Simpozionul „Marturii ale culturii turce pe teritoriul Romaniei”, care se desfasoara la Constanta in perioada 6-9 septembrie a.c., dezvaluie, in opinia organizatorilor, modul in care s-a format spiritualitatea turca pe teritoriul tarii noastre.

Printre participantii la acest simpozion s-au remarcat ambasadorii Turciei, Ahmet Rifat Ökçün, Azerbaidjanului, Eldar Hasanov si cel al Kazahstanului, Kasim Gemil. Desi simpozionul s-a dovedit a avea un real succes printre oamenii de cultura turci, unul dintre cele mai mari regrete ale organizatorilor l-a constituit absenta istoricilor turcologi din Romania.

In cursul serii de 7 septembrie a.c., hotelul Mamaia a gazduit una dintre cinele festive ale simpozionului, organizata de ambasadorul Azerbaidjanului, Eldar Hasanov. Uniti de bogatul trecut cultural, oamenii de stiinta de origine turca au sarbatorit spiritualitatea turca ce dainuie pe teritoriul tarii noastre.

„Spiritualitatea turca trebuie sa fie scoasa in evidenta cu tot ce este mai valoros, mai bun. De sute de ani traiesc pe aceste meleaguri turci si romani in buna armonie, iar convietuirea a fost creatoare de cultura”, ne-a declarat Genan Bolat, consilier in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania si copresedinte a Comitetului de organizare a simpozionului.

De mentionat ca evenimentul a fost organizat de reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor din Romania in colaborare cu Centrul de Cercetari Folclorice din Turcia, dar si cu sprijinul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania, Filiala Constanta, reprezentat de Sabit Danis.

Ba mai mult, acesta a subliniat ca dorinta organizatorilor este ca si pe viitor sa fie organizate astfel de evenimente, la care sa fie implicata mai mult si partea romana. „Am fost acuzati ca nu am fi vrut sa invitam si istoricii turcologi romani. Nu este adevarat, doar ca nu au fost posibilitatile.

Dar pe viitor, cu siguranta vor participa si acestia”, ne-a mai declarat consilier Genan Bolat.

De asemenea, ambasadorul Azerbaidjanului la Bucuresti, Eldar Hasanov, a declarat pentru „Replica” faptul ca aceasta manifestare este „dovada prieteniei dintre Romania, Turcia si Azerbaidjanului, avand in vedere ca Romania a creat conditiile propice organizarii acestui simpozion”.

In cursul serii de miercuri, 7 septembrie a.c., cu ocazia cinei festive oferite de ambasadorul Azerbaidjanului la Bucuresti, participantii la simpozion au primit diplome de participare, inmanate de prof. dr. Irfan Nostratin Oglu, presedintele Societatii de Cercetari Folclorice din Romania.

Potrivit declaratiilor consilierului Genan Bolat, dorinta organizatorilor este de a oferi participantilor prilejul sa cunoasca imprejurimile in care a luat nastere spiritualitatea si cultura turca in Constanta. „Dorim sa ia contact cu oamenii, sa viziteze zona veche a orasului, sa urce in Minaret, sa vada Cazinoul.

Dar vom vizita si muzeele, de Arta Populara si de Istorie in primul rand”, a declarat Genan Bolat.