Aranjamentele fostului director al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Gheorghe Moldoveanu, au fost luate la bani marunti de catre politisti si procurori.

Dosarul existent in prezent pe masa procurorilor, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, se datoreaza modului in care Gheorghe Moldoveanu a atribuit prestarea unor servicii firmei Consal Trade si grupului italian de firme UTI.

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, impreuna cu procurorul desemnat, a cercetat modul in care Gheorghe Moldoveanu, in varsta de 64 de ani, fostul director al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, a atribuit si derulat un numar de sase contracte de prestari servicii catre anumite societati comerciale.

Aceste ilegalitati si abuzuri comise de catre fostul director al CN APMC au fost semnalate in nenumarate randuri in paginile cotidianului „Replica". De asemenea, aceste nereguli au fost semnalate, in cursul vizitelor sale in Portul Constanta, si de catre presedintele Traian Basescu.

Contractele paguboase au fost semnate cu societatile Consal Trade si Grupul italian de firme UTI, modalitatile in care s-a efectuat externalizarea unor servicii catre aceste societatii fiind absolut dubioase.

Societatea Consal Trade a castigat, daca putem spune asa, licitatia privind serviciile de paza si stingerea incendiilor la navele si instalatiile plutitoare ce sunt acostate sau isi desfasoara activitatea in porturile Constanta, Midia, Mangalia si portul turistic Tomis.

Acestei societati i-au fost sub-inchiriate doua autospeciale, dotate pentru prestarea unor astfel de servicii, achizitionate in regim de leasing financiar.

Dosarul lui Moldoveanu, in drum spre Tribunal

Pentru cele doua autospeciale, Administratia Porturilor achita lunar 21.436 euro, iar chiria perceputa societatii Consal Trade este de 9.210 euro lunar. Diferenta ramasa, respectiv 12.226 euro, se inregistra ca fiind prejudiciul creat in bugetul companiei.

Fostul director Gheorghe Moldoveanu, prin introducerea unor conditii stupide, ce urmau a fi indeplinite de firmele participante la licitatie, a atribuit in luna octombrie 2004 grupului italian de firme UTI, reprezentat prin societatea de paza si protectie Cobra Security, un alt pachet de servicii.

In acest pachet au fost incluse executia sistemului de securitate perimetral pentru portul Constanta, mentenanta si service pentru acest sistem, serviciile de paza in port, serviciile informatice, cat si cele de telecomunicatii.

Pentru asigurarea acestor servicii, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta plateste in fiecare luna Grupului UTI suma de 245.863 euro, contractul fiind incheiat pe o perioada de 20 ani. De asemenea, Gheorghe Moldoveanu, in calitate de director al CNAPMC, a mai incheiat cu grupul italian UTI inca un contract ce se desfasoara pe o perioada de 2 ani.

De aceasta data, fostul director nu s-a mai obosit sa anunte acest lucru in Monitorul Oficial si nici sa mai aranjeze vreo licitatie. In prezent, cercetarile sunt continuate sub supravegherea Procuraturii, urmand ca la finalul lor dosarul sa fie inaintat Tribunalului cu propunerile corespunzatoare.