Conducerea Expo Transilvania a inaintat Primariei, la 22 iulie, o contestatie in vederea anularii hotararii de Consiliu Local (CL). Cum nu i s-a raspuns in termenul legal de 30 de zile, a atacat in instanta decizia. In acelasi timp, Expo Transilvania a inscris in Cartea Funciara situatia de fapt, respectiv faptul ca se afla in proces in privinta terenului.

Singura institutie care i-a furnizat un raspuns a fost cea a Prefectului. "Conform prevederilor, CL hotaraste darea in administrare, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate publica a comunei sau orasului, dupa caz, precum si a serviciilor publice de interes local (...).

Dreptul de administrare va putea fi revocat numai daca titularul sau nu-si exercita drepturile si nu-si executa obligatiile nascute din actul de transmitere", a replicat prefectul Mihail Hardau. "In temeiul articolului nr. 26 din Legea nr.

340/2004, actiunea in contencios administrativ exercitata de prefect are ca scop intrarea in legalitate cu privire la un act administrativ care lezeaza un interes public, si nu interesul unor particulari, deoarece acestia din urma au la dispozitie actiunea in contencios administrativ prevazuta de articolul 1 din Legea nr. 554/2004", a precizat prefectul.

Pierderi colaterale

Directorul Expo Transilvania, Ioan Avram, a avertizat ca ridicarea unui mall risca sa compromita viitorul sezon expozitional. "Deoarece o manifestare expozitionala trebuie pregatita cu cel putin un an inainte, am facut deja alocari de spatii, iar pentru unele companii din strainatate chiar am inceput incasarile", a precizat Avram.

El a spus ca targurile organizate la Cluj au adus incasari substantiale hotelurilor, restaurantelor, Gradinii Botanice, muzeelor, salilor de spectacole. "La o singura manifestare de acest gen am facut rezervari pentru 600 de invitati, in conditiile in care capacitatea totala a hotelurilor din Cluj este in jur de 1.000 de locuri.

Au fost momente in care invitatii nostri au ocupat 70% din hotelurile Clujului", a mentionat directorul Expo Transilvania.

Acesta a adaugat ca Expo Transilvania a devenit o adevarata marca pentru Cluj, prin mijlocirea de contacte economice cu investitorii straini, dezvoltarea infrastructurii municipiului si a zonei si stimularea competitiei. "La expozitie nu merge cu pacaleli, pentru ca vezi langa tine cu ce vine concurenta!", spune Avram.

In opinia acestuia, Expo Transilvania are sanse mari de a castiga, in instanta, disputa cu Primaria, pentru ca Planul Urbanistic de Zona prevede, pentru spatiul respectiv, destinatia de parc expozitional.

Mai mult, organizatorul de expozitii sustine ca are drept de administrare asupra terenului pentru ca unul dintre administratorii desemnati de Primarie, Regia Autonoma de Termoficare, este actionar la Expo Transilvania si a beneficiat de dividende substantiale din activitatea de targuri.

Pe fir a intrat si IKEA

In replica, Expo Transilvania consimte sa participe, alaturi de IKEA, la realizarea unui complex care sa implice 10-12.000 mp de spatiu pentru manifestari expozitionale, 15-20.000 mp pentru un urias magazin de prezentare de mobila a concernului suedez, precum si a unui cartier de locuinte pentru tineri, specialisti sau functionari din administratia publica.

Avram spune ca acest complex va rezolva si problema stationarilor in cartierul Marasti, prin amenajarea unui parking pentru 1000 de masini. In schimb, cei de la Expo resping ideea construirii unui mall, deoarece hipermarketul Selgros se afla la numai 800 de metri de aceasta locatie si pentru ca la complexul Univers T ar urma sa fie ridicat un alt mall.

Avram nu este de acord cu mutarea centrului expozitional in comune precum Floresti, Someseni sau Apahida pentru ca deplasarea unor astfel de manifestari in afara orasului, asa cum s-a intamplat la Munchen (Germania), nu este rentabila.

Expo Transilvania va face lobby atat in randul comunitatii de afaceri clujene, cat si la ambasadele Austriei si Germaniei, interesate in co-organizarea de targuri la Cluj, pentru ca acestea sa faca presiuni pentru mentinerea traditiei expozitionale in aceasta zona.

"Actiunea inaintata de Expo Transilvania nu are nici un temei atata timp cat Primaria este proprietara terenului, aflat in administrarea celor doua regii. Pozitia Primariei va fi formulata in intampinarea care va fi depusa la dosarul cauzei", a spus primarul Emil Boc.

Reamintim ca, potrivit unei hotarari a CL, Regiei Autonome a Domeniului Public i s-a retras dreptul de administrare, iar Regiei Autonome de Termoficare administrarea operativa asupra acestor terenuri.

Hotararea, initiata de primarul Emil Boc, prevede concesionarea terenurilor de 5 hectare, printr-o licitatie publica deschisa, pentru realizarea unui magazin de tip mall, a unui complex hotelier si a unui parking. CL a fixat un pret de pornire de 50 de euro/mp si o durata a concesiunii de 49 ani.

IKEA a fost infiintata in 1943, de catre suedezul Ingvar Kamprad. Compania detine 154 de magazine amenajate in stil labirint, intinse pe cate 20-30.000 mp, care au un flux anual de circa 350 de milioane de vizitatori. In Romania, si-a stabilit reprezentanta in 1991 si detine fabrica Swedwood Siret (Suceava). Grupul IKEA dispune de 70.000 angajati si opereaza in 42 de tari.

In topul revistei Forbes, Kamprad e cotat cu o avere de 23 de miliarde de dolari, dar saptamanalul suedez Veckans Affaerer a afirmat ca fondatorul IKEA (care se apropie de 80 de ani), i-a depasit deja pe Bill Gates si pe Warren Buffett (Microsoft) in clasamentul mondial al bogatilor, estimand, pe baza devalorizarii dolarului si a aprecierii coroanei suedeze, o avere de 52,5 miliarde de dolari pentru Kamprad.