Doua persoane de etnie rroma, membre ale unei retele internationale de trafic de carne vie si prostitutie, au fost arestate, marti seara, pentru 29 de zile, de magistratii Tribunalul Timis, iar o a treia este cercetata in stare de libertate.

Este una dintre cele mai importante grupari criminale prin care au fost exploatate sexual zeci de minore si au fost spalate sume impresionante in valuta, sustin organele de ancheta.

Pentru anihilarea completa a retelei, lucratorii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara au beneficiat de sprijinul structurile informativ-operative ale SRI ‹ Sectia Timis, precum si de cel al SIIPI Timis, operatiunea derulandu-se sub numele de cod "GIPSY".

Potrivit oamenilor legii, filiera era riguros organizata si activa in state ale Uniunii Europene, in special in Italia si Spania. Gruparea era condusa cu "mana de fier" ‹ mai sustin anchetatorii ‹ de catre Florian D. (32 ani), din Timisoara, in buzunarul caruia intrau toti banii obtinuti din exploatarea sexuala a unor romance.

In luna iulie a acestui an, dupa o munca intensa de informare si monitorizare a gruparii, s-a reusit anihilarea unui prim segment al retelei. Cu acea ocazie au fost arestate trei persoane, intre care seful gruparii, Florian D., precum si doi dintre "locotenentii" sai, Mihail V. (38 ani), originar din localitatea Anina, judetul Caras-Severin, care avea rol de bodyguard al tinerelor obligate sa se prostitueze in Occident, si Luminita R. (33 ani), din Timisoara, despre care anchetatorii detin informatii ca ocupa pozitia de sefa a fetelor.

Oamenii legii au mai mentionat ca gruparea functiona exclusiv sub teroarea semanata de Florian D. Potrivit declaratiilor victimelor traficate, dupa ce ajungeau in Italia sau Spania, acestea erau adesea batute crunt si terorizate psihic de Florian D. Nici Luminita R. nu era scutita de acest "tratament" dur.

Femeia era obligata sa suporte si ea astfel de "corectii", pe motiv ca nu gestiona suficient de bine afacerea, mai sustin anchetatorii. Banii rezultati din practicarea prostitutiei erau integral luati de membrii retelei.

Cu ocazia audierilor, una dintre victimele scapate din acel infern a declarat ca, intr-un interval extrem de scurt de timp, de numai cateva luni, ar fi fost pusa sa trimita in tara nu mai putin de 200.000 euro.

Cu ocazia unor perchezitii simultane realizate marti la trei adrese din Timisoara, politistii au reusit sa puna mana si pe restul membrilor retelei, gruparea fiind astfel complet anihilata. Au fost identificati si retinuti Ilie Firu (30 ani), Ilie G., zis "Dita" (23 ani) si Violeta Firu (35 ani). Primii doi au fost arestati, iar femeia este anchetata in liberate.

Pana in prezent, oamenii legii au reusit sa probeze 15 cazuri de exploatare sexuala pe aceasta filiera, insa estimarile sunt mult mai pesimiste. Anchetatorii sustin ca numarul tinerelor traficate, intre care foarte multe minore, ar trece de 50.