Curtea de Apel Targu-Mures a amanat din nou judecarea contestatiei in anulare depusa de primarul Dorin Florea si alte patru persoane impotriva hotararii Curtii de Conturi prin care celor cinci li se imputa aproape 4 miliarde de lei cheltuiti ilegal din bugetul local.

De aceasta data, juristii si secretarul Primariei Targu-Mures au cerut instantei un termen pana la care Consiliul Local Targu-Mures sa isi desemneze un mandatar judiciar care sa il reprezinte deoarece intre primarul municipiului Targu-Mures si Consiliu exista in aceasta speta o "contrarietate de interese".

Angajatii lui Florea au gasit aceasta motivatie intr-o cale extraordinara de atac si nu pe parcursul judecarii fondului, pentru a obtine o amanare in conditiile in care in paralel, cu exceptia lui Dorin Florea, patru din cei cinci care ar trebui sa returneze bugetului local cele aproape 4 miliarde de lei au cerut stramutarea cauzei de la Targu-Mures, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie

(ICCJ) nu a dispus suspendarea judecatii. In mod surprinzator, completul de judecata in aceasta speta a fost schimbat prin inlaturarea a doi din cei trei magistrati desemnati de calculator sa judece dosarul.

"Contrarietatea de interese" intre primar si Consiliul Local

Dupa multe luni de procese si o sentinta irevocabila, in calea extraordinara de atac primarul Dorin Florea, fostul consilier local liberal Mihai Porutiu, juristul Constantin Barbu, seful SC "Locativ" SA, Mircea Farcasan si Maria Grama, angajata a Primariei Targu-Mures, au gasit o noua solutie pentru a tergiversa solutionarea cauzei.

Astfel, acestia au aratat instantei de judecata ca intre primarul Dorin Florea si Consiliul Local Targu-Mures exista o contrarietate de interese, drept pentru care juristii subordonati primarului nu pot sa reprezinte si interesele Consiliului Local. In consecinta, atat juristii cat si secretarul Primariei au cerut CL Targu-Mures sa-si desemneze un mandatar judiciar in aceasta speta.

De asemenea, tot ieri, instanta de judecata a fost instiintata ca Porutiu, Grama, Barbu si Faracsan au inaintat ICCJ o cerere de stramutare a cauzei, aceasta urmand a se judeca pe 10 noiembrie.

Intrucat magistratii ICCJ nu au dispus suspendarea judecarii contestatiei in anulare, instanta de judecata a admis ieri cererea de amanare a cauzei pentru 6 octombrie, data pana la care CL Targu-Mures sa isi desemneze un mandatar judiciar.

"Este mai mult decat evident ca exista o contrarietate de interese intre Consiliu si primar, iar desemnarea mandatarului judiciar nu se poate face decat in plenul CL", a declarat aparatorul ales de Dorin Florea, avocatul Valere Burlacu.

Completul de judecata care se ocupa de solutionarea contestatiei in anulare a fost schimbat. Astfel, doi din cei trei magistrati desemnati de calculator sa judece speta au fost scosi din complet de conducerea Curtii de Apel Targu-Mures.

Acelasi lucru se pare ca s-a intamplat si cu alte dosare, magistratii fiind pusi imediat dupa incheierea vacantei judecatoresti sa intre in procese aflate la al noualea sau al zecelea termen si pe care nu le-au instrumentat ei. Daca in cazul unora dintre dosare s-a revenit asupra deciziei, in ceea ce priveste dosarul care il vizeaza pe Dorin Florea completul a ramas modificat.

Singurul for care este indreptatit sa verifice care au fost criteriile care au stat la baza acestui demers este Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, cele cinci persoane au aprobat vanzarea a doua spatii comerciale din Targu-Mures in conditii suspecte producand o gaura in buget de aproape 4 miliarde lei.

Inspectorii Curtii de Conturi precizeaza ca in cazul unui spatiu comercial situat pe strada Bartok Bela s-au pierdut peste 69.000 de dolari dupa ce licitatia cu strigare s-a desfasurat in conditii nelegale, iar in ceea ce priveste vanzarea celui de-al doilea spatiu, situat pe strada Gheorghe Doja, pierderile s-au ridicat la aproape 20.000 de dolari.

Raportul Curtii de Conturi nu a fost luat inca in seama nici de PNA si nici de alte organe de cercetare penala, una din explicatii fiind faptul ca sotia sefului PNA Targu-Mures, Marin Sandu lucreaza in Primarie. De asemenea, finul familiei procurorului Sandu este chiar omul de imagine al primarului, Emil Marius Pascan.