O noua „afacere” isi face loc in peisajul constantean, pe la portile marilor institutii. Persoanele fara adapost, aurolacii, cersetorii si etnicii rromi s-au reprofilat pe cladiri mai „sanatoase” si mai cu aplomb la persoane, fie ele si necajite. Astfel, acestia si-au schimbat in ultima perioada perspectiva si rezidenta, precum si aspiratiile.

Mai nou, locul lor de adunare si consfatuire este parculetul de pe langa Spitalul Judetean sau cladirile adiacente acestuia, tot din domeniul sanitar, cum ar fi sediul Directiei de Sanatate Publica.

Aici isi fac veacul (si nevoile) toti acei paria ai societatii, care au program diferit: unii dau tarcoale ziua, unde e rost de niscaiva banuti din mila trecatorilor, iar altii seara, departe de privirile curioase ale oamenilor, dar nu si de nasurile lor.

Ca acest gen de persoane exista, numai este de mult o surpriza pentru nimeni, dar ca ele se posteaza in fata unei institutii sanitare, de o asemenea amploare ca Spitalul Judetean, este scandalos.

Situatia devine insa si mai „placuta”: nu numai ca se stabilesc cu nonsalanta in zona, dar a doua zi, resturile materiale, adica haine, bucati de hartie, la care se adauga si mirosuri, sunt mai mult decat evidente. Plus ca, in cazul unei vizite cum a fost cea de acum cateva saptamani a ministrului Sanatatii, imaginea institutiei se poate numi putin cam sifonata.

Paznicii de la bariera Spitalului Judetean declara insa ca nu prea au avut probleme cu cersetorii pentru ca niciodata nu indraznesc sa treaca de bariera si sa intre in aria ce apartine practic Spitalului Judetean. „Mai vin iarna sa se incalzeasca in Policlinica, la calorifer, iar vara mai vin sa cotrobaie prin tomberoanele de la intrare, dar avem ac de cojocul lor.

Poti insa sa ai mari surprize, sa iei fel si fel de boli”, a marturisit unul dintre paznici.

Aurolacii se adapostesc langa gardul spitalului

Cel mai grav este cu cei care se posteaza seara si iau drept camin parcul amenajat in fata spitalului. „Vin foarte multi, dar nu avem ce sa le facem, cum sa ii gonim. Vin cei de la Politie, ii iau, dar nu au pentru ce sa ii retina, asa ca li se da drumul si ei revin dupa o zi.

Tot ei se duc si isi fac nevoile si la sediul Directiei de Sanatate Publica, de langa spital, acolo se mai aduna de obicei”, a marturisit Daniel T., un gardian desemnat sa asigure linistea si ordinea in zona Spitalului.

Un caz cel putin interesant ce vine sa completeze imaginea „de vis” care delecteaza ochiul constanteanului care trece pe langa spital a fost relatat de gardianul care acopera zona mentionata. Timp de mai bine de trei luni, un barbat paralizat, in varsta de 40 de ani, care a fost dat afara din spital, a stat pe peluza din fata spitalului, fara ca nici o persoana sa ia vreo masura.

Fie soare, fie ploaie, omul a stat in acelasi loc, iar nevoile si le facea tot acolo, in vazul tuturor. Barbatul a fost luat din acea zona doar dupa ce presa a facut cunoscut cazul.

Pe de alta parte, de cele mai multe ori, aurolacii se aduna in adevarate „cluburi de interese”, care numara peste 10 persoane si nimeni nu indrazneste sa se ia de ei, din cauza unei nete inferioritati numerice. „Se schimba intr-una, azi e unul, maine altul, iar cand vad ca venim se sperie si fug, pentru ca mai tarziu sa revina in alta parte”, a declarat acelasi gardian.

Si ca si cum acest aspect poleit cu aurolac nu ar fi de ajuns, prin preajma Spitalului Judetean mai misuna si grupuri de cersetori, care vor sa scoata un ban cinstit (dar nemuncit) de pe urma altora, doar-doar vreunui trecator necajit, ce are rude in spital, sa i se faca mila de el.

Nimeni insa nu ii baga in seama, pentru ca cei mai multi trecatori sunt prea preocupati de problemele proprii, mult mai importante decat actele de caritate. Singurii care se mai leaga de ei din cand in cand sunt patronii magazinelor-buticuri din zona. Acestia ii alunga de cele mai multe ori pentru ca se posteaza chiar in usa magazinului si strica imaginea firmei.

In rest, nimeni si mai nimic nu i-a oprit pana acum sa isi duca mai departe traiul linistiti si far‘ de griji pe un spatiu care este chiar la o aruncatura de bat de gardul ce delimiteaza proprietatea Spitalului Judetean de restul lumii.