Sase icoane, dintre care trei din Patrimoniul National Cultural, extrem de valoroase au fost furate de la biserica Sf.Ilie din Ploiesti. Preotul paroh si ingrijitorii lacasului de cult sustin ca au descoperit jaful abia marti, dar autorii furtului este posibil sa fi dat lovitura duminica sau luni.

Cele trei icoane valoroase aveau pictate Cina cea de taina, Sf. Ilie si Maica Domnului si erau datate cu aproximatie in jurul anului 1800.

Interesant este faptul ca nu demult o persoana necunoscuta a intrat in interiorul bisericii unde a fotografiat in detaliu fiecare coltisor. Acesta a declarat parintelui paroh ca in acest mod va reusi sa adune bani pentru renovare.

Imediat dupa acest incident, biserica Sf. Ilie s-a ales cu o pagina pe internet unde este descrisa si fotografiata fiecare icoana mai valoroasa. Politistii trebuie sa stabileasca daca fotograful si realizatorul site-ului avea un interes anume sa faca atita reclama acestei biserici sau daca gestul sau a fost unul absolut filantropic.

Deocamdata anchetatorii din cadrul Compartimentului pentru protejarea patrimoniului national cultural al IJP Prahova nu eu reusit sa stabileasca daca au de-a face cu specialisti in domeniu sau daca trebuie sa ia urmele unor gainari care habar n-au ce au furat.

O icoana poate valora cel putin 5000 de euro

Faptul ca au disparut trei icoane extrem de valoroase dar si altele de duzina a stirnit multe semne de intrebare. Anchetatorii sint constienti ca este extrem de greu sa dea de urma icoanelor furate. Piata neagra a operelor de arta este extrem de exclusivista.

Cei ce au acces aici sint foarte bine studiati si trebuie sa fie experti intr-un anumit domeniu. Exista riscul ca in cel mai scurt timp sa apara pe piata falsuri dupa aceste icoane, atit de bine realizate icit numai un expert si-ar da seama ca icoana nu este cea cautata.

In Bucuresti exista zeci de galerii de arta care scot la vinzare zilnic icoane pictate in stil bizantin, sau medieval romanesc, dar foarte rar valoroase. Adevaratele opere de arta se vind in mare secret si nu sint expuse niciodata.

De cele mai multe ori ele reprezinta o garantie pentru proprietar intr-o afacere unde sint pusi la bataie bani grei. La prima vizualizare a unor fotografii prezentate pe internet, unii experti in arta bizantina si arta medievala romaneasca sustin ca o icoana cu Sf. Ilie de secol XVIII poate ajunge pina la 7000 de Euro cu conditia sa fie bine intretinuta. In Bucuresti se pare ca exita un colectionar de icoane vechi, cunoscut sub numele de Dalida.

Cunoscatorii spun ca acesta este amator de Sf.Ilie. Enoriasii bisericii Sf. Ilie din Ploiesti au inceput propria lor ancheta. Ei sint hotariti sa dea acatiste pentru pedepsirea hotilor. Conform unor legi nescrise, cel ce fura din biserica este condamnat sa pateasca o mare nenorocire, poate chiar la moarte.