Simbata la tirgul din Botiz a fost forfota mare, sute de crescatori de animale si de cumparatori si-au dat o intilnire devenita traditionala. Pentru a afla ultimele noutati legate de vinzarea animalelor am facut o vizita in acest tirg, unul dintre cele mai apreciate si cautate din judet.

Pretul purceilor a scazut in ultimele 2 luni

Dupa cele vazute si aflate de la oameni, putem sa va spunem ca pretul purceilor se afla in scadere. Daca in urma cu 2 luni pretul purceilor se invirtea in jurul sumei de 1,5 milioane de lei, acum cu un milion de lei se poate cumpara un purcel frumos. Pretul difera desigur in functie de virsta animalului dar si de calitatea si rasa lui.

Porcii mari se vindeau mai mult "la ochi", dar asa cum ne spunea si medicul veterinar Stefan Bota, prezent la tirg, afacerile cele mai bune le fac cei care vind soldani de 30-40 de kg. Intr-adevar acestia au preturile cele mai bune, iar cu banii cu care se vinde un soldan se poate cumpara la un porc de 80-90 de kg.

Cresca-torii de porci cu care am discutat, Vasile Tupita din Draguseni de pilda, ne-au spus ca indiferent de pretul cu care se vind animalele, satenii sint nevoiti sa tina animale, asta pentru ca pretul cerealelor este extrem de scazut si acestea nu merita sa fie vindute.

Intermediarii de porci pun mina pe subventia de 12.000 de lei/kg acordata de stat

Numai ca pe piata porcilor exista un fenomen care ne-a fost relatat nu numai de crescatorii de animale. La aceasta ora exista intermediari de porci care beneficiaza de subventiile acordate de stat. Totul porneste de la faptul ca procesatorii nu achita pe loc contravaloarea porcilor predati, iar crescatorii de animale trebuie sa astepte luni de zile pina isi primesc banii.

In aceasta situatie intermediarii, multi si din zona Oasului, si care dispun de capital financiar, cumpara porcii de la sateni carora le achita banii pe loc, in jur de 38.000 - 40.000 de lei pentru un kg.

Intermediarii predau apoi porcii la procesatori si ei sint cei care incaseaza subventia de 12.000 lei acordata de stat pentru un kg de porc. Prin mici intelegeri, intermediarii reusesc chiar sa obtina mai repede banii de la proce-satori, apelind uneori si la inlesniri.

Asa ca subventia acordata de stat nu ajunge tocmai la cei care zilnic dau de mincare porcilor si le curata cotetele.

Participarea satmarenilor la tirgurile din alte judete se face doar cu aprobarea DSV-urilor

Ca o noutate importanta din viata tirgurilor va mai informam ca, dupa individualizarea animalelor, este interzisa iesirea din judet a animalelor catre tirgurile din tara fara acordul Directiei Sanitar Veterinare din Satu Mare.

Cum am aflat de la medicul veterinar Stefan Bota, de pilda un crescator de animale din Mediesu Aurit care vrea sa isi vinda animalul la tirgul din Seini (judetul Maramures) trebuie sa aiba acceptul ambelor directii sanitar veterinare.

Adica atit al celei din Satu Mare cit si celei din Baia Mare, iar in acest sens se elibereaza de catre medicul vete-rinar de circumscriptie, un certi-ficat veterinar care are inscris numarul la care a fost individua-lizat animalul respectiv.