Desi inceput acum mult timp, proiectul centurilor ocoitoare atat de necesar clujenilor a ramas in acelasi stadiu. Nici urma de finantare deocamdata, cu atat mai mult cu cat gafele responsabililor se tin lant. Promisiunile din campanie ale Aliantei legat de acest subiect au inclinat balanta electorala in favoarea acestei formatiuni politice.

Cu toate acestea, cu un liberal in fruntea Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara si un democrat la conducerea orasului Cluj-Napoca, Emil Boc, proiectul a fost respins odata si amanat de curand din cauza inundatiilor.

Mai mult, abia ieri CJ Cluj a inceput demersurile pentru eliberarea planului de amenjarea teritoriului in care sa fie inclus si proiectul centurilor ocolitoare.

Acest inituativa face parte dintr-un plan regional si este strans legat de centurile orasului Oradea. Dupa ce Comisia Europeana (CE) a respins odata proiectul deoarece nu a fost convinsa de necesitatea lui la Cluj, pentru a doua oara Clujul a primit raspuns negativ. De data aceasta de vina sunt inundatiile.

Finantarea care trebuia sa vina de la Guvern si din fondurile europene pentru centurile de ocolire ale celor doua orase vor fi redirectionate spre zonele afectate de inundatii, pentru refacerea infrastructurii drumurilor.

Astfel, proiectul de care are atata nevoie Clujul nu mai are sanse de a fi finantat prin programul PHARE 2003. Conform declaratiilor purtatorului de cuvanr al CJ Cluj, Cornelia Trif proiectul va fi amanat pentru PHARE 2004-2006. "Finantarea a picat pentru ca banii au fost orientati spre refacerea infrastructurii.

Astfel ca vom aplica pentru urmatorul program, probabil Phare 2004-2006 sau pentru alte programe pe care le va initia Uniunea Europeana", ne-a declarat Trif.

Cu sau fara inundatii, probleme existau oricum din lipsa de interes a responsabililor sau din neglijenta. Pe langa aceasta situatie care nu a putut fi prevazuta, proiectul mai avea si alte goluri. Spre exemplu, pana ieri nu exista un plan in care sa fie incluse si aceste centuri ocolitoare.

Abia ieri presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara a dispus eliberarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judetului (PATJ) in care sa fie inclusa si acest proiect. Nicoara ne-a declarat ca pana acum centurile au fost prevazutwe in alte planuri, fara prea mare relevanta, dar nu au fost cuprinse practic intr-un plan mare.

"Este vorba de planul de amenajare a teritoriului judetului Cluj pentru 2006-2013. Centura a fost inclusa pana acum pe alte planuri mai generale pentru ca abia acum a venit randul acestuia", a explicat Nicoara. Acest PATJ va fi terminat abia la sfarsitul lunii noiembrie.

Cu toate ca CE a respins pentru a doua oara planul, presedintele CJ spune ca, atat el cat si primarului Clujului, Emil Boc au purtat discutii cu reprezentantii acestei comisii si au primit promisiuni. "Am primit asigurari de la cei cu care am discutat ca vom primi finantare in 2006".

Liberalul a promis insa ca lucrarile vor incepe in toamna acestui an in zona Apahida. "Vom incepe totusi lucrarile, urmand ca dupa ce primim fondurile europene sa continuam lucrarile", a explicat Marius Nicoara. El a mai adaugat ca acest proiect este absolut necesar pentru clujeni si ca nu va fi blocat de aceasta respingere.

Proiectul are o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, bani din care vor fi construiti 55,7 kilometri de drumuri in jurul Clujului.