Bianca Cercel a parasit ieri sefia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, dupa ce sefii sai au lasat-o repetenta pe aproape toate liniile de munca.

Propunerea lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, de revocare a acesteia din functie a fost votata, cum era de asteptat, de consilierii judeteni. Baronul l-a propus in locul Biancai Cercel pe omul sau de incredere, fostul maior de Securitate Toader Ghetu, seful Directiei de Administratie Publica si Juridica din Consiliul Judetean.

Acesta nu a facut nici un comentariu atunci cind a fost votat, mai ales ca, asa cum a subliniat Marian Oprisan, a fost singura propunere. Toader Ghetu este un "client" mai vechi pentru sefia DGASPC, insa acum este pentru prima data cind face cunostinta direct cu aceasta functie.

Miza pentru sefia acestei institutii este foarte mare, deoarece aceasta este mana cereasca pentru firmele care prind contracte de furnizare a produselor de care are nevoie. Daca nu se cistiga din adaosurile comerciale, atunci macar ies bani buni din faptul ca directia are permanent nevoie de alimente, bunuri si servicii. Iar, uneori, directia este folosita si pentru a scapa de alimente sau alte bunuri aflate in prag de expirare.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, condusa pina acum de trei femei, este o institutie mamut, care are in subordine 22 de centre, 14 servicii si 30 de compartimente care se ocupa de citeva mii de adulti si copii, care au nevoie de ingrijire speciala permanenta.

Practic, cei peste 1000 de angajati ai institutiei se ocupa de "aplicarea strategiilor, politicilor si masurilor de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, batrinilor, persoanelor cu handicap precum si oricaror persoane aflate in nevoie".

Din cauza zecilor de miliarde de lei de la buget care sint cheltuite pentru asistati, directia a fost permanent folosita pentru cumpararea sau pentru rasplatirea unor oameni de afaceri aflati in cercurile celor care detin puterea in Consiliul Judetean. Toader Ghetu, fostul secretar al judetului pina la inceputul anului, s-a ocupat indeaproape de DGASPC Vrancea prin atributiile sale. De altfel, se spune ca acesta si-a angajat multe din rudele si cunostintele sale la directie.

Surse din cadrul Consiliului Judetean ne-au declarat ca Marian Oprisan i-a propus lui Toader Ghetu sa preia conducerea institutiei, dat fiind ca in ultimele luni cele trei femei aflate la sefie au scapat lucrurile de sub control si s-au sapat intre ele.

In plus, Toader Ghetu, ca un apropiat al baronului Marian Oprisan, poate coordona mai bine relatiile de afaceri cu zecile firme care graviteaza in jurul institutiei. Odata cu schimbarea directorului, s-a schimbat si regulamentul de organizare si functionare, precum si organigrama si statul de functii.

Cum a desfiintat-o Ghetu pe Cercel

Decizia de revocare a directorului Bianca Cercel se bazeaza pe doua referate extrem de critice, dintre care unul ii apartine chiar lui Toader Ghetu. Acesta a pus aproape toate nerealizarile din cadrul institutiei pe seama Biancai Cercel.

"Cauza principala a acestor nerealizari se regaseste in actul managerial, in realizarea caruia directorul general interimar Bianca Cercel, desi atestat avea experienta in actul de conducere a unei astfel de structuri, deoarece anterior fusese inspector general la Inspectia Teritoriala Vrancea pentru Persoane cu Handicap.

Totusi, a actionat voluntarist, folosind masuri diferite pentru actiuni ori fapte similare, nu s-a folosit suficient de specialisti in luarea deciziilor in domenii care nu sint specialitatea sa, si-a creat o "aureola" de fac totum, inabusind astfel initiativa subalternilor ca structuri si persoane, a derogat atit angajatii cu functii de conducere, cit si cu functii de executie de sarcini prevazute in fisa postului, pe care le-a dat spre executie altor salariati fara pregatire si experienta.

Nu s-a preocupat de armonizarea relationala a personalului din subordine intretinind si generind conflicte care au afectat si afecteaza realizarea ratiunii de a fi a institutiei", o "desfiinteaza" Toader Ghetu pe Bianca Cercel.

Acesta a enumerat printre principalele nerealizari ale acesteia: "preocuparea insignifianta privind pregatirea profesionala a salariatilor cu privire la nevoile exigente legislative in domeniu", nerealizarea in termen a mai multor activitati, gestionarea ineficienta a resurselor financiare "ca urmare a organizarii si desfasurarii defectuoase a procesului de achizitionare a bunurilor si serviciilor", deteriorarea bunurilor din dotarea directiei.

BiancaCercel si-a cistigat o trista celebritate in functia de director al DGASPC, cind s-a facut de ris pe un post national de televiziune pentru ca nu avea cunostinte elementare despre drepturile copiilor bolnavi de SIDA de la Centrul "Sfinta Maria" Golesti.

Atit Romeo Postelnicu, secretarul general al judetului, cit si Toader Ghetu, declarau in urma cu doua zile ca nu stiu cine va fi propus pentru functia de director in locul psihologului Bianca Cercel. Toader Ghetu va ocupa functia interimara pentru cel mult 90 de zile, perioada in care va trebui sa se organizeze concurs.

Bianca Cercel, "lucrata pe la spate"

Institutia este un sac de bani pentru firmele care au contracte cu ea, deoarece are mii de persoane care au nevoie de ingrijire permanenta. Fostul maior de securitate are si rude in institutie.

Bianca Cercel declara ca decizia de a fi schimbata din functie a luat-o pe nepregatite, mai ales ca se afla in concediu medical. "Cred ca lucrurile au fost aranjate asa incit doar cei care au agreat demiterea mea sa aiba cunostinta de acest lucru. Nu mi se pare normal ca s-a luat o astfel de decizie, pornind de la modificarea organigramei, pina la demiterea mea.

Eu am depus inainte de plecarea in concediu medical un raport privind neregulile din institutie si ma asteptam la un alt mod de a trata situatia", ne-a declarat telefonic Bianca Cercel, director interimar al DGASPC Vrancea pina ieri.

Conform unor informatii neoficiale, la indepartarea din functie a Biancai Cercel au contribuit doua din subalternele directe, respectiv Iulia Leonte, director economic, si Luminita Liciu, directorul Directiei pentru Protectia Copilului.

Iulia Leonte se afla in mijlocul unui scandal legat de Centrul de Plasament "Alina", find obligata, din cite se pare, sa returneze din propriile buzunare circa 900 milioane lei, in contul unor lucrari decontate si neexecutate. Clientelismul politic pare sa fi fost mai puternic in luarea deciziei, fata de vechea sustinere pe care Marian Oprisan i-a aratat-o pina de curind Biancai Cercel.

Chiar daca scandalul in care Cercel a fost implicata vis-a-vis tinerii seropozitivi ingrijiti la Golesti a avut loc in lunile martie aprilie, mult promisul raport privind incidentele de atunci nu a fost publicat nici pina azi. Pina la expirarea preavizului de 30 de zile, interimatul DGASPC Vrancea va fi asigurat de Alice Pruteanu.