La data de 16 septembrie, Prefectura Satu Mare va prezenta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii toate dosarele care au fost solutionate conform Legii nr.10/2001 si prin care au fost acordate de catre entitatile investite cu solutionarea notificarilor: titluri de valoare, actiuni sau propuneri pentru despagubiri banesti.

Despagubirile banesti se dau doar pentru imobilele cu destinatie de locuinta

Eugen Chioran, seful Serviciului Controlul legalitatii actelor si contenciosului administrativ din cadrul Prefecturii a spus urmatoarele: "Potrivit Legii nr.10/2001 despagubirile banesti se dau doar pentru imobilele cu destinatie de locuinta. Se pastreaza conform legii regula privind retrocedarea in natura.

Pentru aceasta Comisia Centrala ne solicita sa justificam de ce s-au acordat titluri, actiuni sau despagubiri banesti si de ce nu s-au dat in natura.

La nivelul Prefecturii va functiona un birou format din specialisti delegati de catre serviciile publice deconcentrate din domeniul economic, juridic si administrativ care-si vor pastra locul de munca si vor primi salarii de la unitatile respective pentru toata durata cit vor functiona in cadrul acestui birou la nivelul Prefecturii.

Atit prefectul cit si presedintele Consiliului Judetean au obligatia sa asigure spatiul necesar pentru acest birou care va avea ca principale atributii: mentinerea legaturii cu autoritatile locale din judet si cu autoritatea nationala care monitorizeaza aplicarea legii 10 cit si solutionarea notificarilor adresate de catre persoanele indreptatite pe teritoriul judetului Satu Mare."

Pina la aparitia legii 247 la nivel de judet exista 2650 notificari

Din datele centralizate ale Serviciului Controlul Legalitatii Actelor si Contencios Administrativ pina la aparitia legii 247/2005 (lege care modifica si completeaza Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989) la nivelul judetului Satu Mare exista 2650 de notificari care inseamna tot atitea imobile din care: 224 au fost restituite in natura de catre entitatile instituite de lege; 293 au fost respinse de catre entitati pe considerentul ca fie nu au avut dovada calitatii de persoane indreptatite, fie ca nu au facut proba sau nu faceau obiectul legii; 14 cazuri au fost solutionate prin propunerea de acordare de despagubiri banesti (toate fiind imobile cu destinatia de locuinta), iar restul notificarilor, 2119 nu au fost deocamdata solutionate.

Au fost restituite locuintele si terenurile care nu au fost vindute

Pina in prezent au fost restituite locuinte si terenuri care au fost in proprietatea statului si care n-au fost vindute. S-a mai mentionat faptul ca avind in vedere numarul de imobile restituibile sumele vor fi destul de mari si nu vor putea fi platite dintr-o data. Legea 10 are 78 de puncte pentru modificare si 6 puncte care o completeaza.

S-a mai amintit faptul ca in titlul 7 al legii.nr 247/2005 este stabilit regimul platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.