Presedintele PNL Cluj si totodata presedintele Consiliului Judetean (CJ), Marius Nicoara, i-a solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu sprijinul politic si financiar pentru principalele proiecte de infrastructura ale judetului: construirea autostrazii Transilvania, dezvoltarea Aeroportului International Cluj Napoca si centura ocolitoare.

Conform lui Nicoara, Tariceanu a declarat ca exista bani pentru autostrada, dar ca aceasta e doar a treia prioritate a Guvernului in domeniul infrastructurii.

Intrunirea Ligii Alesilor Locali ai PNL, desfasurata la Poiana Brasov, la sfarsitul saptamanii trecute, la care au luat parte si prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, alaturi de ministrii liberali, a prilejuit o intalnire a cinci presedinti de consilii judetene din partea PNL, intre care si Marius Nicoara, cu premierul.

Conform lui Nicoara, Tariceanu le-a cerut acestora sa isi prezinte prioritatile pe 2006, in vederea construirii bugetului pe anul urmator.

„Premierul a deplans faptul ca, in acest an, Guvernul a trebuit sa lucreze pe baza unui buget redactat de PSD, care nu i-a acordat libertate de miscare", a afirmat Nicoara. Totusi, pentru anul urmator, Tariceanu a promis ca vor fi alocate mai multe resurse bugetare pentru proiecte de interes local.

Astfel, Nicoara a solicitat mai multi bani de la bugetul central pentru construirea autostrazii Transilvania si celelalte proiecte de infrastructura.

Prioritar este aeroportul

Presedintele CJ Cluj a declarat ca cea mai importanta investitie trebuie facuta in dezvoltarea Aeroportului International Cluj Napoca. „Chiar daca vom avea autostrada, un investitor european nu va conduce ore in sir pentru a purta discutiile necesare la Cluj, i-ar lua prea mult timp. Varianta cea mai convenabila este transportul pe calea aerului.

De aceea trebuie sa avem un aeroport modern la Cluj", a explicat Marius Nicoara. Totusi, el i a amintit lui Tariceanu si de autostrada. „Premierul m-a asigurat ca autostrada va fi construita.

Guvernul a deblocat suta de milioane de euro promisa, acum trebuie sa astepte ca ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, sa renegocieze contractul cu Bechtel, pentru a sti cati bani sa aloce in urmatorul buget pentru acest proiect". Conform lui Nicoara, discutiile vor fi finalizate in „cel mult o luna".

„Premierul m-a asigurat ca intreruperea lucrarilor e doar temporara, ca bani pentru autostrada exista si ca anul viitor lucrarile vor fi accelerate", a mai afirmat presedintele CJ Cluj.

Premierul Tariceanu a declarat ca autostrada Transilvania este a treia in topul prioritatilor Guvernului sau, in ceea ce priveste investitiile in infrastructura rutiera. El afirmase, recent, ca lucrarile la autostrada vor fi continuate „in limita banilor" si ca „Romania nu isi permite sa finanteze constructia a trei autostrazi".

Ajutor guvernamental pe linie

„Vom fi ajutati si pentru centura ocolitoare", a dat asigurari Nicoara. Presedintele CJ nu este singurul care i-a cerut premierului sustinere pentru acest proiect. Primarul Clujului, Emil Boc, a afirmat, in repetate randuri, ca acesta este cel mai important proiect de infrastructura, dupa autostrada, pentru care va cere sustinere de la bugetul central.

„I-am spus premierului ca suntem mereu pe locurile 5-7, la nivel de contributii la bugetul central, dar de la locul 34 in sus in ce priveste alocarile de bani catre judetul Cluj si mi-a promis ca acest dezechilibru va fi corectat, pentru ca nu este corect ca toate investitiile in infrastructura sa mearga spre Moldova si spre sudul tarii", a afirmat Nicoara.

De altfel, aceasta a fost una dintre principalele teme din campania electorala a Aliantei D.A. Cluj. Printre celelalte prioritati ale CJ Cluj se mai numara construirea unui centru expozitional modern, a unui centru de cercetare, precum si a unui spital de urgenta. Pentru acesta din urma, Nicoara a afirmat ca au fost alocati, deja, bani, in bugetul pe anul urmator.

Marius Nicoara si-a anuntat si o prioritate personala: castigarea unui nou mandat in fruntea PNL Cluj. „Pana acum, nu am cunostinta sa se mai fi inscris cineva in competitie, dar oricine e liber sa participe", spune Nicoara.

El i-a mentionat si pe cei pe care ii vrea in echipa de conducere a filialei: senatorul Norica Nicolai, deputatii Horea Uioreanu si Mircea Pusca, secretarii de stat Liviu Radu si Valentin Naumescu si presedintele organizatiei de tineret, Liviu Miclaus.

Opozitia acuza

Dupa ce premierul a pus sub semnul intrebarii rentabilitatea autostrazii Transilvania si utilitatea ei, PSD, care a prezentat incheierea contractului cu Bechtel drept un succes al guvernarii sale, a afirmat ca actualul Guvern actioneaza impotriva intereselor Transilvaniei.

Intr-un interviu acordat pentru ZIUA de Cluj de presedintele PSD Mircea Geoana, acesta afirma ca Guvernul Tariceanu neglijeaza Transilvania, iar fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, spunea ca Guvernul discrimineaza Transilvania si ca actioneaza impotriva intereselor economiei nationale.