Biserica-monument din satul hunedorean Strei se degradeaza pe zi ce trece din cauza acoperisului gaurit, desi acesta a fost restaurat in 1999. Lucrarile de restaurare au fost facute in toiul iernii. Au existat promisiuni ca situatia va fi remediata. Dar in zadar! Acoperisul monumentului arata ca o sita, un ciur, iar in interiorul bisericii ploua la fel ca afara.

Autoritatile dau din umeri, subantreprenorul, care s-a ocupat efectiv de lucrare, a decedat vara aceasta in urma unui accident rutier, iar antreprenorul general, societatea ASAR Deva, condusa de arhitectul Dumitru Armasescu, nu da semne ca ar avea mustrari de constiinta.

Armasescu si-a mai etalat calitatile de arhitect cu ocazia proiectarii Catedralei din Deva, cand a pozitionat altarul catre un alt punct cardinal, numai catre est - asa cum prevad canoanele bisericesti - nu.

A fost nevoie de interventia arhitectului Lucian Tomescu pentru finalizarea proiectului si reorientarea catedralei, adica refacerea proiectului, ceea ce a presupus, firesc, o cheltuiala suplimentara.

Lucrari in plina iarna

Preotul ortodox din Strei, Emil Popa, a solicitat, in 1997, Inspectoratului Judetean pentru Cultura sa-i permita sa se ocupe de restaurarea acoperisului. A fost refuzat, pe motiv ca astfel de lucrari pot fi executate doar de firme autorizate de Ministerul Culturii.

Desi la vremea respectiva exista posibilitatea ca preotul sa aduca sindrila pe gratis, executantul lucrarilor a preferat sa puna scandura facuta la circular. In mod curent, sindrila folosita la acoperisuri se desprinde din trunchiul de copac taiat pe lungimea fibrei lemnului, pentru a avea o rezistenta mai mare.

Pe de alta parte, alegerea momentului pentru repararea acoperisului a fost o alta cauza care a dus la scaderea calitatii lucrarilor finale. Cand e frig, nu are rost sa pui sindrila. Daca nu este bine uscata, sindrila crapa, pentru ca lemnul, dupa cum se stie, lucreaza in timp.

Explicatia de moment a fost ca s-ar fi urmarit inceperea reparatiilor pe perioada exercitiului financiar al anului 1999, in caz contrar banii alocati revenind la bugetul de stat.

Armasescu - cu mapa, Stanculea - cu sapa

Firma arhitectului Dumitru Armasescu, ASAR Construct SRL, a preluat proiectul de restaurare a monumentului, iar problema refacerii acoperisului a fost plasata in subantreprenoriat unei firme minuscule din satul Strei.

Prin 2003, patronul subantreprenor, Gratian Stanculea, sustinea ca ar fi facut lucrarea fara bani, din (sic !) patriotism local, pentru ca, in cele din urma, sa-si recunoasca contractul de subantrepriza pentru lucrarea societatii luk Armasescu. Mai mult, la un moment dat, Stanculea chiar a aratat o factura de 47 milioane de lei vechi pentru restaurarea acoperisului.

Cum s-a reparat acoperisul se poate observa chiar din fotografiile alaturate. Desi au existat promisiuni din partea executantului lucrarilor ca situatia se va remedia, dupa aproape sase ani, acoperisul arata dezastruos. Practic, totul a fost minunat numai pe perioada garantiei, adica un an de zile.

Situatia este cunoscuta! Si ce daca!?

Pe la monumentul din Strei s-au perindat ministri, politicieni locali si de la Centru, reprezentanti ai autoritatilor locale, dar in zadar. Totul a ramas neschimbat.

Ministrul Culturii si Cultelor din acea vreme, Razvan Theodorescu, l-a intrebat pe seful Inspectoratului Judetean de Cultura, Ioan Rudeanu, de ce nu s-au facut demersuri pentru angajarea raspunderii firmei care a contractat lucrarea. Raspunsul a fost unul pe masura: "Nu eu eram sef al Inspectoratului".

O alta explicatie a fost ca perfectarea contractelor se facea de catre Directia Monumentelor si Siturilor Istorice din cadrul ministerului de resort si firmele in cauza. Explicatii care nu au avut nici un efect in realitate, iar un lacas de cult, care este un inestimabil monument istoric, se degradeaza incet, dar sigur.

Biserica din Strei a fost construita in primele decenii ale secolului al XIII-lea, desi localnicii ii atribuie o vechime si mai mare. Monumentul, construit in stil roman-medieval, este printre putinele obiective istorice de acest gen din Romania.

In jurul bisericii au fost descoperite urmele unei "villa rustica romane" (gospodarie rustica romana), fapt care ii confera si o mai mare valoare istorica. Biserica a dainuit aproape un mileniu, dar, asa cum stau lucrurile acum, exista toate sansele ca aceasta sa aiba zilele numarate. Dar ce mai conteaza o biserica, la cate s-au distrus in Romania!?

"Acolo este o hiba…"

Dumitru Armasescu a promis in urma cu cativa ani ca va repara acoperisul. In 2005, situatia este neschimbata. Contactat telefonic, directorul ASAR Construct SRL a recunoscut ca acolo este "o hiba" si ca… o va repara.

Motivul invocat de Armasescu pentru tergiversarea reparatiilor este acela ca asteapta ca Oficiul National pentru Monumente Istorice (ONIM) sa-i indice de la cine sa cumpere sindrila. El a mai sustinut ca nu are de ce sa raspunda pentru ca lucrarea a iesit din termenul de garantie, iar defectiunile au aparut dupa trecerea acestui termen, dar ca va repara acoperisul dintr-un gest crestinesc.

Si, uite asa, asteptandu-se indicatii de la cine si ce sa se cumpere, in biserica ploua, iar efectul este degradarea lacasului de cult. Intrebat cat ar trebui sa reziste in timp un acoperis din sindrila, Dumitru Armasescu a fost categoric: "Daca e facut cum trebuie, in jur de 10 ani!".

Cat priveste aspectul legat de proiectarea Catedralei din Deva, managerul de la ASAR Construct SRL a negat vehement ca el ar fi pozitionat altarul catre un al punct cardinal si ca vinovat de acest aspect ar fi… preotul.