Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va renunta la majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) – 19% in prezent - si se va mentine cota unica de impozitare la 16%.

Atat Tariceanu, cat si Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca majorarea fiscalitatii nu este necesara, deoarece dupa primele sase luni ale acestui an Romania a inregistrat un excedent bugetar de 0,4%.

Desi premierul Tariceanu si Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca masura privind cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata nu va fi aplicata, totusi, Asociatia Patronala Romalimenta, nu s-a multumit doar cu atat.

Asociatia a inaintat Guvernului un memoriu prin care cere reducerea TVA-ului la produsele alimentare de baza - paine, lapte, carne, oua, ulei, zahar, orez si faina. Guvernul a evitat deocamdata sa dea un raspuns acestei cereri, dar a promis ca pana la 1 concret la cererea celor ianuarie 2006 va da un raspuns de la Romalimenta.

Locul doi la TVA mare

Dintre statele europene, Romania are una dintre cele mai mari cote de impozitare. State precum Cipru, Irlanda, Marea Britanie sau Malta, nu percep TVA la produsele alimentare de baza. Cel mai mare TVA la produsele alimentare de baza il percepe Danemarca, 25%, urmata indeaproape de Romania cu 19%, de Grecia si Letonia cu 18%, Ungaria cu 15% si Suedia cu 12%.

Restul statelor europene au TVA sub 10% sau chiar 0 in cazul statelor sus-amintite.

Medicamente pentru toti

Pentru medicamente si produse farmaceutice in Romania se percepe un TVA de 9%, tara noastra nemaisituandu-se printre statele cu cel mai mare TVA perceput. Si in acest caz tot Danemarca ocupa locul 1, cu cel mai mare TVA - de 25%, la fel ca si Suedia. Austria are un TVA de 20% pe produsele farmaceutice si medicamente, iar Germania percepe 16%.

Ungaria, Grecia, Letonia si Lituania au TVA pe medicamente si produse farmaceutice de 5%, iar Polonia percepe 7%. Cehia, Irlanda, Cipru si Malta nu percep TVA pentru acest tip de produse.

Daca nu mai mic… macar la fel

"Suntem convinsi ca un asemenea pas ne-ar aduce in randul lumii. In majoritatea statelor din Europa se practica taxe foarte mici la produsele alimentare de baza, de sub 10%, sa nu mai vorbim de statele care au TVA 0 pe aceste produse.

Singurul efect pe care le-ar putea avea scaderea TVA ar fi acela de crestere a consumului si de reducere a economiei subterane, deoarece stim cu totii ca tocmai datorita taxelor prea mari in Romania se practica excesiv comertul "la negru".

Speram ca aceasta cerere a noastra sa fie luata in considerare, deoarece fiscalitatea ridicata nu e benefica.

In ceea ce priveste faptul ca s-a renuntat la cresterea TVA la 22%, este un lucru bun, iar daca cererea nostra nu va fi luata in seama, speram ca TVA sa ramana macar la 19% si nu sa urce" ne-a declarat Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romalimenta.

100 de mii pachetul de tigari

Si presedintele vrea sa schimbe taxele, de aceasta data accizele pe tutun si alcool. Basescu vrea sa majoreze brusc accizele pe alcool si tutun pana la nivelul maxim practicat in UE, iar sumele respective sa intre in fondurile pentru sanatate.

"Daca e nevoie de bani pentru sanatate hai sa punem accize furnizorilor de boala. In cazul in care se vor majora accizele eu voi fi primul care ma voi lasa de fumat" a declarat presedintele.

Si cu siguranta nu va fi singurul care se va lasa de fumat, deoarece daca nivelul accizelor va ajunge la cel maxim practicat in UE un pachet de tigari va ajunge la mai bine de 100 de mii de lei vechi. Importatorii spun ca aceasta masura nu va face decat sa incurajeze contrabanda.