Un control al Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca (OMFM) la compania Bechtel, constructorul viitoarei autostrazi Bors - Brasov, a descoperit ca 157 de muncitori straini isi desfasurau activitatea fara sa aiba carnete de munca.

Printre acestia, numerosi sefi si ingineri, dar si simpli muncitori, operatori pe utilajele care au lucrat pana in urma cu trei luni la Autostrada Bors - Brasov, punctul de lucru Savadisla, judetul Cluj.

In actul de control, intocmit de inspectorii Marin Dobre si Daniel Nastase, se arata ca firma Bechtel a fost amendata cu suma de 200 de milioane de lei, deoarece „157 de muncitori se aflau in ilegalitate prin faptul ca desfasurau activitati lucrative pe teritoriul Romaniei fara a avea permis de munca".

Mai mult, potrivit unui document al OMFM, semnat de directorul Aurel Teodorescu, in momentul efectuarii controlului, „Bechtel" a refuzat sa prezinte contractele de munca ale celor 157 de cetateni straini incheiate cu compania.

„Din contractul de furnizori de personal rezulta o situatie contrara, care nu permite strainilor sa lucreze pe teritoriul Romaniei (...). Succesiunea de contracte comerciale intre persoanele juridice straine subliniaza interesul acestora ca proiectul autostrazii sa fie realizat prin mai multe societati (..) ce nu sunt parte in contractul semnat cu partea romana", se mai arata in documentul OMFM.

Bechtel cere anularea amenzii

Nemultumiti de amenda aplicata, oficialii companiei „Bechtel" s-au adresat justitiei si au cerut anularea sanctiunii, pe motiv ca nu au incalcat nici o lege, iar amenda aplicata este ilegala.

In motivarea depusa, cei de la Bechtel sustin ca totalul de 157 de muncitori straini erau detasati la punctul de lucru din Romania al companiei, drept pentru care acestia nu trebuiau sa se adreseze Ministerului Administratiei si Internelor pentru obtinerea permiselor de munca.

Miza intregii situatii conflictuale este legata de articolul 11 din Legea 203/1999, care stabileste modalitatea prin care cetatenii straini pot sa lucreze pe teritoriul Romaniei. Compania „Bechtel International" este de parere ca acest articol se aplica doar societatilor care au personalitate juridica si sunt inregistrate in Romania.

„Or, cei 157 de muncitori straini nu erau detasati la o societate din Romania, ci la un punct de lucru al Companiei Bechtel. Sucursala din Romania nu da nastere unei noi personalitati juridice", se arata in documentul „Bechtel".

Relatii si relatii

OMFM sustine ca cei 157 de muncitori straini erau angajatii unor companii straine, care la randul lor nu aveau relatii comerciale cu Bechtel, situatie in care nu li se permitea sa lucreze in Romania fara permis de lucru. Multi dintre muncitori provin din Turcia, tara din afara Uniunii Europene.

„Cetatenii straini nu au avut nici un raport de munca cu «Bechtel», astfel incercandu-se evitarea incadrarii la o societate in SUA a unor cetateni ce nu apartin statelor membre UE ... care au intrat in Romania direct din statele de provenienta, fara a presta activitate salarizata in folosul «Bechtel», stiut fiind faptul ca pentru acestia legislatia impune anumite conditii".

Directorul OMFM, Aurel Teodorescu, mentioneaza si ca in 8 iunie 2005, reprezentantii legali ai Bechtel, in incercarea de a tergiversa efectuarea controlului „nu au putut dovedi pe ce baza un numar de 157 de cetateni straini desfasoara activitate lucrativa."