Saptamana viitoare se organizeaza concursul pentru ocuparea postului de director la Directia Regionala Vamala Cluj. Una dintre candidatele pentru sefie este consoarta lui Calin Lespuc, Dorothea, expert vamal in cadrul Serviciului Supraveghere Vamala si Lupta Impotriva Fraudei Vamale, subordonat Directiei.

Ani la rand, Dorothea si Calin Lespuc au format un cuplu vamal, ea fiind expert, iar el director general sau adjunct.

Relatia profesionala si personala dintre cei doi a fost subiectul unui raport realizat de Centrul de Resurse Juridice Bucuresti in perioada februarie-mai 2004.

Conform raportului "Analiza cu privire la aplicarea Legii 161/2003 privind conflictul de interese la nivelul unor autoritati si institutii publice din judetul Cluj", sunt mentionati si Calin si Dorothea Lespuc ca fiind susceptibili de incalcarea legii.

Functia vacanta de sef al Directiei Regionale de Vama Cluj, institutie care acopera cinci judete din Ardeal, starneste o competitie acerba pe fondul unei agitatii la vedere in randurile lucratorilor vamali.

Dupa schimbarea fostului director Dorin Miere, apropiat PSD, la inceputul primaverii acestui an a fost numit cu delegatie temporara de 60 de zile vamesul Adrian Jebeleanu, fostul sef al Vamii Timisoara.

Dupa epuizarea perioadei de interimat, Adrian Jebeleanu nu a fost confirmat pe functie datorita unor dezvaluiri aparute in mass media privind activitatea sa profesionala din Timisoara. De altfel, Jebeleanu nu a dorit sa se stabileasca in Cluj intrucat poseda o vila si alte proprietati in Timisoara, unde exista oportunitati vamale incomparabile.

In prezent, functia de director interimar este ocupata de Dorin Ghiurutan, considerat in prezent cel mai bine cotat profesional si moral in mediul vamal din Ardeal. Insa, de departe, eminenta cenusie a vamilor ardelene este considerat celebrul Calin Lespuc, despre activitatea caruia au curs rauri de cerneala in paginile presei locale.

Dupa alegerile din 2000, Calin Lespuc a fost considerat omul de casa al sefilor PSD Cluj, care l-au reconfirmat pe functie. Timp de trei ani, in paginile ziarelor clujene au aparut articole in care erau incriminate abuzurile acestuia.

Sub presiunea mass media, in anul 2003, subprefectul Dan Canta i-a retras sprijinul politic, pe motiv ca "nu-si desfasoara corect activitatea si ca nu se poate lucra cu el, deoarece in loc de rapoarte saptamanale, acesta trimitea Prefecturii comunicate de presa." Lespuc nu a oferit un raspuns responsabil vizand disfunctionalitatile profesionale, afirmand ca asa-numitele communicate de presa erau trimise pentru ca prefectul si subprefectul sa nu afle despre activitatea sa din ziare, care nu ii erau favorabile.

La sfarsitul lunii martie 2003, in functia de sef la Directia Regionala Vamala Cluj a fost numit un alt apropiat al PSD, vamesul Dorin Miere, care va dainui pe functie exact doi ani, pana la schimbarea puterii.

In prezent, toate functiile de conducere din Directia Generala a Vamilor urmeaza sa fie scoase la concurs, din gravelor cazuri de coruptie descoperite in vamile Albita si Nadlac. La Cluj, batalia se anunta acerba.

In perioada 12-13 septembrie, Agentia Nationala a Functionarilor Publici va organiza un concurs pentru ocuparea functiilor publice de conducere vacante din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

La Cluj si Constanta sunt vizate posturile de directori executivi la directiile regionale, iar la Brasov, Oradea, Bucuresti si Galati se cauta adjuncti pentru aceleasi institutii. Una dintre candidatele pentru sefia la Directia Regionala a Vamilor Cluj este consoarta lui Calin Lespuc.

Ani la rand, Dorothea si Calin Lespuc au format un cuplu vamal, ea fiind expert, iar el director general sau adjunct. Aceasta relatie a fost subiectul unui raport realizat de Centrul de Resurse Juridice Bucuresti in perioada februarie-mai 2004.

Conform raportului "Analiza cu privire la aplicarea Legii 161/2003 privind conflictul de interese la nivelul unor autoritati si institutii publice din judetul Cluj", sunt mentionati si Calin si Dorothea Lespuc ca fiind susceptibili de incalcarea legii.

Articolul 98 din Legea 161/2003 prevede faptul ca "Nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care functionarii publici respectivi sunt soti sau rude de gradul I." Cuplul Lespuc a fost suspus unei analize mai aprofundate, intrucat relatia lor ierehica nu era tocmai directa, in sensul ca expertul vamal este subordonat mai intai sefului de Serviciu.

Insa, candidatura Dorotheei Lespuc la functia de director executiv al Directiei Regionale Vamale Cluj intra in conflict direct cu Legea 161, intrucat, in cazul in care aceasta ar castiga concursul ar ajunge sefa directa a sotului, sef adjunct in institutie. Ori, institutia Vamii nu este o afacere particulara de familie.

Sistemul vamal este inca in topul institutiilor macinate de coruptie, iar ca prima masura pro reforma a fost introdusa obligativitatea numirii sefilor doar in urma organizarii de concursuri.

Diana Stoica, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale a Vamilor, nu a dorit sa comenteze situatia semnalata de reporterii BZA la Cluj, motivand ca intai institutia trebuie sa verifice aceste informatii.

Un coleg al Dototheei Lespuc, din cadrul Serviciului Vamal al DRV Cluj ne-a informat ca aceasta este plecata in concediu, iar numarul de mobil pe care acesta ni l-a pus la dispozitie nu este alocat. Probabil ca Dorothea Lespuc se pregateste de zor pentru concurs, mai ales ca bibliografia (afisata pe site-ul www.customs.ro) este destul de stufoasa.

Autoritatile competente ne raspund

"Ca urmare a solicitarii dvs. inregistrata la A.N.V. cu nr. 52291/07.09.2005, Autoritatea Nationala a Vamilor, prin Compartimentul Relatii cu Presa, este in masura sa va precizeze ca, potrivit prevederilor legale, orice persoana care indeplineste conditiile stabilite de lege are dreptul de a se inscrie pentru ocuparea unui post in administratia publica.

De asemenea, in conformitate cu prevederile legale, in situatia in care d-na Lespuc va castiga concursul pentru ocuparea functiei de conducere din cadrul D.R.V. Cluj, vor interveni prevederile privind incompatibilitatea prevazute in Legea nr. 161/2003. Intr-un astfel de caz, A.N.V. se va autosesiza si va solicita ca in termen de 10 zile unul dintre soti sa renunte la functie pentru a iesi din starea de incompatibilitate".

Compartimentul Relatii cu Presa al A.N.V.