afisului este intentionat redusa.

OJPC sau Garda Financiara nu au putut pana acum sa il cheme in judecata pe Alexandru Podgoreanu. In schimb, tocmai patronul Allrom 2003 este cel care a initiat un proces cu OJPC, in care contesta una dintre amenzile primite pentru practici comerciale abuzive.

Prima infatisare in proces a fost programata la Tribunalul Cluj pentru data de 13 septembrie, dupa ce procesul a fost amanat de doua ori.

In ciuda atator sute de reclamatii inregistrate la OJPC, pana acum martor in proces s-a inregistrat o singura persoana, este vorba de Elena Visan, care a schimbat la Allrom 2003 o suma de o mie de euro. Toate celelalte persoane care s-au considerat inselate de practica firmei de a percepe comision au refuzat sa se constituie parti civile in proces.

De altfel, potrivit evidentelor OJPC, Podgoreanu a platit pana acum doar una dintre amenzile aplicate de inspectori.

Demn de precizat ca metoda de a percepe comision este perfect legala, cu toate ca majoritatea caselor de schimb valutar au hotarat sa il reduca la zero. Alexandru Podgoreanu a testat cu succes reteta comisionului la schimbul valutar cu o alta firma, Excelent 2000, a carei autorizatie a fost retrasa in 2003.